15 români sunt e-cetățeni ai Estoniei. O discuție cu omul responsabil de program și care vine la How to Web

15 români sunt cetățeni digitali ai Estoniei, prin programul de E-Residency, iar 29 au aplicat. Suntem pe locul 35 în lume ca număr de aplicații. Am vorbit despre programul inovator al estonienilor cu Ott Vatter, omul responsabil de toate înscrierile, care va participa la finalul lunii la How to Web Conference 2015.

Estonia e prima țară din lume care a deschis un program de cetățenie virtuală, unde oricine din lume poate să aplice pentru cetățenie care să asigure deschiderea unui business pe teritoriul țării. Cu ajutorul cetățeniei virtuale se pot semna documente în format digital, se pot autentifica documentele semnate, se poate deschide o companie într-o singură zi și să declari taxele online.

Estonia și-a depășit deja cota de e-cetățeni pe care și-o propusese la începutul anului. Potrivit datelor portalului estonian, astăzi există 5.962 de rezidenți din toată lumea. Cu ajutorul cetățeniei virtuale, oamenii își pot crea firme în Estonia direct pe internet, pot plăti taxe acolo și obține alte facilități.

În momentul de față există 6.416 aplicații totale și 308 de aplicații care sunt monitorizate astăzi. 71% din cardurile de cetățean virtual au fost deja colectate, iar cei mai mulți rezidenți estonieni virtuali sunt finlandezii și rușii. De asemenea, urmează Ucraina și Italia. Există un cetățean virtual estonian din Sudan, unul din Congo, dar și un afgan.

Cel mai întâlnit motiv pentru cetățenia virtuală din Estonia este deschiderea unui sediu într-o țară care nu are prevederi birocratice și care nu influențează operațiunile globale.

Ott Vatter este un antreprenor originar din Estonia cu experiență vastă în storytelling, producție media și dezvoltarea de media interactive și își dorește să creeze soluții crossmedia inovative prin care să folosească storytelling-ul pe diverse platforme de marketing. În prezent este implicat în dezvoltarea e-Residency – un program realizat împreună cu guvernul Estoniei și care are drept obiectiv formarea unei comunități prin intermediul căreia să construiască prima societate digitală.

Ott nu s-ar fi gândit vreodată că va ajunge să lucreze cu Guvernul. S-a gândit inițial că va fi un proiect temporar, asistând în primele patru luni la crearea e-Residency. “Cu cât m-am implicat mai mult în proiect, cu atât am realizat că poate deveni într-adevăr ceva spectaculos care nu s-ar mai putea întâmpla altădată. Așa că am decis să anulez celelalte planuri pe care le aveam în afara lui și să lucrez în continuare pentru soluționarea problemelor ce țin de managementul calității acestui proiect”.

Vatter a început ca șef al controlului de calitate, coordonând activitatea Consiliului de Poliție și Pază a Frontierei și Ministerul de Externe, pentru ca procesul de înscriere în programul de rezidență digitală să meargă fără probleme. Din aprilie până în august a fost singurul responsabil pentru toate înscrierile clienților, iar acum a devenit Product Manager, pentru a defini următoarea etapă a proiectului.

La How to Web Conference 2015, Ott Vatter va aborda pe larg programul e-Residency: ce este, de ce îl desfășoară și, mai ales, care sunt provocările unui startup guvernamental. Iată interviul cu Ott pentru start-up.ro. 

Erai deja antreprenor înainte de aderarea la proiectul E-Residency din Estonia. Dintr-un punct de vedere antreprenorial - care sunt avantajele deschiderii unei afaceri în Estonia?

Locuind în diferite țări de-a lungul timpului, aș spune că principalul avantaj este lipsa birocrației și desfășurarea cu viteza luminii a domeniului comunicării de tip guvernamental. Chiar a devenit posibil să creezi o companie online în 20 de minute, să-i achiți taxele în 10 minute și să votezi pentru alegerile parlamentare în doar 2 minute. De asemenea, există toleranță zero pentru corupție, obținându-se șanse egale pentru toți. Salariul mediu este de 1000€ care, pe plan european, nu este foarte mare, atragând astfel mai multe investiții străine. Și, desigur, natura și centrul vechi al orașului sunt minunate.

Care este scopul principal al proiectului E-Residency și care sunt rezultatele după aproape un an de la implementare?

Scopul principal al proiectului e-Residency este de a eficientiza economia Estoniei și de a oferi o oportunitate tuturor de a pătrunde în mediul de afaceri. Până acum am primit peste 6.000 de cereri de e-Residency din 118 de țări și există mai mult de 400 de companii conectate ca e-rezidenți. Ne-am îndeplinit deja obiectivul nostru inițial pentru anul 2015, chiar de trei ori mai mult și ne-am bucurat de un feedback pozitiv, destul de consistent, având în vedere că ne aflăm de abia în faza beta a proiectului. În comunitatea e-Residency au luat parte și prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, fostul angajat Apple, Guy Kawasaki, dar și președintele Swedbank și CEO-ul Michael Wolf.

Cum s-a schimbat proiectul E-Residency după deschiderea perioadei de înscrieri din străinătate? Din ce țări ați primit cele mai multe cereri?

Domeniul de aplicare al proiectului s-a schimbat foarte mult. Înainte, candidații e-Residency trebuiau să se deplaseze până în Estonia pentru a-și primi, fizic, cardul de e-rezident, dar începând cu data de 13 mai, aceștia și-au putut ridica acest card dintr-una din cele 38 de ambasade din întreaga lume. Am început astfel să primesc scrisori din diferite colțuri ale lumii. Mulți dintre candidați au lăudat proiectul, dar, desigur, am avut parte și de critici din motiv că nu există ambasade și în orașele lor, acesta reprezentând chiar un motiv de îngrijorare pentru noi toți.

Numărul înscrierilor s-a dublat după ce platforma noastră online a fost deschisă.

Crezi că această idee de afacere ar putea fi aplicată în întreaga Europă?

Categoric. Întrebarea crucială aici ar fi dacă există suficientă voință politică în spatele ei pentru a sprijini dezvoltarea start-up-urilor, doar în cazul în care cei de la putere ar vedea valoarea reală creată, chiar și în viitorul îndepărtat. Vechea Europă trebuie să înțeleagă că marile corporații care susțin organizațiile politice nu sunt singurele care ar putea crea valoare. Lumea va cunoaște o schimbare drastică în cultura de muncă în următoarele decenii, înviorând astfel cultura digitală. Țările vor concura pentru talent. Cu cât guvernele realizează mai devreme acest lucru, cu atât vor obține mai repede un avantaj competitiv.

Ți-ai construit o rețea destul de extinsă în Europa de Est. Ai observat vreun progres în domeniul antreprenorial în ultimii ani?

Europa de Est este norocoasă în sensul că a avut ocazia de a se redresa, ca să spunem așa, după ce Uniunea Sovietică s-a prăbușit. Ceea ce înseamnă că nu au mai existat atât de multe legi conservatoare și tradiții care să îngreuneze dezvoltarea economiilor capitaliste pe piața liberă.

A fost cu siguranță o perioadă grea, dar un antreprenor rezonabil știe să își construiască afacerea pe diferite fundații, chiar și uneori instabile.

Est-europenii au fost dintotdeauna foarte muncitori, astfel că sunt convins că există viitor senin, incontestabil, aici pentru antreprenori.

Din punctul tău de vedere, care ar fi tehnologia viitorului? Unii, de exemplu, ar paria pe VR, iar alții pe Bitcoin.

Am fost recent în Oman, o țară mică din Orientul Mijlociu, pentru a mă interesa despre serviciile de tip e-guvernare. Acolo am vizitat și centrul de dezvoltare VR. Pot să spun că a fost incredibil. Consider că VR are un impact extraordinar asupra educației, iar oportunitățile oferite de ei sunt nelimitate.

Desigur, în această categorie intră și e–Residency, pe care sper să o văd în viitor funcționând ca o platformă similară cu AppStore sau GooglePlay. De asemenea, tehnologia blockchain pare foarte interesantă. Sunt convins că trăim niște vremuri foarte incitante în acest domeniu.



Citeste si