- 2 Februarie 2023
Ana Bobircă, mentor InnovX-BCR: Fondatorii trebuie să aibă disciplină în afaceri, dar să aibă și mai multă grijă de ei
Din punctul de vedere al Anei Bobircă, care este, totodată, și profesor în cadrul Academiei de Studii Economice, Partener & Chief Investment Officer al Central European Financial Service, anul 2022 s-a conturat ca un mediu dinamic, fiind caracterizat de efervescență, de apariția multor idei de business, startup-uri și echipe.
Mentorul InnovX aduce în discuție datele dintr-un raport apărut la nivel european în luna noiembrie a anului trecut, care menționează faptul că în 2022 au fost ridicați mai mulți bani decât în 2019, 2020 și 2021 la un loc, și că din 2012 încoace, zona sud-est europeană a crescut de 49,9 ori mai repede decât restul Europei.
”Vedem că se confirmă ritmul acesta accelerat și concentrarea pe zona sud-est europeană inclusiv din perspectivă de fundraising. Aici, desigur, Bulgaria a ajutat foarte mult, acolo sunt fonduri de investiții nou lansate, dar și România prin câteva runde de finanțare mai semnificative în 2022”, ne-a spus Ana Bobircă, precizând totodată un fapt foarte important legat de zona de finanțări pentru startup-uri.
Disciplină pe toate palierele”A crescut valoarea acestora, tichetele sunt mai mari și stadiile de finanțare au avansat. În consecință, aș zice că a fost un an semnificativ mai bun pentru acest ecosistem decât pentru companiile mature”, afirmă reprezentantul InnovX.
În opinia Anei Bobircă, în 2023 ar urma să se mențină tendința de a avea ”bani în piață”. Astfel, mentorul InnovX îndeamnă fondatorii să se pregătească cât mai bine, să-și disciplineze atitudinea, modelele și planurile de afaceri,
De asemenea, în viziunea sa, PNRR și banii de la Uniunea Europeană de care va beneficia și România vor ajuta la menținerea ritmului de finanțare și pentru startup-urile din țara noastră.
”De asemenea sunt investitori din Vestul Europei care sunt interesați de zona aceasta. Totodată cred că interesul se va concentra pe early stages”, mai spune Ana Bobircă, vorbind și despre provocările la nivel macroeconomic pe care le aduc dobânzile în creștere, inflația.
”Toate aceste tendințe de natură macroeconomică se vor resimți și aici, dar pentru nivelul acesta de dezvoltare și pentru piața românească cred că va continua să fie un an bun 2023. Aici sugestia ar fi pregătirea cât mai temeinică astfel încât să fie gata pentru a atrage finanțarea”, afirmă mentorul InnovX atrăgând atenția asupra faptul că pentru fondatorii de startup-uri, 2023 va veni cu provocări legate de concurența pentru această finanțare.
Schimb constant de ideiÎnainte de a ne oferi și câteva recomandări pentru fondatorii români, Ana a mai împărțit cu noi încă o observație pe care a făcut-o pe parcursul anului trecut, anume că investitorii au început să-și acorde mai mult timp în ceea ce privește decizia de finanțare. ”Poate pentru că au de unde alege, dar au și o atitudine ceva mai conservatoare”.
Ana Bobircă vorbește și despre rolul pe care îl are acceleratorul InnovX-BCR în ecosistemul de startup-uri din România, un program pe care-l vede ca fiind o platformă care le permite tuturor participanților să se dezvolte și să-și diversifice rețeaua, pe lângă faptul că-i expune la un schimb constant de idei și la o diversitate de oameni.
De acceea, una dintre recomandările ei pentru fondatori este legată de colaborarea diintre fondatori și echipă, chiar și cu alți fondatori, astfel încât să existe schimb de informații, să se poată baza unii pe alții, să se formeze o echipă solidă.
”A doua recomandare, ca să ieșim puțin din rândul celor obișnuite, ar fi să aibă grijă de ei pentru că trec prin perioade dificile, cu multe emoții, își asumă multe roluri în același timp, învață multe, sunt expuși mediului, schimbărilor, oamenilor din jur. În consecință chiar trebuie să aibă grijă de ei pentru că devin un activ esențial pentru viitoarea companie și mai ales din perspective de investitori, ei chiar reprezintă un activ important”.
Revenind la programul InnovX-BCR, Ana spune că aceesta ”promite și livrează. Nu e nicio diferență între ceea ce promite și ce se întâmplă în mod concret. Cred că e un exemplu bun pentru toți participanții în program, și pentru mentori, și pentru parteneri. E un exercițiu foarte sănătos de obișnuire cu ideea aceasta că execuți exact ce ai promis”.
Pe 1 februarie, acceleratorul InnovX-BCR a deschis înscrierile pentru grupa Startups, dedicată antreprenorilor din tehnologie cu afaceri de peste 50.000 de euro. Data limită pentru ca fondatorii care se încadrează în acest segment să-și înscrie business-urile este 20 februarie, pe bcr.ro/accelerator sau innovx.eu..
În programul de accelerare pentru grupa Startups se pot înscrie companii din tehnologie care au avut în ultimul an o cifră de afaceri sau finanțare atrasă între 50.000 și 500.000 de euro. Programul este deschis atât start-up-urilor din România, cât și celor regionale sau globale.