Aspire Incubator - oportunitate pentru tinerii care vor să dezvolte un business [Ziua Zero]

Aspire Academy e unul dintre locurile unde se învață leadership în România. Anul acesta au lansat un incubator de business. Am vorbit despre el cu Sorana Pascariu, coordonatorul Aspire Incubator.
"Incubatorul este ultima inițiativă a Aspire Academy. E unul dintre cele mai prestigioase de leadership și antreprenoriat din România. A fost început în 2011 de studenți de la Harvard, Princeton și alte universități americane care și-au dorit să aducă educația de care au avut ei parte și studenților români. Aspire creează comunități în care tinerii cu calități excepționale pot să facă proiecte extraordinare și să obțină skill-uri pe care nu le-ar putea obține altundeva în România", a spus Sorana Pascariu în cadrul emisiunii Ziua Zero. A fost prima dată când s-a implicat Sorana serios în Aspire, deși îi cunoștea pe fondatorii programului.
Experiență din succese și eșecuri
Sorana Pascariu este un antreprenor care a trecut deja printr-un moment în care startup-ul său nu a reușit. E o experiență formatoare, de altfel, din care poți învăța mai mult decât dintr-o firmă obișnuită.
Incubatorul este ultima inițiativă a Aspire Academy. E unul dintre cele mai prestigioase de leadership și antreprenoriat din România. A fost început în 2011 de studenți de la Harvard, Princeton și alte universități americane care și-au dorit să aducă educația de care au avut ei parte și studenților români
"Am avut un startup, Conversion Network, un tool de marketing pentru piața de affiliate marketing. A fost o experiență interesantă, între timp nu mai există proiectul respectiv, dar urmează să lansez un alt proiect, într-o zonă complet diferită. Voi lansa proiectul Inside Generation, o platformă inspirațională pentru tinerii care-și caută vocația", povestește Sorana.
 
"Trebuie să mărturisesc că sunt printre norocoșii care au primit o primă rundă de finanțare. Dar am făcut toate greșelile posibile, așa cum trebuie la un prim startup. Momentele dificile au fost atunci când ne-am dat seama că deși am crescut, am pivotat de câteva ori, atunci când am ajuns la o variantă a produsului care chiar era ce se cerea în piață, am rămas fără bani. În momentul acela era un Catch-22 - aveam nevoie de rezultate ca să obținem finanțare și aveam nevoie de finanțare ca să obținem rezultate. Au fost momente dure, dar educația pe care o dă un startup și construirea lui, chiar dacă nu e încununată de succesul pe care ți l-ai dori e una dintre cele mai extraordinare experiențe. Nu înveți într-un job obișnuit atât de mult pe cât înveți într-un startup", a povestit Sorana la Ziua Zero.
Incubatorul Aspire
Incubatorul a venit pe fondul creșterii comunității Aspire. Studenții de ieri sunt acum antreprenori în devenire, iar cei de la Aspire vor să le ofere cât mai multe oportunități și posibilitatea de a crea o comunitate.
 
"Este deschis doar comunității Aspire și a fost o ocazie să dăm tinerilor din comunitate ocazia să-și crească ideile de business. Am dorit să lansăm programul pentru că și comunitatea a ajuns la o anumită maturitate. Studenții de ieri sunt tineri antreprenori și vrem să le punem la dispoziție toate resursele pentru a-și crește business-ul. Vrem să creăm o comunitate de tineri antreprenori cu ajutorul resurselor Aspire și să adăugăm la comunitatea din România, pentru că e mare nevoie de a susține antreprenoriatul în România. Vrem să facem la scară mică acest lucru, dar creștem", a spus Sorana.
Avem un prim batch. Echipele lucrează cu o serie de mentori care sunt alături de ei, mentori care sunt oameni de afaceri cunoscuți în România, cum ar fi Andrei Crețu de la 7Card sau Daniel Nicolescu de la SymphoPay. Fiecare echipă are alocat cel puțin un mentor cu care se sfătuiesc pe diverse proiecte specifice
"Avem un prim batch. Echipele lucrează cu o serie de mentori care sunt alături de ei, mentori care sunt oameni de afaceri cunoscuți în România, cum ar fi Andrei Crețu de la 7Card sau Daniel Nicolescu de la SymphoPay. Fiecare echipă are alocat cel puțin un mentor cu care se sfătuiesc pe diverse proiecte specifice. Echipele au un project manager care-i ajută să-și seteze obiectivele și să le îndeplinească și avem o serie de workshop-uri. Chiar duminica trecută am avut un workshop cu Irina Alexandru de la Vector Watch despre cum să-și valideze ideea de business. Ne propunem să-i ajutăm și practic, dar să le dăm și o minimă educație de startup", a explicat coordonatorul programului Aspire Incubator.
 
Sunt trei echipe participante la prima ediție a incubatorului. "Meister este un fel de Uber pentru instalatori. Eventage este un marketplace care aduce împreună furnizorii și organizatorii de evenimente. Cea de-a treia este eMedi care-și propune să facă o platformă de cursuri online pentru Bacalaureat", a spus Sorana.
După Aspire Incubator
Programul durează șase luni și se va încheia cu un Pitch Day care va fi organizat în cadrul academiei de vară Aspire.
 
"Evident că ne dorim ca echipele incubate să primească investiții. Aspire creează comunități, iar scopul mai mare este să le punem resursele la dispoziție, să-și creeze conexiuni necesare ca să poată să aibă succes în business și să creăm comunități de antreprenori. În România e nevoie în continuare să creștem comunitățile de antreprenori. Vrem să le punem la dispoziție întâlniri cu oameni la care altfel nu ar avea acces", a spus Sorana Pascariu.



Citeste si