- 11 Ianuarie 2023
Bitdefender – CyberChallenge, quiz show pe teme de securitate cibernetică
În cadrul primului episod i-am pus față în față pe Bogdan Botezatu (Director of Threat Research and Reporting Bitdefender) și pe Vlad Andriescu (redactor-șef start-up.ro) pentru a le testa cunoștințele de securitate cibernetică și pentru a afla cine știe să-și protejeze banii mai bine.
Am pregătit pentru ei 12 întrebări și scenarii inspirate de situații reale legate de plăți online și de siguranța cumpărăturilor în general.
Într-un format tradițional de game-show, fiecare invitat a avut la îndemână un claxon, cu ajutorul căruia și-a anunțat intenția de a oferi un răspuns corect la întrebările pe care le-am adresat.
Ce ne-am propus cu acest prim episod al CyberChallenge? De a vă ajuta pe voi, cei care ne priviți, să înțelegeți mai bine cum vă puteți risca, dar și cum vă puteți proteja, banii voștri atunci când faceți plăți digitale, când intrați pe site-uri pe care nu le cunoașteți sau când dați click pe linkuri suspicioase pe care le-ați putea primi chiar de la persoane de încredere.
Care au fost întrebările din CyberChallenge #1?”Primul atac de tip malware pe care l-aș menționa e atacul cu troieni. De fiecare dacă când descărcăm aplicații de pe internet, mai ales din surse nesigure, suntem susceptibili la ceea e numim noi troieni: o aplicație cu tentă malițioasă care încearcă să impersoneze ceva – kitul preferat de jocuri, un utilizator de care avem nevoie sau poate un produs piratat pe care-l descărcăm de pe torenți. Aceste aplicații, odată descărcate pe calculatorul sau telefonul victimei, vor deschide o nouă portiță de atac pentru cineva aflat la distanță”, ne-a spus Bogdan Botezatu despre cele mai comune atacuri de tip malware.
La întrebarea privind modul în care un utilizator ar trebui să aleagă să facă plata la finalul unei sesiuni de cumpărături dacă site-ul de pe care alege să facă shopping este unul pe care nu-l cunoaște, reprezentantul Bitdefender a menționat faptul că sunt două metode care nu dau greș, sau care dau foarte puțin greș.
”Prima metodă e să alegi plata la livrare. Folosești un card virtual, îl umpli cu fix suma necesară pentru acea cumpărătură, după care îl distrugi, astfel încât dacă ai fost păcălit o dată și banii ăia se duc la un atacator informatic, acesta nu va avea acces la toată suma disponibilă în contul tău și nu va putea să-ți folosească datele de card în campaniile următoare”, a precizat Bogdan Botezatu.
”Ar trebui să avem parole unice pentru fiecare serviciu în parte. Câte magazine folosim, atâtea parole diferite folosim astfel încât în momentul în care o parolă este compromisă, atacatorii informatici să nu poată să se autentifice cu aceeași combinație de email plus parolă pe toate serviciile pe care le-am folosi noi”, a afirmat specialistul Bitdefender referitor la modurile în care poți să-ți securizezi conturile de cumpărături online. De asemenea poți să folosești un password manager pentru a-ți gestiona parolele.
Urmărește CyberChallenge în video-ul de mai jos și află răspunsurile invitaților noștri la cele 12 întrebări și scenarii inspirate de situații reale legate de plăți online și de siguranța cumpărăturilor.