- 2 Octombrie 2020
Bogdan Neacșu, CEO CEC Bank: „Agricultura românească trebuie să treacă de la exportul materiei prime la procesare”
”Agricultura de Mâine” este un proiect start-up.ro, powered by CEC Bank, dedicat antreprenorilor care fac lucrurile să se miște în agricultura românească și care au găsit modalități de a folosi tehnologia pentru a crea viitorul încă de acum. Acestea sunt poveștile și sfaturile lor.
Țara noastră creează una dintre cele mai mici valori adăugate la hectar. Producem 600 de euro la hectar față de 1.000 de euro la hectar în Vestul Europei. Tehnologia face agricultura competitivă și ajută antreprenorii să fie mai profitabili.
CEC Bank e una dintre băncile care au făcut din acest domeniu unul strategic de-a lungul timpului prin soluții de finanțări și educație inclusiv pentru cei din echipa sa pentru a oferi soluții adaptate nevoilor antreprenorilor.
Economia românească prin ochii CEC BankPerioada această a pus presiune pe economie și a transformat nevoile antreprenorilor. Cu toate acestea, există și semnale optimiste.
„Vedem o mobilizare remarcabilă din partea antreprenorilor pentru a ține economia într-un ritm de creștere satisfăcător. Nu tot timpul trebuie să fim în plus, dar să nu pierdem ce am obținut până acum”, spune Bogdan Neacșu.
„Vedem ca niciodată, comparativ cu criza anterioară, că sunt preocupați de business-ul lor, toate segmentele. De modalitatea în care, respectând restricțiile pe care trebuie să le respectăm, cum să-și deruleze în continuare business-ul ca să nu fie foarte mult afectați și să creeze valoare în business-ul lor”, mai spune CEO-ul CEC Bank.
Din punctul de vedere al CEO-ului CEC Bank, în momentul acesta economia e stabilă din prisma bancherilor. Adică o economie care dispune de lichidități semnificative, un curs valutar stabil în condițiile date și modalități de finanțare cu dobânzi într-o mică scădere.
„Vedem antreprenori care au trecut granița și vor să consolideze afaceri în afara României, dar și o preocupare de a câștiga cote de piață semnificative în interiorul acestei țări”, mai spune Neacșu.
Domeniile strategice pe care le vede CEC Bank sunt construcțiile, agricultura, industria. Dar, de asemenea, trebuie avute în vedere și domeniile care au avut de suferit.
„Mă aștept ca în următoritorii ani de zile să revină la un nivel pe care l-au cunoscut în 2019, vorbim de hotelieri, vorbim de industria de manufactură, transporturi. Așa se vede la acest moment, până să ajungem la acest nivel confortabil, am văzut și antreprenori disperați și antreprenori care aproape nu aveau o soluție la acel moment, am văzut cetățeni preocupați pentru respectarea normelor”, spune Bogdan Neacșu.
Pentru CEC Bank, principalul obiectiv e să crească și să ducă lichiditățile în economia reală. Neacșu spune că trebuie să crească incluziunea și intermedierea financiară și să asigure resursele necesare economiei reale.
„Suntem o bancă mare, vrem să creștem și mai mult. Avem un rol important în economia românească și în rândul antreprenorilor români și ca atare ăsta e obiectivul nostru principal. Asta înseamnă să ne facem treaba. Chiar și învățând ce înseamnă apetitul pentru risc, trebuie să finanțăm această economie în aceste condiții”, a mai spus Bogdan Neacșu în cadrul interviului din seria „Agricultura de Mâine”.
În plus, tehnologizarea e importantă pentru CEC Bank. „Digitalizarea și investițiile în tehnologie sunt la fel de importante. Perioada aceasta a accelerat aceste proiecte, pentru că am simțit că și comportamentul clientului se schimbă. Nu mai vrea să vină să acceseze produsele bancare din agenția unei bănci. Schimbăm acum ATM-urile, bancomatele și multifuncționale. Investim în înrolarea clienților persoane juridice de la distanță și servicii pentru ei de la distanță”, spune CEO-ul CEC Bank.
Din punctul de vedere al clienților, Neacsu spune că așteptările acestora nu s-au schimbat foarte mult: vor credite rapide, mai puține garanții, fără prea multe condiții de creditare. Dar ce e important pentru reprezentantul CEC Bank e componenta de educație financiară care trebuie făcută în momentul finanțării clienților.
Cum se face educația? Ei bine, pe teren, cu reprezentanți CEC peste tot prin țară care să vorbească împreună cu antreprenorii.
„Clienții ne-au preferat în ultima perioadă pentru că utilizând totuși rețeaua acestei bănci, am fost în contact cu ei și am putut să finanțăm mai repede decât alte bănci în aceste condiții”, a spus Bogdan Neacșu.
Bogdan Neacșu spune că de câțiva ani CEC finanțează antreprenoriatul din agricultură.
„Agricultura a presupus o consolidare masivă a terenurilor și încă sunt probleme în această problemă. Dar încă nu s-a trecut la zona de procesare, de unde practic ar presupune să câștigăm multă valoare adăugată în viitor”, a spus acesta.
„Agricultura e un segment încă deficitar din perspectiva balanței comerciale. Ne interesează ca bancă, și ca o bancă a statului, e să contribuim la a întoarce acest rezultat. Asta înseamnă pe lângă faptul că-l declarăm ca obiectiv strategic pentru noi este efectiv să intervii punctual în acest domeniu și să fii alături de acești antreprenori”, explică Neacșu.
Conform acestuia, agricultura e un domeniu marcat foarte mult de export al cerealelor și materiilor prime. Deși e un lucru bun, România trebuie să încurajeze și mai mult procesarea materiei prime.
„Au fost tot felul de programe guvernamentale care au sprijinit coagularea de suprafețe agricole și la care noi am participat masiv și am văzut cum antreprenori mici, fermieri mici au consolidat, le lucrează, dar trebuie să treacă la pasul următor”, spune Bogdan Neacșu despre momentul când au decis să facă din agricultură domeniu strategic.
Acest lucru a însemnat să investească în resursa umană din cadrul CEC Bank care să înțeleagă diferite domenii ale agriculturii, cum ar fi creșterea animalelor, cultivarea de terenuri și procesarea de materii prime.
„Perioadele de finanțare sunt importante. Știm că sistemul bancar nu a fost mereu foarte flexibil pentru a acorda finanțări pe termen lung. Ei bine, în agricultură nu doar finanțarea de teren presupune un credit de investiții pe un termen lung, dar și investițiile în capacitatea de procesare”, spune Bogdan Neacșu.
Astfel, CEC Bank a creat produse de finanțare care trec de 10 ani de zile ca termen de finanțare pentru a putea să se adapteze nevoilor din teren ale antreprenorilor.
„Vorbim de structuri de garanții care ajută antreprenori care se află încă la început în acest zone. E foarte important, pentru că nu toți antreprenorii pot să aducă terenul sau să vină cu o fidejisiune pentru a sprijini domeniul acesta. Atunci e nevoie de completare”, spune Neacșu.
Abordarea CEC Bank e să ofere produse clasice, fără să facă niște customizări extraordinare din birou.
„Eu vorbesc în general de linii de credit, capital de lucru, credite de investiții și revin la problema personală a fiecărui antreprenor, trebuie să te adaptezi la business-ul respectiv”, a spus Bogdan Neacșu în cadrul interviului.
„Unii au investit mult în echipamente, le-au luat în leasing și sunt cu echipamente de ultimă generație. Sau când vorbim de investiții în silozuri sau alte capacități de stocare și producție trebuie să vii cu un produs customizat pentru nevoia lui”, a adăugat acesta.
Ce e esențial pentru o finanțare corectă în agricultură? „Trebuie să te mulezi pe business-ul lui, să înțelegem la firul ierbii. Trebuie să înțelegi și cash flow-ul și garanțiile pe care le au acești antreprenori. O altă particularitate domeniu a acestui domeniu sunt încasările. Țin de momentul în care se rambursează APIA, momentul în care ei își vând materia primă obținută sau către key accounts când vând produsul finit. Sunt anumite termene pe care trebuie să le acomodezi în structura de finanțare”, spune Bogdan Neacșu.
Tendințele în agricultura din RomâniaAm vorbit în cadrul interviului și despre tendințele observate în agricultura românească.
Bogdan Neacșu menționează de trei aspecte importante:
- Vorbim de investiții în infrastructura agricultură, irigații și alte echipamente care să ajute la performanțe mai bune în exploatarea agricolă primară.
- Capacitatea de procesare. Vedem un apetit crescut din partea unor antreprenori să dezvolte aceste capacități de procesare.
- Educație. Trebuie să fim foarte conștienți că aici ne trebuie personal calificat, fie că se duc la școli, fie că învață cum să proceseze, fie că fac cursuri și investesc în eficiență. Ce vedem noi la acest moment e că antreprenorii investesc în aceste trei lucruri.
Din ce în ce mai mulți agricultori investesc în tehnologie.
„Am văzut antreprenori care investesc în sisteme GPS de monitorizare a suprafeței și control al calității al producției vegetale. Antreprenorii investesc mult în echipamente de ultimă generație, nu doar tractoare și combine. Apetitul investițional se exprimă de câțiva ani de zile”, spune Neacșu.
El se așteaptă ca antreprenorii să investească și în capacități de procesare de ultimă generație, fiind un teritoriu foarte larg unde se pot dezvolta.
„Ce apreciază piețele? Calitatea. Și când zicem de calitate, nu zicem cât de bio e un produs sau altul, ci calitatea care trebuie să satisfacă normele europene de securitate, de standard al alimentului sau al produsului finit oferit”, explică Neacșu și orientarea care trebuie avută în vedere de actualii antreprenori.
Cum ajungem competitivi și pe piața din Europa? Soluția nu e miraculoasă, ci chiar simplă: tehnologie, logistică și investiții.
Construcțiile și sănătatea, alte domenii strategice„Nu doar în Germania trebuie să oferi un pui de foarte calitate”, spune zâmbind Bogdan Neacșu.
E un vid mare în infrastructură, rutieră, ferată, navală. Trebuie să înceapă să investim în acest domeniu, crede Neacșu.
„Ne-am specializat colegii și în zona de construcții și am specializat structurile de finanțare. Câștigăm cotă de piață în această zonă, în lumina faptului că sunt proiecte de infrastructură importante, în zona de capacități de producție și logistică”, explică managerul CEC Bank.
„Economia reală la acest moment este condusă de agricultură, construcții, sănătate unde sunt investiții semnificative, vorbim de industrie. Sunt și în segmente care trebuie ajutate mult în spate - HoReCa, industria de manufactură, zona de transporturi care încă nu pot să zic că a revenit la un nivel semnificativ și satisfăcător”, mai spune acesta.
Educație financiară necesarăFie că vorbim de antreprenori din agricultură, construcții, sănătate sau finanțări prin IMM Invest, Neacșu spune că esențială e educația financiară a clienților.
„Noi bancherii trebuie să o asigurăm în mod continuu și la un standard din ce în ce mai ridicat. Nu trebuie să ne mire faptul că anumiți antreprenori în cadrul programului, după ce au fost precalificați, să spună „dați-mi banii”, explică acesta.
„Dacă vorbim de o companie cu capitaluri negative sau fără cifră de afaceri în ultimii doi ani de zile e mai greu să vii să ceri credit prin IMM Invest. Credibilitatea se construiește prin lucruri dovedite”, încheie reprezentantul CEC Bank.