Open Banking Hackathon 2020: fintech-urile câștigătoare. Echipă din România, premiu special Google

40 de echipe din 10 țări EU (Polonia, România, Bulgaria, Ungaria, Austria, Croația, Slovenia, Slovacia, Republica Cehă și  Grecia) s-au înscris să ia parte la provocarea de a construi aplicații cu valoare adăugată pe platforma de agregare de date Open Banking pusă la dispoziție de fintech-ul românesc Finqware.

Nume impresionante ale ecosistemului de fintech din Europa Centrală și de Est și-au unit forțele în weekendul trecut pentru a participa și a susține prima competiție regională de inovație fintech Open Banking Hackathon Ediția CEE.

După finalizarea procesului de de selecție, competiția a luat start pe data de 17 septembrie, cu cele mai bune 12 echipe având misiunea de a dezvolta, în doar 3 zile, o nouă aplicație fintech care să demonstreze un studiu de caz de utilizare a conexiunii la datele bancare disponibile acum în baza Directivei Revizuite de Servicii de Plată (PSD2) din țările europene.

După nopți de proiectare și programare de la zero a aplicațiilor digitale fintech, cele mai bune 5 proiecte au fost în centrul atenției în etapă finală a evenimentului de Demo care a avut loc duminică, 20 septembrie, 5 PM CET, transmis live pe internet.

Cele 5 echipe care au ajuns în gala finală pentru a își prezenta ideile au fost: Iris Solutions (Bulgaria), Timed FX (Republica Cehă), Upgrade (Grecia), Spevialk (România) și Lendica (Croația).

După o deliberare dificilă, juriul format din 16 reprezentanți C-level ai marilor companii de tehnologie și 10 instituții regionale bancare au decis câștigătorii:

  • Premiu Special Google Cloud (pemiu în bani) - Spevialk (România) - un concept inovator de „Vagabond Digital” – o soluție menită să inițieze transferuri și plăti de proximitate anonime cu ajutorul funcției de geolocalizare și inițiere a plăților prin Open Banking.
  • Premiu Special Asseco SEE (parteneriat PoC) - Lendica (Croația) - un startup fintech care exploatează infrastructura Open Banking pusă la dispoziție de Finqware pentru a crea modele de analiză a datelor pentru a ajuta instituțiile financiare să își digitalizeze procesul de creditare.
  • MARELE PREMIU (5000 EUR în bani) - Timed FX (Republica Cehă) - o platformă menită să rezolve, prin noile funcționalități disponibile prin Open Banking, nevoia de cursuri de schimb eficiente pentru companiile din țări precum cele din Europa Centrală și de Est care au monede locale diferite.

Pe lângă premiile oferite, toate echipele finaliste au primit un Premiu Runner-Up care a inclus credite Google Cloud și accelerare a procesului de selecție în programul de accelerare Next Fintech organizat de Techcelerator, unul dintre acceleratoarele care a susținut evenimentul.

Întreagă competiție de inovare de 4 zile a fost susținută de Google Cloud și Asseco SEE.

În plus, cinci programe de accelerare startup din România, Austria, Ungaria și Bulgaria (InnovX, Techcelerator, Elevator Lab, OTP Lab și Eleven) au fost implicate în a susține evenimentul și a îndruma echipele în cele 4 zile de hackathon pentru a dezvoltă produse minim viabile pe baza ideilor acestora.

”Așteptăm cu nerăbdare să urmărim parcursul tuturor echipelor care au aplicat și au fost implicate în această competiție, întrucât evenimentul a fost doar începutul unui suport continuu pe care noi, în calitate de organizatori, împreună cu partenerii care au susținut evenimentul ne-am angajat să îl oferim acestor echipe. De asemenea, începem deja să pregătim ediția de anul viitor după ce experiența acestui hackathon online s-a dovedit un succes”, spune Cosmin Cosma, CEO Finqware, inițiatorul acestui eveniment.

În acest an, evenimentul a fost co-orgaizat împreună cu How To Web.

Cei care doresc să urmărească gala finală, o pot viziona pe Facebook sau pe website-ul Open Banking Hackathon.



Citeste si