Cele mai căutate cărți din "biblioteca" Bookster în 2023

Bookster a dat publicității lista celor mai căutate cărți și a celor mai citiți autori pentru anul 2023.

Pentru mulți dintre abonații Bookster, anul trecut a stat sub semnul unei perioade de introspecție și îngrijire a sănătății mintale și emoționale și de promovare a unui echilibru de viață conștient. Interesul crescut pentru mindfulness, activități fizice și alimentație sănătoasă a caracterizat ultima perioadă și s-a observat și în volumele împrumutate de pe platforma Bookster. 

Această schimbare de perspectivă este evidentă în rândul angajaților din companiile care oferă acces la platforma Bookster. În cursul anului 2023, aceștia au manifestat apreciere pentru cărțile ce explorează teme legate de bunăstarea psihică, concentrându-se asupra prevenirii epuizării profesionale și menținerii sănătății fizice. De asemenea, interesul a fost crescut pentru articole ce abordează subiecte precum pierderea în greutate într-un mod sănătos și necesitatea de vitamine. 

„Când corpul spune nu”, de Gabor Maté – cea mai împrumutată carte prin Bookster, pentru al doilea an consecutiv. La fel ca anul trecut, pe primul loc în topul lecturilor axate pe dezvoltare personală, cu accent pe înțelegerea emoțiilor și burnout, este cartea „Când corpul spune nu”, de Gabor Maté.

După o carieră medicală remarcabilă, în care a investigat profund conexiunile dintre stres și afecțiuni medicale, Gabor Maté explorează legăturile strânse dintre minte și corp, evidențiind modul în care stresul cronic și experiențele traumatice pot afecta sănătatea noastră fizică și mintală.

Prin intermediul poveștilor pacienților săi și a cercetărilor clinice, autorul demonstrează cum stresul constant și presiunile externe pot declanșa afecțiuni cum ar fi epuizarea și depresia sau boli autoimune. Maté subliniază importanța înțelegerii și recunoașterii factorilor care duc la burnout pentru a îmbunătăți abordarea și gestionarea stresului cotidian. 

Raluca Anton, în topul autorilor români preferați de comunitatea Bookster

În 2023, interesul pentru cărțile redactate de autorii români a crescut ușor, oferind cititorilor oportunitetea de a explora și de a se conecta cu teme, situații și aspecte culturale specifice României. Doctorul în psihologie Raluca Anton, deschide podiumul autorilor români, cartea sa „Terapie 1 la 1 cu sinele tău” fiind cea mai împrumutată de către booksteri la această categorie. Autoarea explorează subiectul terapiei individuale și auto-dezvoltării, oferind o perspectivă practică asupra modului în care oamenii pot să-și gestioneze mai bine emoțiile, să-și înțeleagă comportamentele și să-și îmbunătățească relațiile personale. Cartea abordează comunicarea eficientă, gestionarea conflictelor, construirea încrederii în sine și dezvoltarea unei stări de bine mintale și emoționale.

Alături de Raluca Anton, în topul anului 2023 se mențin atât autori preferați ai anului 2022, cum ar fi Andreea Săvulescu, Gáspár György și Ioana Pârvulescu, dar se adaugă și nume noi precum Mircea Sântimbreanu sau Dr. Mihela Bilic.

Romanele de dragoste și mister continuă să fie preferate de iubitorii de literatură

Titlurile de romance și mister sunt în topul alegerilor fanilor beletristicii, acest trend continuând din 2021. În același timp, se remarcă o tendință în creștere pentru operele literare care prezintă culturi și civilizații diverse, abonații Bookster acordând o atenție deosebită relatărilor despre experiențele femeilor surprinse în regimuri opresive din afara contextului european.

De asemenea, așa cum s-a întâmplat și în anul precedent, contextul celui de-al Doilea Război Mondial păstrează un nivel înalt de relevanță printre membrii comunității Bookster, aceștia fiind motivați de dorința de a înțelege evenimentele care au influențat politica, economia, cultura, dar și perspectivele intime ale războiului, relatate de oamenii contemporani cu această perioadă a istoriei. 

În ceea ce privește autorii de beletristică, Kristin Hannah și Fredrik Backman continuă să fie clasați în poziții de frunte, alături de Colleen Hoover și Alex Michaelides. 

În 2023, interesul pentru romanele grafice de tip manga sau comics a crescut cu 20% față de anul trecut, cele mai populare titluri fiind „Mireasa Străvechiului Mag”, de Yamazaki Kore și „Carton” de Doug TenNapel.

La capitolul dezvoltare profesională, preferințele au rămas constante și în 2023: lecturile din zona IT continuă să fie la mare căutare, alături de resursele educaționale despre finanțe, investiții și coaching. 

Activitățile recreative au reprezentat și ele un subiect de interes pe platforma Bookster, mai ales în perioada verii. Booksterii au fost curioși să citească despre destinații de vacanță și pregătirea pentru aceasta și au ales astfel lecturi despre trasee pe munte sau idei de activități cu copiii. 

Cititul, un obicei îndrăgit în companiile din România

Bookster își propune ca toate direcțiile de dezvoltare din acest an să susțină promisiunea de brand -  să facă din citit un obicei îndrăgit în România, astfel încât pauza de lectură să devină un obicei zilnic în viețile oamenilor și ale familiilor lor. 

„Cel mai important lucru pentru noi este să reușim să conectăm abonații cu cărțile lor preferate. Ne dorim ca în perioada următoare să dezvoltăm colecțiile de lecturi de dimensiuni reduse, inclusiv pe suport audio, care pot fi ușor de strecurat într-o pauză sau în drumul spre birou. În plus, lucrăm la multe proiecte care ne entuziasmează. Anul acesta vom lansa Aplicația Bookster – mii de lecturi faine la tine-n buzunar.  Și ca întotdeauna, ne propunem să diversificăm conținutul disponibil prin platformă, atât în ceea ce privește categoriile de lectură, cât și formatele și limbile în care sunt oferite. Nu în ultimul rând, dezvoltăm constant algoritmul de recomandări personalizate de lectură și testăm instrumente de profilare care să identifice mai ușor cele mai potrivite cărți pentru fiecare abonat în funcție de istoricul de lectură” - declară Teodora Rădulescu, CEO Bookster.

Predicții pentru 2024

„Cât timp înfloresc lămâii”, de Zoulfa Katouh și „Revoluția glucozei”, de Jessie Inchauspé, se numără printre predicțiile Bookster privind menținerea popularității în anul 2024. Pe lângă aceste titluri atractive, se conturează un interes crescut pentru lecturile axate pe arta comunicării la birou. Cititorii își doresc să exploreze secretele dialogului eficient nu doar cu colegii, ci și cu superiorii sau subalternii lor.

În prezent, Bookster pune la dispoziția abonaților săi aproximativ 5.000 de titluri unice de cărți și 3.500 de resurse online - articole, ebooks, videoclipuri și conținut audio.



Citeste si