Ciprian Zamfirescu, Vodafone: ”tehnologia ne va schimba viața în bine cât timp respectăm etica”

Ciprian Zamfirescu ”respiră” tehnologie în fiecare zi. Este șeful diviziei de drone a Vodafone România, este pasionat de spațiu dar are și o pasiune mai ”pământească”, agricultura de precizie. Iar alături de echipa sa și de tineri de la Politehnica București lucrează la noi inovații în tehnologie.

Discuția cu Ciprian Zamfirescu a avut loc în cadrul Tigers Summit la Vodafone Innovation Corner, locul de discuție pentru inovatorii României.


Ciprian Zamfirescu a discutat la Tigers Summit, evenimentul inovației românești despre cum dronele pot salva vieți și o fac zi de zi. Dar, de asemenea, și despre investițiile făcute de Vodafone România în introducerea acestora în multiple zone, cum ar fi agricultura, parcurile fotovoltaice sau verificarea podurilor.

Ciprian Zamfirescu conduce zona de Transformare Digitală și Inovare a Departamentului Technology din cadrul Vodafone România.

El a coordonat inițiative de inovare, automatizare a proceselor și sistemelor, noi moduri de lucru Agile, analiză cloud pentru planificarea și optimizarea automată a rețelelor, dezvoltarea de platforme IT pentru digitalizarea rețelelor și a infrastructurii cu clone digitale.

De asemenea, Ciprian coordonează noua divizie de drone a Vodafone România.

Am stat de vorbă cu Ciprian și în afara scenei despre impactul tehnologiei în viața noastră de zi cu zi, precum și despre domenii esențiale pentru dezvoltarea țării noastre.

Urmărește interviul video pe care l-am realizat cu el în cadrul Tigers Summit, prima ediție a unui eveniment în care am discutat cu firme mari, românești și străine, cu investitori, cu industria de ecommerce, cu antreprenori în ascensiune, și am văzut și prezentări despre cele mai noi tehnologii care sunt create în România. Mai jos poți citi principalele concluzii ale interviului.

Întrebările pe care i le-am adresat lui Ciprian Zamfirescu, Head of Innovation & Business Development Vodafone România:
  • Care a fost inovația care te-a uimit cel mai mult de-a lungul vremii?
  • Consideri că în acest moment luăm tehnologia de-a gata?
  • Cât de mare este impactul pe care-l are tehnologia asupra țării?
  • Ce le transmiți oamenilor care consideră că tehnologia e un lucru rău?
  • Trei domenii esențiale pentru dezvoltarea României.
  • Recomandă-ne o afacere care te-a impresionat.
Principalele concluzii ale discuției cu Ciprian Zamfirescu: 
  • Îmi place foarte mult zona de sateliți. Spațiul întotdeauna m-a fascinat și de aceea am început o colaborare cu o echipă de studenți de la Politehnica București care construiesc rachete supersonice cu scopul de a transporta nanosateliți în spațiu.
  • Acești sateliți mici colectează date despre agricultură de precizie și predicții meteo.
  • Avansul tehnologic este tot mai accelerat, iar Vodafone valorizează lucrul cu tinerii pentru a aduce soluții inovative în societate. De exemplu, echipa lui Ciprian a antrenat un robot să ruleze un model de limbaj în doar 2 zile, conectat la cloud și capabil să ofere răspunsuri generative.
  • Tehnologia în telecomunicații avansează rapid și devine critică, la fel de importantă ca infrastructura pentru gaze și apă caldă. Este esențial să prețuim și să menținem funcționarea rețelelor de telecomunicații.
  • Telefonul mobil este considerat o extensie a vieții noastre, iar dependența de tehnologie este evidentă. Pierderea accesului la tehnologie poate duce la decalaje digitale mari și dificultăți în menținerea ritmului cu restul societății.
  • Vodafone Easy Tech oferă diverse gadget-uri inteligente precum ceasuri, aspiratoare și purificatoare de aer, ușor de configurat. Acestea sunt recomandate persoanelor reticente la tehnologie pentru a le încerca și a înțelege beneficiile.
  • Agricultura de precizie este foarte importantă. Folosirea dronelor crește dramatic eficiența în cultivarea diverselor plante precum grâu, porumb și floarea-soarelui.
  • De asemenea, ar trebui să fim foarte atașați de zona de aplicații, aplicații care ne pot monitoriza pulsul, aplicații care ne pot ajuta la prevenirea unor boli.
  • În cadrul Laboratorului Vodafone Innovation Hub din Politehnica București sunt dezvoltate sisteme neinvazive pentru monitorizarea pulsului la nivelul frunții, printr-o cameră. Un alt sistem neinvaziv este unul care permite monitorizarea stării de spirit.
  • Acestea folosesc algoritmi de inteligență artificială pentru a analiza semne discrete ale sănătății.
  • Divizia de drone a fost creată ca un startup intern în Vodafone, cu scopul de a revoluționa diverse industrii.



Citeste si