MedTech StartupCity Cluj-Napoca: Clujul desemnat lider al inovării în sănătate în cadrul proiectului European Innovation Area

Pe 25 noiembrie 2020, în cadrul conferinței europene Global StartUp Summit, Cluj-Napoca a fost desemnat ca și lider de proiect pe componentele de inovare în sănătate și inteligență artificială în cadrul European Innovation Area (#EiA).

Acesta este un nou proiect european creat pentru încurajarea inovării, al cărui ambasador este comisarul European pentru Inovare, Mariya Gabriel. Clujul va acționa în cadrul European Innovation Area alături de Valencia, Koln, Leuven și alte orașe europene recunoscute pentru inițiativele lor în domeniul inovării și dezvoltării durabile. 

Sub titulatura “MedTech StartupCity Cluj-Napoca”, Primăria Cluj-Napoca va gestiona în cadrul European Innovation Area o acțiune de pionierat la nivel european și global, denumită „Health iArea”, avand ca scop crearea unui punct de atracție pentru noi oportunități economice pentru oraș legate de startup-uri și IMM-uri, cu produse/servicii de sănătate pentru spitale și cetățeni. 

„Cluj-Napoca preia acum conducerea Health iArea, pentru a crea noi oportunități economice pentru România și Europa. Scopul nostru este acela de a accelera soluții inovatoare pentru una dintre cele mai importante componente ale vieții noastre – sănătatea noastră.”, a declarat primarul Clujului, Emil Boc.

Fond de inovare și spațiu de coworking dedicat startup-urilor din sănătate și inteligență artificială, finanțat de Primăria Cluj-Napoca

Ca și prim pas concret pentru susținerea inovației în sănătate și inteligență artificială, Primăria Cluj-Napoca va crea un fond de inovare dedicat startup-urilor, cu finanțare din partea administrației locale, finanțare privată și europeană, precum și un spațiu de coworking. Suma anunțată de primarul Emil Boc ca și investiție din partea Primăriei în fondul de inovare se ridică la 500.000 lei, la care se vor adăuga contribuții private de la afaceri locale, contribuții de la fundații internaționale (350.000 euro) și finanțări europene.

“Investiția în sănătate este foarte profitabilă, dar pe termen mai lung. Dacă investești în inovație, în educație, în startup-uri, banii aceia se întorc în ecosistem și pot genera acea creștere exponențială. Mă bucură inițiativa Primăriei Cluj-Napoca de a crea acest fond de inovare, pentru că investiția în inovație are șansa de a fi multiplicată de mai multe ori. Există o doză de risc, dar aceasta este compensată de beneficiile de mindset și de beneficiile de dezvoltare și accesare de resurse pe care ecosistemul le câștiga.”, a declarat Dr. Ion-Gheorghe Petrovai, co-fondator al comunității FreshBlood HealthTech din Cluj, argumentând decizia Primăriei Cluj-Napoca.

Conform declarațiilor primarului Emil Boc, Primăria Cluj-Napoca dorește să ofere oportunități de colaborare startup-urilor pentru a dezvolta capacitățile orașului în ceea ce privește competitivitatea în business și nu numai.

Uniunea Europeană a specificat că cele trei componente pe care se va pune accentul în perioada următoare vor fi componentele „green”, „reziliența” și „digital”, iar în componenta de digital, domeniul sănătății va lua în următoarea perioadă o proporție extrem de accelerată, fiind zona în care, cel mai probabil se va inova cel mai mult. Aici se așteaptă că vor fi concentrate cele mai multe fonduri europene, dar și cele mai mari resurse locale și naționale.

Ecosistemul clujean de inovare în sănătate

Pandemia a demonstrat deja că doar dacă lucrăm împreună putem reuși, iar spiritul colaborării este unul la care ecosistemul clujean de inovare a aderat de cativa ani buni deja, incluzând atât administrația locală, ONG-uri locale și naționale, universitățile, companiile, startup-urile si instituțiile europene.

Unul dintre principalii catalizatori ai inovației în domeniul sănătății și o expresie a implicării societății civile locale în Cluj-Napoca este FreshBlood HealthTech, un ONG care de mai mulți ani sprijină activ startup-urile din sănătate. FreshBlood este de câțiva ani și hub-ul organizației europene EIT Health în România, iar din mai 2019 a devenit conectat la European Connected Health Alliance, o rețea europeană de ecosisteme, formând rețeaua regională Transylvania Digital Health Ecosystem, în scopul creșterii calității serviciilor regionale de sănătate, prin colaborare europeană și tehnologie.

În 2020, FreshBlood a derulat mai multe proiecte majore, printre care: creearea unei hărți a inovatorilor în sănătatea din România (startup-uri, proiecte inovatoare, etc.), colaborarea cu universitățile prin intermediul GIPIA (Grupul Interuniversitar pentru Inovație și Antreprenoriat), lansat în cadrul conferinței StartupCity Cluj-Napoca 2020, un grup dedicat formării interdisciplinare și încurajării colaborării în cercetare și dezvoltare de afaceri a studenților, precum și finanțarea proiectelor inovatoare în sănătate. 

“Noi, cei de la EIT Health și Fresh Blood punem mare preț pe încurajarea discuțiilor, a colaborărilor. Astfel, încurajăm proiectele în care nu doar o entitate sau o persoană vine cu o soluție care i se pare interesantă, ci vorbim despre un proiect ca rezultat al colaborării dintre mai mulți antreprenori și, care, evident răspunde nevoilor acestora, și poate chiar și a altora, din afara bulei de business în care se află cei dintâi”, spune Dr. Ion-Gheorghe Petrovai, Director de proiect EIT Health Hub România și cofondator FreshBlood HealthTech.

Printre ceilalți actori cheie din ecosistemul local de inovare în sănătate se numără clusterul de firme de IT Transilvania IT Cluster, School of Public Health din cadrul UBB, precum și celelalte universități clujene, printre care Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca.

Acestora li se alătură mediul de business și un număr în creștere de startup-uri locale de succes.

De curând, .lumen, un startup din Cluj, a lansat ochelarii pentru nevăzători cu un sistem de tehnologie asistivă, care abordează mobilitatea persoanelor nevăzătoare. .lumen a fost fondat de către Cornel Amariei, inventator, alături de dr. Gabriel Chindriş, cercetător universitar în domeniul ingineriei electronice în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca și Mihai Ivașcu, CEO și fondator M3 Holdings.

În ultimul an, .lumen a atras investiţii de peste 1 milion de euro, organizaţia şi-a triplat dimensiunea echipei în raport cu luna mai şi estimează o creştere la peste 100 angajaţi până la sfârșitul anului 2021.

Universitățile clujene, locul în care cresc inovatorii de mâine

Pe lângă administrația locală, ONG-uri și startup-uri, universitățile clujene reprezintă unul dintre factorii cheie în dezvoltarea ecosistemului de inovare al Clujului. În cadrul unui webinar organizat pe 23 noiembrie 2020 de către Forbes România și EIT Health, având ca temă “Cum au devenit competitivi la nivel european inovatorii români din sănătate?”, reprezentanții universităților clujene au prezentat viziunea mediului universitar asupra rolului pe care aceasta îl are în cadrul ecosistemului local de inovare.

Astfel, Prof. Christian Săcărea, Vice-Rector UBB a susținut că universitatea trebuie să creeze o ambianță propice pentru inovare și identificarea celor care au potențial, rolul universității fiind să deschidă porți, să ofere oportunități, să ofere ghidare, să găsească acele proiecte de cercetare aplicativa care să deschidă apetitul către inovare. 

„Componenta de inovație este esențială într-o universitate care se respectă și care trece dincolo de rolul său de formator standard. Ceea ce ar trebui să facă universitatea, în primul rând, este să ofere o ambianță propice pentru activitatea de inovare și să identifice pe cei care cu adevărat au potențial. Noi stăm pe un munte de creativitate pe care îl au studenții, cercetătorii și cadrele didactice, dar acesta trebuie pus în valoare. Ca să-l pui în valoare trebuie să-i găsești pe cei care cu adevărat au potențial. La nivel teoretic, toată lumea vrea să inoveze și își dă cu părerea cum ar fi cel mai bine, dar pentru a inova cu adevărat trebuie să ai un mindset potrivit și trebuie să ai și o seriozitate în abordare.”, a declarat Prof. Christian Săcărea.

De asemenea, susține Christian Săcărea, este importantă aducerea studenților în contact cu cei care știu cum se face antreprenoriatul, pentru a exista o interacțiune de la om la om. UBB are astfel în plan introducerea de anul viitor a unui curs transversal de antreprenoriat, la care sa aibă acces toți studenții și care să fie susținut de personalități cu experiență vastă în antreprenoriat.

La rândul său, Prof. Răzvan Cherecheș, Director Public Health Department/Center for Healthcare Innovation din cadrul UBB a menționat că doar prin finanțarea inovației putem avea răspunsuri rapide. Universitățile oferă inovatorilor un context și formează echipele lor. Inovația apare nevoie, din depășirea de obstacole, iar România, consideră Prof. Răzvan Cherecheș, este un loc extrem de bun pentru inovație pentru că avem și obstacole și nevoi, oferind astfel oportunități fenomenale.

“Odată cu această pandemie, am descoperit cât de nepregătit a fost domeniul sănătății publice din România. Ne-a prins complet nepregătiți, „cu pantalonii în vine”. Partea de inovare n-a fost suficientă de rapidă și suficient de bine finanțată. Suntem încă într-o perioadă de tranziție. S-a dovedit că doar prin finanțarea inovației putem să avem răspunsuri rapide. Trebuie să vedem oportunitățile. Un exemplu extrem de simplu ar fi să identificăm oportunitățile care sunt generate de deficit. Cercetarea în România nu se mai finanțează de mulți ani. Este cu roțile în sus. Asta înseamnă că avem cercetători și, implicit, studenți care s-ar implica în cercetare, dar nu au un context. Atunci, inovația apare ca o alternativă. De aceea, se constată că avem o implicare mai mare a tinerilor în inovație, pentru că partea de cercetare nu mai constituie o potențială carieră, din cauza politicilor absente de finanțare.”, a declarat Prof. Răzvan Cherecheș

Răzvan Cherecheș consideră că avem nevoie de o reforma a modelului de educație, transformarea lui într-un model de “problem based education”, în care profesorul se transforma într-un moderator, facilitator.

Doina Pîslă, Director al Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat al UTCN a menționat la rândul său, necesitatea cooperării între universității si companii, menționând ca și exemplu Centru de Transfer Tehnologic din cadrul nivelul Universității Tehnice Cluj-Napoca. 

„Și universitatea noastră sprijină inovația și excelența în cercetare. Ceea ce mi se pare extrem de provocator este drumul de la cercetarea fundamentală spre cercetarea aplicativă, care se poate face printr-o cooperare între entitățile universitare și companii. Noi, formatorii, trebuie să reușim să transmitem studenților și doctoranzilor noștri modul cum se realizează acest lucru. Noi sprijinim inovația prin Centru de Transfer Tehnologic pe care îl avem la nivelul Universității Tehnice, loc unde se oferă consultanță pentru brevetele invenție, de exemplu. Toate brevetele sunt analizate. Există brevete chiar și în domeniul sănătății, cu rezultate promițătoare. Sigur că drumul este lung de la idee până la implementarea în mediul medical, depinde și de tipul de aplicație care a fost abordată.”, spune Doina Pîslă.

Doina Pîslă consideră foarte important modul în care sunt abordate proiectele de antreprenoriat: “Avem un proiect care rulează de aproape un an pentru doctoranzii noștri cu dobândirea de competențe antreprenoriale transversale extrem de importante pentru lansarea unei companii. În aceea ce privește inovația, cred că trebuie să existe întotdeauna o echipă interdisciplinară, formată din ingineri, informatici și medici. Avem o colaborare extrem de bună cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca.”

După cum explică Dr. Ion-Gheorghe Petrovai, Director de proiect EIT Health Hub România și cofondator FreshBlood HealthTech, ecosistemul clujean de inovare se află în acest moment pe un mindset de colaborare, în care sunt încurajate discuțiile și cooperarea între mai mulți stakeholderi:

„Eu întotdeauna insist pe partea de mindset. Este lucrul de care noi toți avem nevoie. Înainte să pornim la drum trebuie să credem că vom izbândi și că vom progresa –  acest lucru este cumva, contagios. Așa, precum, frica se transmite printre oameni, atitudinea aceasta învingătoare se transmite, la fel de rapid. Important este să o vezi ca pe o prioritate de dezvoltare. Pentru că ecosistemul este o sumă a noastră, a tuturor și în momentul în care unii se ridică și apoi și ceilalți se dezvoltă, practic, cu toții evoluăm frumos.”


StartupsnTheCity.com explorează modul în care orașele și startup-urile interacționează între ele, creând valoare și dezvoltare durabilă pentru orașe și, în același timp, soluții de succes la provocările contemporane globale. StartupsnTheCity.com e despre ecosisteme care creează startup-uri cu impact.



Citeste si