FreshBlood organizează câte două evenimente Morning Health Talks pe an, pe diferite topicuri de interes pentru ecosistemul de sănătate, avand focus și pe modalitatea în care startup-urile se pot ajuta reciproc prin împărtășirea atât a reușitelor avute cât și a problemelor întâmpinate.

Discuțiile ce au avut loc în prima ediție Morning Health Talks a acestui an au fost centrate pe studii reale de caz, bune practici și lecții învățate oferite de diferiții actori din ecosistem - organizații suport, startup-uri și spitale - pentru a stimula inovația în domeniul sănătății prin colaborarea între startup-urile din domeniul sănătății și spitale.

Evenimentul a început cu o introducere a EIT Health și a priorităților FreshBlood HealthTech în 2023, realizată de Dr. Ion-Gheorghe Petrovai. ONG-ul românesc, hub al EIT Health în România, se va concentra în acest an pe sprijinirea creșterii capacității de inovare în domeniul sănătății, stimulând implicarea și generând inspirație în comunitatea de inovatori din România.

Dr. Ion-Gheorghe Petrovai a prezentat de asemenea programul Hubvantage, lansat la începutul anului 2022. Hubvantage este un program de suport personalizat pentru fondatorii de startup-uri HealthTech, cu activități special concepute pentru a ajuta fondatorii de startup-uri să obțină sprijinul de care au nevoie pentru a trece la nivelul următor. Programul oferă fondatorilor evaluarea aprofundată a nevoilor și identificarea necesităților de abordare imediată, mentorat personalizat unu - la unu, cu mentori din domeniul medical, mentori tehnici și pacienți/utilizatori, oportunitatea de a face parte dintr-un club de fondatori de sănătate care se inspiră și se sprijină reciproc, participarea la evenimente special concepute, având conținut de înaltă calitate, acces la oportunități și resurse, expunere națională și internațională prin intermediul rețelei consorțiului.

Hubvantage este organizat în colaborare de către FreshBlood HealthTech, HIVE (Centrul de Inovare în Sănătate al Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca) și Activize și este susținut de către EIT Health.

Următorul vorbitor, George Megas, coordonator al EIT Health HUB și al punctelor naționale de contact Horizon Europe la Centrul național de documentare, din Atena, Grecia a explicat în detaliu cum este încurajată colaborarea între startup-uri și spitale în Grecia.

„Suntem EIT Health Hub-ul din Grecia, sprijinim startup-urile din sectorul sănătății și studenții, și încercăm să facem asta folosind modelul triunghiului cunoașterii, conectând startup-urile, industria, mediul academic și organizațiile de cercetare.

Ca hub avem o varietate de programe de accelerare disponibile pentru startup-urile din comunitatea noastră, în funcție de nivelul lor de maturitate, și am oferit sprijin financiar de peste un milion de euro startup-urilor grecești prin EIT Health, în ultimii cinci ani.

Avem o mulțime de studenți care participă la o varietate de programe EIT Health, programe educaționale, școli de vară, campusuri, și suntem printre primii în întreaga EU în ceea ce privește programele de studenți și educație EIT Health.

În Morning Talk-ul de astăzi, am discutat mai ales despre realizarea legăturii startup-urilor cu spitalele. EIT Health ne-a dat anul trecut un mandat de a crea un program specific pentru acesta. Am selectat startup-uri potrivite a lucra cu spitalele și am creat programul SymbIASIS.

SymbIASIS provine din cuvintele grecești „symbiosis” și „iasis” (care înseamnă vindecare). Scopul a fost de a conecta startup-urile cu actori interesați din interiorul spitalelor care susțin programul. Avem spitale publice, spitale private și am avut 14 startup-uri care au participat în 2022. Vom avea încă 15 în 2023. În total, cu adăugarea a încă opt sau șapte spitale și clinici noi anul acesta, vom avem 15 spitale și aproximativ 55 de startup-uri și vom organiza evenimente comune pentru a le aduce împreună la discuții.

Nu suntem specializați foarte mult pe zona de tehnologie, dar știm ce oferă startup-urile. Le analizăm maturitatea și știm care sunt nevoile spitalului prin sondaje specifice, și le aducem la comun în evenimente precum cel de astăzi, și le lăsăm să discute.

Cel mai important factor este să găsești persoana potrivită din spital, care are cultura și mentalitatea potrivită, căreia îi place și se bucură de tehnologia, care cunoaște tehnologia și care poate înțelege soluția oferită de un startup. Deci totul este despre oameni. Dacă găsești oamenii potriviți, atunci legătura se poate întâmpla. Dar bineînțeles că trebuie să depășești unele probleme de reglementare sau trebuie să ai niște metodologii de achiziții dacă vorbești cu spitalele publice. Dar și aceste aspecte pot fi depășite dacă ai dorința și cultura de a colabora.

Dacă startup-urile au tehnologia potrivită, poate că medicii care știu despre ea și o pot înțelege nu vor spune nu, o vor testa și o vor susține. Și apoi poate vor avea loc niște proiecte pilot în cadrul spitalelor.

O altă problemă este finanțarea. De exemplu, avem un startup cu o nouă tehnologie AI pentru a sprijini medicul anestezist, și acest startup va face niște teste în unele spitale din Grecia, dar nu suntem siguri dacă putem găsi finanțare pentru ei. Dar ei vor testa și fără finanțare doar pentru a colecta câteva date și a-și testa tehnologia. Cred că și guvernul ar trebui să sprijine aceste eforturi. Ministerul Sănătății, secțiile spitalelor ar trebui să aloce niște fonduri în departamentele de inovare. Ar trebui să aibă departamente specifice care să se concentreze pe acest lucru. Dacă nu au propriul departament de cercetare pentru tehnologii, atunci se pot baza pe EIT Health. Putem scala tehnologia pentru ei prin proiecte de genul SymbIASIS sau alte proiecte.”, a declarat George Megas, coordonatorul EIT Health HUB și a punctelor naționale de contact Horizon Europe la Centrul național de documentare, Atena, Grecia.

Au urmat două prezentări online,“How to prepare your startup for hospital collaboration” din partea lui Petros Papachristou (PhD), Chief Information Officer Hellenic Healthcare Group, Atena, Grecia, în timp ce Dr. Ionuţ Nistor - Senior Nephrologist, lector la Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași, a oferit detalii legate de Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic MAVIS al universității, în cadrul prezentării “Startup-hospital collaboration in Romania in 2023 - the UMF Iasi example”.

Petros Papachristou a prezentat nevoile în tehnologie digitală a unui grup mare de spitale, Hygeia Group din Grecia, ca și CIO al acestui grup. El a subliniat că un spital trebuie să aibă pusă la punct o strategie digitală, un model de afaceri pentru soluții noi, să modernizeze mediul IT pentru toate funcționalitățile de bază ale spitalului și să aibă date structurate, codificate medicale, bazate pe standarde. Petros a prezentat, de asemenea, studii de caz ale implementărilor de succes ale serviciilor digitale în grupul lor de spitale, cum ar fi Dosarul Electronic de Sănătate online sau Telemedicina pentru Experiența Pacientului.

Dr. Ionuţ Nistor a prezentat Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic MAVIS parte din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, și câteva dintre proiectele și activitățile acestui centru de transfer de tehnologie. Una dintre provocările prezentate a fost managementul pacienților cronici și procesul prin care centrul a trecut pentru a găsi soluții create de startup-uri europene pentru a rezolva această problemă, cu ajutorul EIT Health.

Evenimentul a continuat cu un panel de startup-uri având ca temă „Colaborarea cu spitalele, ce trebuie făcut și ce nu”, având ca panelişti invitaţi pe Stefan Iarca - Co-fondator și CEO Rayscape, Andrei Moldovan - Product & Account Manager la MediNav și pe Alexandru Lazar - Tech Executive și Fondator Docviser.

A fost interesant de aflat de la fiecare dintre fondatorii acestor startup-uri, cum au reușit să creeze prima lor colaborare cu un spital.

„Pentru noi a fost foarte important să găsim ceea ce se cheamă un utilizator timpuriu (early adopter). Practic, am găsit un profesor în orașul nostru natal, Timișoara, care a fost dispus să ne dea o șansă, să ne permită să testăm soluția noastră în spitalul lor, în mediul lor clinic. Acesta a fost momentul începând din care, dovedindu-se că soluția noastră este într-adevăr funcțională, a fost mult mai ușor să mergem la alte spitale și să vorbim cu ei și să le spunem, uite, avem această implementare. Este crucial să-l faceți pe acest utilizator timpuriu să vă testeze soluția.”, a spus Ștefan Iarca, co-fondator și CEO Rayscape.

„Odată ce startup-ul nostru a fost fondat și am avut MVP-ul pregătit, am 'adoptat' un medic dintr-un spital privat. I-am trimis soluția noastră să o încerce și a fost impresionat de ea, iar medicul respectiv a devenit parte a echipei. Și apoi cu ajutorul lui, deci o abordare de jos în sus, am reușit să atragem interesul spitalului în care lucra. A fost o încercare de foc, am intrat pe piață și am testat funcționalitatea produsului și dacă va supraviețui. Lucrăm acum cu aproximativ 15 spitale, în principal cu clinici private. Dar am început să lucrăm și cu Ministerul Sănătății și avem niște proiecte pilot cu spitale de stat”, a adăugat Andrei Moldovan, Product & Account Manager la MediNav.

„Startup-ul nostru a fost oarecum norocos, pentru că unul dintre co-fondatori este medic, așa că avantajul nostru a fost că am plecat de la o problemă reală existentă în spitale pe care am abordat-o. Pentru că el este directorul medical, nu am întâmpinat probleme de birocrație. Am putut lansa programul pilot într-un mare spital județean din țară și am avut posibilitatea să testăm prima noastră versiune a produsului acum un an și jumătate. Cu date reale, de la pacienți reali din spitale și am primit feedback de la aceștia. Desigur, am avut mai multe iterații după aceea. Este un proces în desfășurare. Suntem o companie de dezvoltare de software, deci știm exact ce facem, știm cum să repetăm procesul de dezvoltare. Așa că tot ce aveam nevoie era feedback-ul potrivit, din partea spitalelor reale, pentru a înțelege exact ce se întâmplă acolo și care sunt provocările.”, a spus Alexandru Lazar, Tech Executive and Founder Docviser.

Partea de final a evenimentului a fost dedicată prezentării “The patient feedback monitoring - a modern tool for health managers”, realizată de către de Dragoș Vana - Fondator Graphs.ro.

FreshBlood HealthTech, ONG cu sediul la Cluj, este unul dintre principalii catalizatori ai inovației în domeniul sănătății din România, susținând startup-urile din domeniul sănătății din 2017. ONG-ul este, de asemenea, hub-ul EIT Health în România începând cu 2018.

Adriana Dunca, Manager de program RIS FreshBlood, a explicat scopul seriei de evenimente Morning Health Talks și a informat și despre celelalte evenimente și programe pentru startup-uri pe care FreshBlood le organizează în România.

„Organizăm două evenimente Morning Health Talks pe an, pentru primul eveniment din acest an, scopul nostru a fost să avem vorbitori internaționali, vorbitori locali și startup-uri care să discute despre modul în care lucrează/colaborează cu spitalele și provocările și lecțiile învățate. Ne concentrăm mult pe startup-uri care să se ajute reciproc prin împărtășirea informațiilor, a procesului și a problemelor lor. Și cred că am reușit să realizăm ce ne-am propus.

Pentru anul acesta, am avut și două evenimente satelit în cadrul Techsylvania (Cum să faci tehnologie în HealthTech – modul de pornire și Adunare informală GIPIA) și de asemenea vom avea un eveniment numit HealthTech Next Generation #4 în decembrie. Acestea sunt evenimentele noastre majore.

Pe lângă evenimente, suntem implicați și în programul Hubvantage în care vom mai avea patru evenimente, dar și partea de mentorat. De asemenea, colaborăm cu LevelUP, primul accelerator de startup-uri Health & Life Sciences din România, unde oferim suport și mentorat. Facem parte și din DIGIT-PRE - programul european de sprijin pentru soluții inovatoare în prevenire, predicție și îngrijire la distanță. În programul DIGIT-PRE participă 10 ecosisteme (din 7 țări europene) cu profiluri economice diverse. În cadrul acestui program am ajutat la identificarea și formularea provocărilor și mai avem multe lucruri de făcut anul acesta.

Căutăm mereu noi oportunități de a ajuta startup-urile, așa că s-ar putea să creăm noi servicii/programe în funcție de feedback-ul pe care îl avem. În orice facem, ne concentrăm pe startup-uri și, cu toată experiența pe care o avem, vedem unde le putem ajuta să se îmbunătățească. Așa a apărut de exemplu programul Hubvantage.

Ceea ce facem este să încercăm să conectăm comunitatea și să îi ajutăm să împărtășească informații între ei: startup-uri, fondatori și mentori.”, a spus Adriana Dunca, Manager Program RIS FreshBlood.