Cum te poate ajuta iPhone-ul să fii mai sănătos: trei lucruri pe care trebuie să le încerci

Astăzi avem pentru voi un material diferit față de cele obișnuite și vreau să vă spun trei moduri în care iPhone-ul mă ajută să am grijă mai bine de mine și dacă o să le folosești și de tine.

Nu e o ridicare în slăvi a Apple, ci o evidențiere a trei moduri în care și tu poți să te folosești de telefon să fii mai liniștit și mai sănătos.

O să încep cu o nouă funcție introdusă de Apple pe iOS 17 cu iPhone 15. Vestea bună este că funcționează pe orice iPhone care are iOS 17, deci nu-ți trebuie cel mai nou model. Folosim telefonul cam 3-4 ore în fiecare zi în mod continuu. Cel puțin în cazul meu cam acolo este media de screen on time. În unele săptămâni am 3 ore și jumătate, în altele 4 ore și jumătate.  Tot acest timp petrecut în fața ecranului îți poate afecta ochii și vederea, mai ales dacă ții telefonul prea aproape.

Funcția se numește și o activezi din settings și funcționează în tandem cu FACE ID și astfel detectează când stai prea aproape de ecran pentru mai mult timp. Deci nu se activează imediat, ceea ce este bine. Eu credeam că folosesc telefonul în mod corespunzător, însă se pare că nu chiar. De multe ori mi-a apărut mesajul pe ecran că eram prea aproape de ecran. 

Am realizat că fac asta când sunt foarte concentrat și citesc sau fac research sau când comand și mă uit la multe produse și vreau să văd prețul și alte asemenea lucruri. Îmi place că funcționează ca un reminder și ar trebui să mai fac o pauză sau să-mi îndepărtez telefonul de față. Personal cred că merită activată funcția.

A doua funcție pe care o folosesc este una pentru urechi. Probabil că mulți dintre voi, la fel ca și mine, folosiți pentru foarte mult timp căști. Eu le folosesc pe drum spre birou, la calculator și câteodată și acasă când mă joc de exemplu. De asemenea, de multe ori, îmi place să dau volumul ridicat ca să simt basul, melodia sau să aud vocile într-un mediu zgomots când folosesc căști care nu au noise cancelling.

Pe Android știu că de multe ori te avertizează să nu crești volumul peste 80%, însă pe iOS îmi place că imi arată volumul în decibeli și văd o avertizare atunci când depășește 80 db. E un mod prin care sunt mai conștient de către volumul căștilor și efectul acestora asupra urechilor mele. Încerc să păstrez volumul sub 80 db ca să-mi protejez auzul și urechile. De asemenea, din setare am și background sounds pentru momentele când vreau să mă concentrez și nu am nevoie de muzică.

Al treilea mod este legat de sănătatea mintală și adicția de telefon. Cu toții știm că smartphone-urile pot fi dispozitive care să-ți dea dependență. Nu plecăm niciodată fără ele, le luăm peste tot cu noi. Dacă stai să te gândești, este primul dispozitiv pe care-l atingi dimineața și ultimul înainte să te culci. Așa că eu folosesc focus modurile iPhone-ului și controlul asupra notificărilor să preiau controlul și să folosesc telefonul când doresc eu, nu când vrea o anumită aplicație.

În primul rând, mi-a plăcut foarte mult faptul că atunci când instalezi aplicațiile te întrebă direct dacă permiți notificările și dacă vrei ca această aplicație să te urmărească. Imediat răspunsul este nu. Pe versiunile mai vechi de Android puteai opri notificările dar trebuia tu să intri manual în setări și nu făceam asta niciodată. Eram asaltat de notificări de la aplicațiile de food delivery, de la jocuri, mesagerie și așa mai departe. Era foarte deranjant ca telefonul să sune încontinuu. Pe iPhone, dar și pe telefoanele cu Android mai nou, este simplu să preiei controlul de la început. Acum am notificări doar la mailuri și la aplicații de mesagerie. La restul nu am nevoie să primesc. Intru eu când am nevoie. 

Focus modurile sunt utile și ar trebui să le folosesc mai des. Nu am nimic complex setat, ci ceva foarte simplu: un mod de lucru și un mod de somn. În modul de lucru nu primesc nicio notificare și-l activez atunci când am nevoie să fiu concentrat și să lucrez neîntrerupt timp de 30 de minute sau când filmez astfel de clipuri și nu am nevoie de notificări sau altfel de întreruperi. 

Al doilea focus mod este de somn și se activează automat în fiecare seară de la ora 22:00. După ora asta nu mai am nevoie să primesc notificări cu meme-uri de la prieteni și încerc să-mi limitez consumul și expunerea la un astfel de ecran. În acest mod nici apelurile nu sunt afișate decât dacă cineva insistă de câteva ori. A doua zi mă trezesc și văd tot ce am ratat de la ora 22:00 până la ora somnului. Niciodată până acum nu a fost ceva urgent.

Acestea sunt cele trei moduri în care folosesc eu iPhone-ul ca să fiu mai sănătos, să mai mai mare grijă de mine. Tu faci ceva în privința asta sau lași lucrurile să meargă de la sine? Spune-ne și tu în comentarii dacă ai alte tips & tricks. Pe data viitoare. 



Citeste si