- 26 Iulie 2022
De ce (mai) faci antreprenoriat în România?
Răspunsurile au fost și sunt diferite, iar fiecare antreprenor, fie că este din România ori de peste hotare, are propria motivație pentru care a început să facă business și o face.
Însă acum, odată cu toate modificările din Codul Fiscal, care atârnă atât de greu pe umerii antreprenorilor mici și medii, când iese la iveală (iar) faptul că un politician care avea să devină Ministrul Finanțelor considera marea majoritate a antreprenorilor români a nu fi mai mult decât niște ”babuini”, când tot acel ministru consideră că de fapt angajații la stat plătesc pensiile și cam toate contribuțiile importante în această țară, vin să vă întreb: de ce vreți să mai faceți antreprenoriat în România?
Ce vă mai mână acum să doriți să vă păstrați firmele și să continuați să faceți afaceri în România când impozitele se măresc, va fi tot mai greu să susțineți salariile angajatilor part-time, veți fi obligați să vă și angajați pe firmă chiar dacă sunteți freelanceri, creativi, aveți un PFA și vă zbateți oricum să aveți proiecte care să vă asigure libertatea pe care v-ați dorit-o atunci când ați luat-o pe acest drum.
Ceea ce (aproape) toți politicienii români uită este faptul că microîntreprinderile și IMM-urile reprezintă coloana vertebrală e economiei românești. Similar și în UE (circa 60% din PIB este adus de IMM-uri).
Aici este valoarea, chiar dacă politicienii români uită că de la ”antreprenorul babuin” își iau cafeaua, mănâncă covrigi, pizza sau friptură și mici la restaurantul ăla unde-și duc prietenii din străinătate veniți în vizită, își iau laptele ăla bun și cașcavalul, roșiile alea cu gust, materialele de construcții pentru vila aia pe care și-o doresc, sau închiriază mașina pentru a da o tură prin țară să ne arate cât sunt de patrioți.
În loc să renunțe la niște privilegii pentru a ne arăta că susțin cu adevărat antreprenorii români și să le ofere un cadru cât mai bun pentru a-și face și crește afacerile, oricât de mici sau mari ar fi ele, în disperarea lor de a aduce bani la buget, politicienii iau decizii care defavorizează tot mai mult antreprenorii de la noi.
Așadar, în încheiere, îmi repet întrebarea și m-aș bucura să aflu răspunsurile voastre: de ce mai faci antreprenoriat în România?