Finanțare prin bursa de valori versus private equity: cum alegi cea mai bună variantă pentru firma ta

Când vine vorba despre finanțarea unei afaceri, un antreprenor are la dispoziție mai multe variante dintre care poate alege și în funcție de vechimea business-ului său. În afară de acei 3F, family, friends and fools, două variante bine de luat în seamă sunt finanțarea prin bursa de valori sau prin private equity. Despre diferențele dintre cele două tipuri de finanțare și despre cea mai bună variantă pentru firma ta poți afla în cele ce urmează.

Andrei Gemeneanu, managing partner în cadrul fondului de investiții Morphosis Capital, este de părere că alegerea între listare și private equity depinde de ceea ce urmărește antreprenorul să realizeze prin intermediul finanțării atrase.

Prin listarea pe BVB, o companie atrage investitori pasivi, în timp ce investitorul de private equity este unul activ, acesta este principalul factor diferențiator. O companie care strânge bani printr-un IPO sau plasament privat trebuie ulterior să respecte un program de raportare foarte riguros, dar, pe de altă parte, acționarii nu sunt implicați în deciziile de business, cu excepția situațiilor când votul acestora este cerut prin lege. În cazul nostru, similar cu abordarea altor fonduri de private equity, pe lângă faptul că oferim capital, ne și implicăm activ în activitatea de zi cu zi a companiilor din portofoliu”, afirmă el.

Finanțarea prin bursă vs. private equity - pentru cine se pretează

Din punctul de vedere al reprezentantului Morphosis Capital, finanțarea prin private equity se potrivește antreprenorilor care au nevoie de parteneri pe care sa se sprijine în vederea creșterii afacerii.

”Private equity este o opțiune perfectă pentru cei care caută un set suplimentar de competențe, know-how și ambiție și care doresc să facă parte dintr-un parteneriat strâns. Pe de altă parte, bursa de valori este perfectă pentru antreprenorii care au deja o echipa de management solidă, care știu ce vor și cum să ajungă acolo și care se bizuiesc în general pe cunoștințele, expertiza și intuiția lor”, declară Andrei Gemeneanu.

Pe larg despre listarea la bursă și cel mai bun moment în care să alegi să-ți duci compania pe bursa de valori puteți afla pe larg în materialele video și scrise din seria Totul despre bursă.

Așa cum ne explică reprezentantul fondului de investiții Morphosis Capital, în ceea ce privește calendarul pe care o companie trebuie să-l urmeze în cazul listării, pregătirea pentru listare poate dura între 3-12 luni (în funcție de bursă, piață, structura afacerii). Pregătirea structurii corporative, audit, pregătirea prospectului, roadshows, durata procesului depinde în mare măsură de companie și de motivația acesteia de a încheia tranzacția.

De partea cealaltă, calendarul pentru finanțarea prin private equity cuprinde o perioadă foarte lungă de negociere și în care se pregătește structurarea tranzacției. Execuția și infuzia de capital ar trebui să fie relativ rapid.

Bursă vs. private equity - costuri și profil de business

La nivel de costuri, listarea este mai costisitoare -necesită un broker, care va solicita un comision între 2-5% din capitalul atras precum și o taxă fixă aferentă procesului de listare, plus costul cu avocați, audit, marketing.

Referitor la costurile pentru finanțarea prin private equity, aceasta se poate dovedi o opțiune mai simplă, deoarece necesită doar schimbarea structurii companiei în SA, și costuri aferente auditului și consilierilor juridici pentru tranzacție.

În ceea ce privește profilul companiilor care se pretează mai bine pe cele două modalități de finanțare, Gemeneanu consideră că o companie care are un model de afaceri clar stabilit și atestat și dorește să continue urmând același model la o scară mai mare, este mai potrivită pentru piața publică.

Pe de altă parte, o companie care urmărește o traiectorie de creștere disruptivă, inovații radicale, extindere internațională, o companie căreia îi lipsește doar o anumită competență pentru a-și atinge ambiția de expansiune internațională, este mai potrivită pentru un fond de private equity.

”Ne place să comparăm piața bursieră cu speed dating-ul, astfel nu promiți loialitate nimănui în mod special, iar unele relații, investiții, sunt foarte scurte și chiar speculative. Pe de altă parte, private equity se aseamănă cu o căsătorie - este o relație contractuală pe termen lung, unde ambele părți caută să creeze valoare adăugată și construiesc relația pe convingerea că împreună pot fi mai puternice decât separat”, detaliază Andrei Gemeneanu.

Documentul în care sunt explicate pe larg diferențele dintre finanțarea prin private equity și listarea pe bursă poate fi consultat mai jos.

Private-Equity-vs-Listare-Bursa-de-Valori-București by start-up.ro on Scribd



Citeste si