- 28 Martie 2024
Florian Munteanu, Futurenow: "Cultura antreprenorială românească se pierde în detalii"
Urmărește interviul în varianta integrală în clipul video de mai sus. Mai jos vei găsi un rezumat al celor mai importante declarații ale lui Florian Munteanu în timpul discuției.
Pentru a vedea discuțiile acestea în avanpremieră, abonează-te la canalul de YouTube start-up Business.
start-up.ro a participat la SXSW prin intermediul InnovX-BCR, însoțind o delegație formată din antreprenori, specialiști și investitori la eveniment.
InnovX este un accelerator pentru startup-uri tech, iar în ultimii cinci ani a funcționat sub numele de InnovX-BCR ca parte a unei colaborări dintre organizație și Banca Comercială Română.InnovX a fost cuprins de către Financial Times în topul hub-urilor pentru startup-uri în Europa în clasamentul realizat de pubilcație, alături de Sifted și Statista, pe locul 11.
De-a lungul celor cinci ani de colaborare între InnovX și BCR au fost 181 de companii accelerate din 2.249 de aplicanți. Programul a fost organizat în cohorte pentru Startups, Scaleups, dar și VC Bootcamp, pentru a pregăti noi serii de investitori.
Pentru că SXSW e un eveniment colorat și optimist, discuțiile noastre au fost concentrate în jurul unui dintre cele mai colorate ziduri din jurul Austin Convention Center, tocmai pentru a nu fi un interviu de business tradițional, ci unul mai relaxat, dar cu concluzii importante.
Florian Munteanu nu este nou în lumea investițiilor. Este investitor el însuși și consultant, dar pe piețe internaționale de capital. A fost investitor la Vanguard, a făcut un Executive MBA la Cambridge și are experiență extinsă pe piețe din SUA și Asia.
Astăzi vrea să se uite însă spre startup-uri și dorește să lanseze un nou fond de capital de risc, Futurenow Capital, pe care l-a debutat la nivel de concept prima oară în acceleratorul InnovX-BCR, în cadrul VC Bootcamp, programul ce a dorit să pregătească noi investitori. Futurenow dorește să fie un fond seed și pre-seed, cu investiții așadar în startup-uri la început de drum, 40% din fonduri fiind rezervate investițiilor de tip follow on în startup-uri deja finanțate, iar nivelul maxim dorit este de 30 de milioane de euro.
La SXSW în Austin, Florian a urmărit care sunt cele mai noi trenduri pentru a înțelege viitorul tehnologiei. În momentul de față el este în proces de fundraising pentru Futurenow.
“Am lucrat 16 ani pe diferite continente, în SUA, Asia, Africa, am lucrat la o companie din domeniul energiei. Am adunat experiență în zona de controlling și audit, finanțe în corporație, apoi am devenit consultant de investiții pe cont propriu”, explică Florian Munteanu.
Specializarea sa este pe piețele de capital din America de Nord, dar și Marea Britanie.
Un fond accelerat în VC BootcampFuturenow și Florian Munteanu au fost parte a programului VC Bootcamp din cadrul InnovX-BCR, acolo unde viitorii investitori au înțeles care sunt scenariile pentru capitalul de risc în startup-uri tech.
“Suntem astăzi în proces de aplicare pentru obținerea de fonduri, atât instituțional, cât și fonduri private”, spune Florian despre momentul în care se află Futurenow. Deși nu a avut experiență anterioară în capital de risc tech, Florian consideră că experiența lui anterioară este complementară.
“Piețele de capital au o situație așezată, un grad mai mare de predictibilitate. Pe piețele de venture capital, riscurile sunt mai mari, dar potențialul de câștig e semnificativ mai mare”, spune Munteanu.
Domeniile de viitorFlorian spune că deși AI-ul este domeniul cu hype în piață acum, se uită cu interes și la zonele mai tradiționale.
“Startup-urile care se vor duce pe domenii mai established pot avea un grad mai mare de succes, pentru că nu există acest exod puternic cum se întâmplă acolo unde concurența este foarte mare”, spune Florian.
Pentru el, astfel, domeniul sănătății este unul de foarte mare interes, inclusiv zona de servicii medicale de calitate și extinderea vieții.
“Oportunitățile sunt fantastice pentru startup-uri care pot aborda acest domeniu, eventual profitând și de ajutorul AI”, explică Florian.
Cultura americană în antreprenoriatul românescFlorian a locuit în Statele Unite pentru câțiva ani și spune că o diferență majoră în cultura antreprenorială americană este faptul că antreprenorii sunt hands-on, mult mai concentrați să facă lucrurile.
“Felul acesta de a fi aduce rezultatul la nivel cât mai tangibil la nivelul clientului final. Cultura antreprenorială din România uneori se pierde în detalii, fie că sunt de natură personală, fie de natură reglementativă sau politică. Clientului nu-i pasă de aceste detalii secundare. El vrea să aibă produsul cel mai bun, eventual și la un cost cât mai mic”, spune Florian Munteanu.
De asemenea, pe lângă faptul că în cultura americană satisfacția clientului este foarte importantă, un lucru negativ văzut în România e faptul că sunt antreprenori care se ceartă cu clienții.
“Am învățat că clientul are întotdeauna dreptate și când nu are dreptate. Din perspectiva lui el crede că e corect. Trebuie să înțelegi ca antreprenor care este problema care-l supără și să o adresezi. Nu vei reuși întotdeuna, dar poți face pași în direcția aceasta”, explică investitorul.