Fonduri europene pentru a contracara efectele Covid-19: între 1,75 și 3,5 mld. euro pentru România

România poate obține fonduri între 1,75 și 3,5 miliarde de euro din Fondul pentru o Tranziție Justă față de propunerea inițială de 757 milioane de euro, a declarat Nicolae Ștefănuță, europarlamentar USR PLUS în cadrul EUROSFAT 2020, cel mai mare forum de afaceri europene din România.

Europarlamentarul a adăugat că banii oferiți în cadrul Pactului Ecologic European și Next Generation EU reprezintă “acel Plan Marshall, aceea oportunitate istorică de dezvoltare România”. Next Generation EU este planul economic gândit pentru redresarea statelor UE afectate de pandemia de Covid-19.

Acesta are o valoare de 750 de miliarde de euro, iar România poate obține 30 de miliarde de euro din sumă.

“Banii pentru Pactul verde european și banii pentru Next Generation EU sunt acel Plan Marshall, acea oportunitate istorică de dezvoltare România. Pactul vizează criza majoră în care am intrat și care se va înrăutăți dacă nu facem nimic: nu este un moft, nu este un capriciu, nu este o ideologie, ci sunt fapte științifice. Ca raportor din partea Renew Europe, am propus să creștem semnificativ bugetul Fondului pentru Tranziție Justă. Inițial, propunerea Comisiei pentru bugetul acestui fond era de 10 miliarde din Cadrul Financiar Multianual și 30 de miliarde din Next Generation EU. În Comisia de bugete i-am convins pe colegii mei să creștem de la 10 la 25 de miliarde partea care provine din Cadrul financiar multianual. Astfel, în scenariul optimist, României îi vor reveni aproximativ 3,5 miliarde de euro, iar în cel conservator în jurul a 1,75 miliarde de euro, sumă care oricum este mai mare față de propunerea din ianuare de doar 757 milioane de euro”, a explicat Nicolae Ștefănuță în cadrul forumului EUROSFAT 2020.

În aceeași sesiune, Benedek Jávor, șef al reprezentanței orașului Budapesta la Bruxelles, a afirmat că marile orașe sunt cei mai mari poluatori în UE și că este esențial ca instituțiile europene să coopereze cu administrațiile marilor orașe pentru a lupta contra schimbărilor climatice.

Pe de altă parte, Lara Tassan Zanin, directorul Băncii Europene de Investiții (BEI) în România, a declarat că în următoarea perioadă tot mai mulți angajați români vor trebui să se recalifice, să-și găsească de lucru în alte domenii față de cele în care sunt pregătiți.

“Foarte mulți oameni vor trebui să se redistribuie pe piața muncii. Aceasta este cea mai mare problemă a României. Companiile vor trebui să-și recalifice angajații. Reîmpădurirea, transportul, recalificarea - aceste domenii sunt finanțate de Banca Europeană de Investiții. Tot ce ne trebuie în România este decizia politică de a ne concentra asupra acestor lucruri. Deocamdată nu vedem acest lucru, oamenii se concentrează pe altceva”, a explicat Lara Tassan Zanin, directorul BEI în România.

EUROSFAT este cel mai mare forum anual de afaceri europene din România. În fiecare an, conferința este organizată sub patronajul Parlamentului European, Comisiei Europene și președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene și în parteneriat cu diverse instituții internaționale, companii private și reprezentanți ai societății civile române și europene.



Citeste si