- 7 Decembrie 2020
Google Stadia Review - serviciul de cloud gaming este disponibil în România
Înainte de toate aș vrea să te întreb dacă ai trecut, ca și mine, prin următorul scenariu: un joc care-ți place, foarte așteptat, se lansează, dar tu nu ai un calculator suficient de performant să-l ruleze și nici consolă nu ai. Soluția în trecut? Să cheltuiești bani pe un upgrade sau pe un alt device.
Soluția de acum? Cloud gaming și, în cazul de față, Google Stadia. Stai aici să afli cum poți să te joci cele mai tari jocuri pe un laptop vechi de 8 ani, pe un telefon sau pe un televizor.
Ce este Stadia și cum funcționeazăStadia este serviciul de cloud gaming al gigantului Google, ce a fost lansat în urmă cu un an, iar acum se extinde în alte opt țări, printre care și România. Te poți gândi la acest serviciu ca un fel de Netflix pentru jocuri. Astfel ai putea să joci ce titluri vrei prin streaming pe internet, la fel cum te uiți la filme în acest moment pe Netflix, Amazon Prime sau altele. Bineînțeles, lucrurile sunt ceva mai complicate pentru jocuri, dar se aplică același principiu.
Google a creat un controller special pentru a fi folosit cu serviciul său de cloud de gaming. Este disponibil pe alb, negru și în această culoare verzuie numită wasabi. E frumușel, nu foarte diferit de un controller de PS4 sau Xbox. Însă acesta îmi pare că are un aspect mai jucăuș, mai puțin serios decât un DualShock 4 sau Dual-Sense. Ai clasicele butoane direcționale, triggerele, dar și un buton pentru asistentul Google și unul pentru screenshot-uri. Funcționează wireless și pe fir USB-C și are și o mufă pentru căști.
Se simte bine în mână, îmi plac butoanele și vibrațiile, dar nu o să pun prea mult accent pe acesta deoarece nu va fi disponibil oficial în România. Din păcate, pentru că este un controller destul de cool. Vestea bună este că nu ai nevoie de el ca să te bucuri de jocurile pe Stadia. Te poți juca folosind un alt controller third-party sau tastatura/mouse (DualShock 4, Xbox One, Xbox One Elite etc) pe desktop, laptop și telefon.
Bun, dar ce poți să te joci pe Stadia? Vestea bună a faptului că Google a adus serviciul în România abia acum este că ne putem bucura de o librărie mai mare de jocuri (stadia games) decât la lansare.
În acest moment ai la dispoziție în jur de 80 de titluri pe care le poți încerca. Multe sunt indie, însă sunt și jocuri triple AAA precum Assassins Creed Valhalla, Cyberpunk 2077 sau NBA 2K21. Mai mult, există chiar și un joc exclusiv numit Outcasters, un shooter battle royale.
Google Stadia prețCa să le accesezi tot ce trebuie să faci este să-ți faci un cont Stadia free cu contul tău de Google, apoi să cumperi jocul pe care-l dorești. Astfel vei putea încerca titlul dorit la rezoluție 1080p și 60 fps. Există și o opțiune Pro, un abonament care costă 10 euro (prima lună gratuită), iar în schimb primești posibilitatea de a juca jocuri la rezoluție 4K la 60 fps, primești acces la titluri gratuite ( în jur de 30 de titluri) și la reduceri exclusive (am cumpărat NBA 2K21 cu 42 de lei).
Frumusețea este că acel cont gratuit nu are limitări, cel puțin nu acum, cum ai pe GeForce Now, de exemplu, unde poți să te joci doar o oră și dacă e serverul plin stai la coadă. Aici cumperi jocul și ești gata de joacă la rezoluție Full HD. Totuși, există și o veste proastă. Poți juca pe Stadia doar jocurile pe care le-ai cumpărat pe Stadia. Nu ai posibilitatea de a conecta librăria de jocuri Steam sau Epic Games la serviciul Google.
Asta înseamnă că ai putea nevoit să cumperi același joc de două ori. Cei de la Google spun că ei vor să adauge librăriile de jocuri de la alte platforme, doar că este un lucru ce ține de publisherii și ei decid unde își vând jocurile. Ca să te joci pe Stadia nu ai nevoie de un hardware performant. Cerințele minime pentru a rula Stadia sunt următoarele: procesor Intel Core 2 Duo E6400, 4 GB memorie RAM, 1 GB spațiu liber pe HDD și o placă video Intel HD 3000.
După mici probleme la început, din cauza unor setări ale routerului, experiența de gaming în cloud a fost fără cusur atât pe desktop pe fir, pe laptop sau pe telefon folosind Wi-Fi. Nu am avut lag, nu am avut probleme nici pe video, nici audio.
În schimb, un lucru care m-a deranjat este faptul că Stadia nu are suport pentru monitoare ultra-wide, iar asta a făcut ca pe monitorul meu de 34 de inci să am margini mari negre pe lateral. De asemenea, aș vrea să am acces la date tehnice despre modul în care este redat jocul. Nu știu dacă rulează la rezoluție 4K sau FHD. De exemplu, pe monitorul meu cu rezoluție 3440 pe 1440 pixeli, jocul a rulat la rezoluție 4K, 1440p sau 1080p? În unele cazuri totul a fost foarte sharp, în altele era evident că titlul era 1080p (asta în condițiile în care eu am abonament Pro).
Dacă ești on the go, poți să te joci cele mai noi jocuri pe un laptop foarte vechi pe care-l am de opt ani. Ce-i drept, nu este o experiență ideală și aici am întâmpinat multe momente cu lag destul de deranjant. De asemenea, poți sa te joci și pe un laptop ultra portabil fără placă video dedicată.
Controllerul l-am conectat wireless la Stadia și totul a funcționat fără probleme. Altfel, poți să-l conectezi pe fir sau poți să te joci folosind mouse-ul și tastatura.
Pe telefon lucrurile au funcționat la fel de bine cu controllerul, însă dacă nu-l ai la îndemână poți să încerci jocul și cu gamepad pe ecran, dar aici calitatea experienței depinde de cât de complex este jocul. Interesant este că funcționează destul de bine și pe date mobile și am încercat Stadia și la metrou, dar și într-o mașină. Conexiunea s-a mai pierdut, calitatea video nu a fost foarte bună, dar a funcționat.
Ultima posibilitate și poate cea mai interesantă metodă de a te juca jocuri pe Stadia este pe televizor. Dar ca să faci asta ai nevoie de un Chromecast Ultra, care nu este chiar ieftin, undeva la 400 și ceva de lei, și mai ai nevoie și de acest controller deoarece nu funcționează cu altul.
Înainte să ajungem la concluzie o să încerc să fac un rezumat al acestui review cu puncte pro și puncte contra.
Puncte Pro
- Fără limitări pe contul gratuit
- Conectivitate cu controller sau tastatura/mouse
- Gaming de înaltă calitate pe mai multe dispozitive
- Librărie de jocuri în creștere
- It works
Puncte Contra
- Nu are suport ultrawide
- Nu poți juca încă titluri cumpărate anterior pe Steam, Epic Games sau pe alte platforme
- Librărie de jocuri restrânsă
- Ca să joci pe TV ai nevoie de controller Stadia și Chromecast Ultra
Per total, Stadia este visul meu din copilărie. Am fost unul dintre norocoșii care au avut acces la un PC de mic, dar nu a fost tot timpul pe cât de performant mi-aș fi dorit, pentru toate jocurile pe care voiam să le joc. Cu Stadia nu mai contează asta: tot ce trebuie să faci este să cumperi jocul, să ai acces la internet și la un laptop decent.
Sigur, mi-aș fi dorit să am acces la mai multe jocuri, un buton de search și suport pentru ultrawide, dar aceste lucruri se pot rezolva pe viitor. Stadia se lansează în România pe 7 decembrie, însă roll-out-ul complet va avea loc în 24 de ore.