- 12 Iunie 2017
Cum înființezi o firmă pentru a te înscrie la Start-Up Nation România
Pentru majoritatea întreprinzătorilor din România, înfiinţarea unui SRL reprezintă primul pas în lumea afacerilor, de cele mai multe ori, reprezentând şi prima lor societate comercială. Numărul firmelor din România este posibil să crească enorm în următoarea perioadă, mulțumită programului Start-Up Nation România, potrivit planul-de-afaceri.ro.
Înfiinţarea unui SRL-D este recomandată tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, care-şi deschid prima lor afacere (regula esențială: să nu mai fi avut niciodată acțiuni/părți sociale la nicio întreprindere din spațiul economic european). De ce e mai bine să înființezi un SRL-D decât un SRL pentru Start-Up Nation România am explicat mai bine în acest articol. Actele necesare deschiderii unui SRL-D, documentele pe care trebuie să le aibă un întreprinzător debutant, paşii ce urmează a fi făcuţi dar şi costurile sau cheltuielile înfiinţării unui SRL-D le puteţi vedea în rândurile în care urmează.
De precizat că înfiinţarea unui SRL-D este similară cu înfiinţarea oricărui SRL şi ar trebui să nu dureze mai mult de 3 zile. Actele necesare înfiinţării unui SRL-D sunt: contract de comodat pentru sediul social, actul constitutiv, rezervarea de nume pe care o obţii de la Registrul Comerţului, chitanţa care atestă depunerea capitalului social (minimum 200 de lei) şi o serie de formulare pe care le vei primi şi completa pe loc la Registrul Comerţului. Şi, pentru că vrem să te ajutăm cu documentele necesare înfiinţării firmei, aici ai ataşate şi două modele de contract de comodat, respectiv de act constitutiv.
Costurile sau taxele pentru înfiinţarea unui SRL-D sunt zero, indiferent dacă îl creezi special pentru Start-Up Nation sau nu. Fii totuşi pregătit cu un timbru fiscal de 4 lei, necesar a fi adăugat la dosarul (cu şină) depus la Registrul Comerţului.
Paşii de urmat pentru înfiinţarea unei firme penstru Start-Up Nation România sunt următorii:Ziua 1:
-Mergi la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul judeţului în care vei avea sediul social al firmei, pentru rezervarea numelui firmei. Fii pregătit cu cel puţin 5-10 variante de nume. De obicei, vei obţine rezervarea de nume pe loc.
-Completează şi încheie contractul de comodat şi actul constitutiv (nu uita că daca faci SRLD nu ai voie să alegi coduri CAEN din mai mult de 5 grupe CAEN – cele cu 3 cifre - lista codurilor CAEN eligibile pentru programul Start-Up Nation România este aici) şi împreună cu rezervarea de nume te duci la orice bancă pentru depunerea capitalului social.
-Cu chitanţa care atestă plata capitalului social, dar şi cu celelalte documente (act constitutiv, contract de comodat, copie dupa actul de proprietate al celui cu care ai incheiat contractul de comodat) te întorci la Registrul Comerţului, unde completezi formularele necesare dosarului de înfiinţare. Acestea le primeşti la biroul de Informaţii al Registrului Comerţului. De asemenea, în orice oficiu al Registrului Comerţului vei găsi toate aceste formulare şi completate sub formă de exemplu, fiind relativ facilă completarea acestora de către oricine. De asemenea, nu uita sa atasezi si o dovada de proprietate a spatiului pe care s-a facut contractul de comodat.
-Cu dosarul completat, te prezinţi la ghişeul destinat depunerii acestuia. Şi cam asta a fost. Într-o zi, în cel mai bun caz, actele înfiinţării unei firme au fost rezolvate.
Ziua 2:
-Acum aştepţi înfiinţarea firmei și își pregătești dosarul pentru Start-Up Nation România.
Ziua 3:
-Teoretic, în a 3-a zi, dacă nu sunt probleme în dosar, actele oficiale ale firmei ar trebui să fie gata, putând ridica de la Registrul Comerţului, Certificatul de Înregistrare. Odată acesta obţinut, poţi merge la orice furnizor specializat pentru a-ţi realiza prima ştampilă (Chiar dacă acum nu mai este necesară, încă mai există situații când în practică ți se mai solicita). Si sa-ti gasesti rapid un contabil pentru a te pune în temă cu obligațiile pe care le ai față de ANAF.
Nu uita însă, că una din obligaţiile SRL-D-ului, este ca în termen de 30 zile de înfiinţare, să înştiinţezi Directia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri printr-un email către Oficiul teritorial de care aparţine noua firmă. Acesta trebuie să conţină o copie după CI a întreprinzătorului, copie a Certificatului de Înregistrare şi o notificare scrisă, de înştiinţare, semnată şi stampilată. Modelul il regăsiţi mai jos. Iar datele de contact ale oficiilor le gasesti aici.
De precizat că şi în cazul înfiinţării unui SRL normal, procedura este în mare parte la fel, diferenţa principală constând în plata unor taxe de înfiinţare (care după eliminarea celor 102 taxe au ajuns la o sumă totală de sub 100 lei). De asemenea, durata de înfiinţare poate să fie un pic mai mare în cazul unor evenimente neprevăzute sau dacă de exemplu, sediul social va fi la bloc, unde va fi necesară obţinerea acordului din partea tuturor vecinilor (un formular exemplu puteti gasi pe site-ul ONRC).
Din păcate din 2017 nu mai există programul de finanțare nerambursabilă de 10.000 de euro dedicat SRLD-urilor, însă acestea pot aplica la programul înlocuitor, Start-Up Nation România acesta având condiții chiar mai bune de participare.