Răspunsul la întrebare este mai complicat: ține de propria decizie. Teoretic, înființarea unui SRL-D (pentru Start-Up Nation România 2017 sau independent de acest program) este aproape oricând preferabilă infiintării unui SRL normal, potrivit planul-de-afaceri.ro.

Dacă nu ai mai avut pană acum o firmă, un SRL-D vine cu o serie de avantaje deloc de neglijat: scutire de la plata taxelor la Registrul Comerțului aferente finanțării (deși acum și un SRL se poate înființa cu sub 100 lei), scutire de la plata contribuțiilor de pensie din partea angajatorului pentru 4 angajați (pe perioadă nedeterminată), garantarea în proporție de 80% a unui credit de pană la 100.000 de euro plus o serie de avantaje pe care unele firme de consultanță le oferă societăților de tip SRLD.

Este adevărat, există și o serie de obligații, dintre care cele mai importante țin de reinvestirea a 50% din profit (vă dorim că aceasta să fie cea mai mare problemă, ca după ce ați accesat fondurile Start-Up Nation să aveți 1 milion de euro profit și să nu aveți în ce să investiți 50%). SRL-D-ul nu este obligat să aibă minimum 2 angajați, aceea fiind o obligație ce intră în vigoare doar dacă se accesa programul de finanțare dedicat SRLD, care însă nu mai este de actualitate.

Practic, potrivit planul-de-afaceri.ro, înființarea unui SRL-D pentru Start-Up Nation România merită chiar și dacă se economisesc doar taxele de înființare, putând fi administrat în rest ca un SRL normal. Nici scutirea de CAS nu este de neglijat, dacă vor exista angajați bine platitit putându-se ajunge la economii de câteva mii de euro în perioada de 3 ani. Atenție, sunteți SRL-D până la finalul anului în care împliniți 3 ani de la înființare, după care trebuie să mergeți iar la Registrul Comerțului să efectuați modificările de schimbare de nume. Practic, ce ați economisit la înființare îi cheltuiți la momentul schimbării de formă de organizare, din SRL-D în SRL.

Din punct de vedere al accesării finanțărilor de genul Start-Up Nation România, SRL-D-urile în general nu sunt dezavantajate sau discriminate într-un fel, având aceleași șanse că un SRL normal. Dacă vor exista în viitor diferențe, șansele sunt ca acestea să fie în favoarea SRL-D-urilor, eforturile în general fiind făcute spre ajutorul celor care sunt debutanți în afaceri.

În final, sfatul nostru este simplu: Informează-te corect, vezi care sunt condițiile, gândește-te cât de mult se pretează afacerii tale și ia o decizie. Dacă mai ai nelămuriri și nu le-ai găsit rezolvarea în paginile site-ului, nu ezita să ne contactezi.