- 19 Ianuarie 2018
Legea business angels, a incubatoarelor și a crowdfunding-ului, pe lista de priorități a Ministerului pentru IMM-uri
O parte dintre ele sunt axate pe câteva nevoi pe care antreprenorii și investitorii locali le-au identificat de ceva timp și la care așteaptă, încă, soluții. Evident, care să ajute mediul de afaceri local, nu să îngreuneze inițiativele antreprenoriale.
Legea incubatoarelor de afaceriAstfel, pe lista de urgențe și priorități a ministrului Laufer, pe lângă aducerea unui al treilea constructor auto în țara noastră, se află un proiect de modificare a legii privind incubatoarele de afaceri, despre care Laufer spune că a fost modificată și ”a rămas cu o cofinanțare pe care nu o pot obține. ”Cei care lansează incubatoare de afaceri au nevoie de un stimulent din partea noastră, au nevoie de încurajare pentru a crea noi generații de antreprenori”, a precizat Ilan Laufer.
Legea business angelsAcesta dorește ca în discuțiile din acest an și în plenul Parlamentului să intre și modificarea legii business angels, pentru a putea oferi un cadru legal persoanelor care dispun de bani și care doresc să investească și să ajute startup-urile să se dezvolte.
Legea reglementează condițiile în care persoanele fizice, denumite investitori individuali-business angels, pot beneficia de facilități fiscale, ca urmare a dobândirii de părți sociale prin investiții în microîntreprinderi și întreprinderi. ”Ne dorim să oferim un cadru legal competitiv și mai atractiv, altfel, business angels nu vor mai ajunge la noi, ci vor investi în alte țări. Ne batem cu mai multe țări. Sunt zone care depind de o reglementare internă, dar sunt și alte țări care depind de o reglementare regională. De aceea cred că din 2018 trebuie să avem un cadru mai atractiv penru investitori”, a mai spus Laufer.
Lege pentru crowdfundingInițierea unui proiect de lege pe crowdfunding este o altă prioritate a ministerului pentru IMM-uri. ”Sunt sigur că ați auzit despre platforma Kickstarer. Trebuie să legiferăm și noi acest lucru. Să avem și noi reglementarea pentru ca antreprenorii să aibă o alternativă de finanțare”, a adăugat Laufer.
Nu în ultimul rând, Ilan Laufer a precizat faptul că dorește implementarea legii lobby-ului, aceasta fiind inclusă în programul de guvernare. ”Anul trecut a fost trimis un draft al acestei legi în parlament făcut de un grup de lucru. Aș vrea să facem din nou acest grup, să ne așezăm la masă și să ne mai uităm la această lege ca să-i oferim cadrul legal pe care oamenii de afaceri îl așteaptă în România. Acum există o teamă a acestora în a vorbi cu autoritățile, se crede că ar putea fi văzut drept trafic de influență”, a declarat Ilan Laufer.
Start-Up Nation - sesiunea 2018În acest an va demara și o a doua sesiune a programului Start-Up Nation, prin care statul își propune să încurajeze crearea de noi afaceri. Deși nu a oferit prea multe detalii despre a doua sesiune a programului, a spus, totuși, că va începe în luna aprilie 2018 și că se vor putea înscrie și cei care nu s-au calificat în prima sesiune sau ale căror dosare au fost respinse.
Ilan Laufer a mai spus că în 2017 au fost înființare 136.699 de noi societăți, în creștere cu 30% comparativ cu 2016. Totodată, numărul societăților radiate a fost de 82.295 cu mult mai mic față de cifrele din 2016, care a marcat maximul ultimilor ani cu 109.113 societăți radiate.
Rămâne de văzut câte din planurile expuse de Ilan Laufer vor fi puse în aplicare în acest an. Mai ales că nu se știe dacă Laufer își va duce porftofoliul la sfârșit. Întrebat dacă va rămâne în continuare la conducerea ministerului pentru IMM-uri, Laufer a spus că va afla la următoarea ședință a comitetului executiv a PSD.