- 9 Octombrie 2020
Mâncarea viitorului pentru miliarde de oameni vine din România
”Agricultura de Mâine” este un proiect start-up.ro, powered by CEC Bank, dedicat antreprenorilor care fac lucrurile să se miște în agricultura românească și care au găsit modalități de a folosi tehnologia pentru a crea viitorul încă de acum. Acestea sunt poveștile și sfaturile lor.
Manna Foods Solutions, un startup fondat de Mădălina Ilie, lucrează la o tehnologie inovatoare care poate revoluționa industria alimentară. Astfel, alături de colegii săi, Mădălina a inițiat dezvoltarea primei imprimante alimentare 3D concepută să funcționeze în sistem vending-machine, similar automatelor de cafea sau produse ambalate.
Reebo, cum se numește imprimanta 3D creată în România, este concepută să creeze prăjituri și sandvișuri ready-to-eat, personalizate și controlate caloric de consumator. Totul în circa 2 minute.
”Ideea pentru Reebo a apărut undeva la sfârșitul anului 2018. În acea perioadă lucram la un proiect tot pe zona alimentară, tot pe alimentația viitorului, și cumva ne-am intersectat la acel moment cu domeniul de imprimare alimentară 3D. Am văzut atunci că imprimarea alimentară în sistem 3D este în fază de incubator, are foarte multe limitări tehnologice, și, practic, din acel moment am început dezvoltarea cercetării pe imprimanta Reebo”, ne-a precizat Mădălina Ilie.
Reebo aduce un produs ready-to-eat, personalizabil pentru consumator, adică acesta își poate alege ingredientele și-și poate construi prăjitura sau sandvișul după propriul gust.
”Where no man has gone before”În acest moment, startup-ul a dezvoltat prototipul experimental pentru imprimanta alimentară 3D.
Proiectul este într-un stadiu foarte avansat, așa cum spune Mădălina, următorul pas poentru dezvoltarea Reebo fiind livrarea unui prototip industrial. Momentan, alături de colegii săi din echipă, Mădălina a lucrat la aducerea mai multor soluții inovatoare pe ceea ce înseamnă imprimarea alimentară 3D astăzi.
”Ne-am focusat foarte tare pe numărul capetelor de depunere – Reebo poate avea peste 10 capete de depunere, lucru în premieră pe plan mondial pentru că imprimantele alimentare 3D de pe piață la momentul actual au 2-3 capete de depunere și acelea sunt schimbabile manual, la Reebo sunt interschimbabile automat -, de asemenea ne-am focusat pe timpul de depunere a materialului: în maxim 2 minute poți obține o prăjitură sau un sandviș ready-to-eat, spre deobire de imprimantele actuale de pe piață, unde timpul de depunere de material alimentar este de 20-30 de minute, depinde de produs, și apoi oricum necesită coacere”, povestește Mădălina despre elementele pe care imprimanta alimentară Reebo le va aduce în industria de profil odată ce va intra pe piață la scară largă.
Imprimanta 3D Reebo se bazează pe tehnologie inovatoare hardware și software și este prevăzută să fie dotată cu tehnologie antimicrobiană UV pentru asigurarea unui mediu sigur de păstrare, la rece, a ingredientelor.
Ea poate fi activată direct de pe telefonul mobil, prin aplicație mobilă sau QR code. Consumatorul poate să-și aleagă numărul de calorii dorit și ingredientele, obținând un produs finit, în ambalaj biodegradabil.
Consumabilele imprimantei sunt stocate în cartușe alimentare, interschimbabile automat, etanșe, reîncărcabile, cu o capacitate de până la 8 kg per cartuș. Din punct de vedere igienico-sanitar, Reebo se aliniază celor mai înalte standarde.
”Din punct de vedere al inovației, aici vorbim pe parte tehnică, Reebo vine cu o grămadă de soluții inovative. Reebo poate fi avansat din punct de vedere tehnologic și putem să mergem cu ea și pe parte de aplicații sportive sau medicale unde poate face mixuri de alimente personalizate pentru clinici medicale sau pentru centre sportive”, adaugă Mădălina.
Fondatoarea startup-ului Manna Foods Solutions nu era străină de domeniul alimentar înainte de a iniția ideea pentru Reebo. Ceea ce a atras-o la acest domeniu a fost aducerea unor inovații care să reducă risipa alimentară. ”Sunt foarte multe deșeuri alimentare, și nu doar, atât în Europa cât și în America, sunt milioane de tone de mâncare aruncate anual și acest lucru ar trebui să dispară dat fiind faptul că tehnologia avansează cu viteza luminii. Tocmai în acest context am adus și proiectul Reebo”, spune ea.
Fără risipă alimentarăPe de altă parte, dezvoltând o cercetare pe domeniul de imprimare 3D, Mădălina și-a dat seama că soluțiile existente pe piață în acest moment încă au multe minusuri.
”Imprimarea alimentară 3D este în fază de incubator, este loc de inovație astfel încât ea să funcționeze la capacitate maximă”, afirmă Mădălina, precizând faptul că, în același timp, este foarte important ca astăzi să fim foarte atenți cum utilizăm materiile prime, produsele alimentare.
”Risipa alimentară este foarte mare la nivel global și aici mai intervin și schimbările climatice. Dacă acum terenurile agricole sunt ok, poate peste 2-3-5 ani acest lucru se va schimba, automat reducându-se terenurile pe care se pot diverse legume, fructe și așa mai departe. Trăim într-o epocă a tehnologiei și, atâta timp cât păstrăm un echilibru, tehnologia ne poate ajuta să facem planeta un loc mai bun”, este convingerea creatoarei Reebo.
Și pentru că vorbim despre sustenabilitate, și suntem în fața unei creșteri demografice accelerate, iar nevoile alimentare sunt tot mai personalizate și pliate pe un stil de viață dinamic, Mădălina este de părere că trebuie să fim foarte atenți la modul în care utilizăm resursele alimentare.
O chestiune de timp și bani”Totodată, vorbim despre abilitatea mașinăriilor de a servi bunuri rapid și personalizat. Acum este un trend în creștere. Avem un stil de viață dinamic și, practic, în paralel cu acest stil de viață dorim și un acces facil la alimente. Ori Reebo poate fi amplasat oriunde, la fel ca un coffee vending machine, și practic ori de câte ori ai nevoie de un produs după bunul gust te poți duce la Reebo și poți obține un sandviș sau o prăjitură personalizată”, mai spune ea despre proiectul în care este implicată.
Reebo este unul dintre cele 8 proiecte de foodtech care au făcut parte din programul de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge lansat la începutul acestui an de Impact Hub Bucharest și EFSE DF.
Așa cum preciza Mădălina într-un material anterior, investiția pentru producția în serie a imprimantei Reebo implică o sumă ce poate depăși 25 milioane euro și presupune înființarea unei linii de producție, în mare parte robotizată, care să poată susține fabricarea imprimantei și a consumabilelor aferente.
”Suntem pregătiți să trecem de la faza de prototip experimental la prototip industrializabil, etapă premergătoare liniei de producție. În acest sens avem avansul tehnologic, avem know-how-ul pe partea de tehnologie, avem proiecțiile financiare astfel încât odată cu găsirea sursei de finanțare ar trebui ca în maxim 3 ani Reebo să ajungă pe piață”, afirmă Mădălina.
Planul său este ca, odată ajuns pe piață și validat în formula de ”automat” ce poate fi amplasat oriunde, să extindă aplicațiile Reebo pe domeniul medical, pe domeniul sportiv.
”Mai mult decât atât, vrem să mergem și partea de home use astfel încât imprimantele să ajungă și în casele oamenilor. Bineînțeles, nu pe sistem vending machine, ci pe un altfel de format”, completează Mădălina Ilie.
Dorința ei este ca prin Reebo să ajungă să scurteze lanțul producător-consumator, oferindun echipament care poate fi ușor accesibil și care să ofere produse ready to eat și personalizate în condiții de siguranță alimentară la înalte standarde.
Viitorul? Mai puțin SF decât am crede”Am analizat cu atenție piața acestor echipamente alimentare, respectiv imprimantele 3D care se reducea la simple depuneri de ciocolată caldă sau zahăr topit rareori a unor ingrediente greu de precizat, în cantități infime, și am constatat că putem aduce o imprimantă net superioară și disponibilă oricui nu doar laboratoarelor de cofetărie”, mai spune ea.
Cum va arăta viitorul alimentației având în vedere evoluția făcută de companiile care lucrează în domeniul foodtech? Așa cum spuneam la începutul materialului, am putea vedea gadgeturi imaginate de producătorii filmelor SF a apărea abia peste încă 3 secole chiar în cel mult un deceniu.
”Viitorul va fi a tehnologiilor care astăzi țin mai degrabă de science-fiction iar modul de hrănire a oamenilor nu va mai cuprinde făcutul pieței, căratul sacoșelor, curățarea legumelor, aruncarea gunoiul, consumul de energie pentru gătit, consumul parțial și apoi aruncarea resturilor alimentare. Cred că biotehnologiile (alge, gândăcei sintetici), regimurile macrobiotice precum și echipamentele de livrare a produselor alimentare ready to eat vor schimba în următoarele 2 decenii, complet, modul în care ne hrănim astăzi”, concluzionează Mădălina Ilie.
*Interviul a fost realizat la Impact Hub Bucharest Timpuri Noi