- 12 Iunie 2024
#NOHACK Expert Talks - cum recunoști înșelătoriile online în 2024 și ce vor infractorii cibernetici?
La finalul anului trecut, Bitdefender a descoperit o înșelătorie prin care utilizatorilor li se promit bani în schimbul unui like la videoclipuri de pe YouTube. Deși o asemenea înșelătorie pare ușor de depistat, oamenii pică. Pentru că uneori falsurile impersonează actorul preferat sau un influencer pe care-l urmăresc milioane de oameni.
Scopul infractorilor cibernetici e ca la un moment dat să-ți fure informațiile personale și financiare. În primul episod al noului sezon #NOHACK, în seria Expert Talks, vom afla de la Bogdan "Bob" Botezatu, Director of Threat Research and Reporting la Bitdefender cum poți să te aperi mai bine.
În acest context, în decembrie 2023 Bitdefender a lansat Scamio, un serviciu gratuit de detecție a înșelătoriilor online, care prin integrarea inteligenței artificiale creează un strat suplimentar de protecție. Utilizatorii pot verifica orice mesaj, email sau link suspect prin inițierea unei conversații cu un chatbot disponibil pe aplicația lor de mesagerie.
Fraudele online continuă să se intensifice și să evolueze de la an la an. Potrivit unui raport al Federal Trade Commission (FTC), pierderile suferite de utilizatori în 2022 au însumat 8,8 miliarde de dolari, o creștere de 30% față de anul precedent. Doar înșelătoriile prin mesaje text au dus la pierderi de 330 de milioane de dolari.
Iată principalele informații pe care le afli din clipul de mai sus. Nu uita să dai un share acestui material - mai ales către rudele tale mai vulnerabile și susceptibile de a fi păcălite online.
Din ce în ce mai multe înșelătorii"Vedem din ce în ce mai multe asemenea înșelătorii unde oamenilor li se promit bani în schimbul like-urilor sau diferite înșelătorii cu paginile de Facebook, unde pagini de companii sunt furate și sunt impersonate. Cei care propagă tipurile acestea de fraudă sunt foarte creativi, iar cel mai important lucru e a fost venirea AI-ului printre noi", spune Bogdan Botezatu.
"Hackerii profită de inteligența artificială. Pot să impersoneze vocea unui actor sau a unei celebrități, să manipuleze fișiere video. Sau și-au dat seama că pot genera fotografii cu diverse persoane ca să creeze o poveste plauzibilă și să ia la final o sumă mare de bani".
"Oamenii trebuie să fie atenți pentru că e complet nenatural să fii sunat de cineva și să ți se propună o grămadă de bani. Nu e rezonabil. La fel ca atunci când ești anunțat că ai găsit o metodă de făcut bani pasiv și ulterior poți să ieși la pensie. Toată lumea ar face bani dacă ar fi atât de facil", spune Botezatu.
"Un tip de înșelătorie care a luat amploare în România e cea cu pachetele care vin acasă și-ți solicită o sumă de plată ramburs. Orice persoană mai în vârstă va crede că cineva din familie a comandat respectivul pachet și-l va plăti fără să-l deschidă".
Cum descoperi înșelătoriile"Dincolo de aspectele care țin de bun simț, uitați-vă la un video de tipul acesta și observați cum merge cu o anumită cadență, vocea e sacadată, are o inflexiune nenaturală la un moment dat. Plus că orice televiziune din România are o arhivă digitală".
"Te poți uita pe paginile de internet să vezi dacă emisiunea respectivă a fost vreodată difuzată sau nu. Dacă e vorba despre bani".
"Există soluții care verifică acum tot felul de astfel de oferte. Scamio, de exemplu, e o soluție cu care poți discuta în timp real, fie pe WhatsApp, fie direct de pe website, în care trimiți un screenshot cu un mesaj, corpul unui mail sau al unui SMS, Scamio analizează și-ți va spune dacă este o tentativă de fraudă".
"Algoritmii generativi au un mare succes, dar nu sunt perfecți. Anumite fețe generate de AI nu sunt simetrice. De cele mai multe ori, dacă ne uităm la cercei, o să vedem că ei nu sunt unde trebuie. De asemenea, fundalul poate fi un pic desprins de poză. Firele de păr sunt foarte greu de desenat. Există totuși astăzi influenceri AI pe Instagram".
"Trebuie să vorbim cu persoanele vulnerabile și să le facem un set de reguli. De exemplu, o rudă nu te sună niciodată de pe un alt telefon. Nu suni să ceri bani pentru urgențe, pentru a ridica un pachet, cu ramburs. Dacă setezi anumite reguli, ei rămân în siguranță".
Ce vor infractorii cibernetici?"Există oportunități pe termen scurt, cum ar fi, să fure datele de card printr-o tentativă de phishing. Există și oportunități pe termen lung în care hackerii petrec cu victima luni de zile în conversație pentru ca apoi să investească sume mari de bani. Acest ultim tip de scam amestecă frauda financiară cu relațiile romantice. Întâi te îndrăgostești de cineva, treci printr-o aventură online și după aceea persoana respectivă îți atentează la portofel".
"Uneori infractorii iau legătura cu tine spunând că sunt la aeroport și trebuie să vii să-i iei cu taxiul. Apoi crezi că au greșit numărul. Iar apoi începe o conversație, trimit poze generate de inteligența artificială, un mesaj de bună dimineață și dezvoltă o relație pe termen lung cu tine".
"Drama este că aceste atacuri nu au doar impact asupra buzunarului, ci și un impact emoțional puternic".