- 23 Februarie 2024
REVIEW Asus Zephyrus G16 - pentru office și gaming în timpul liber
Seria Zephyrus de la Asus tot timpul mi-a plăcut în general deoarece sunt laptop-uri compacte, cu aspect interesant, fără să se încadreze neapărat în zona de gaming sau de business. G16 din 2024 continuă pe aceeași linie, iar laptop-ul de anul acesta este mai ușor la 1,85 kilograme față de 2 kg cât avea modelul de anul trecut. Este mai subțire la 15 mm și marginile negre ale display-ului sunt mai mici. Și MiniLedul a fost înlocuit cu OLED.
Nu am avut disponibil modelul de anul trecut, însă l-am comparat cu un laptop MSI tot de 16 inci ca să vă faceți o idee în legătură cu dimensiunile.
Design & DisplayModelul Zephyrus G16 2024 este realizat din aluminiu CNC și drept urmare este mai robust, mai solid și se îndoaie niciunde, nici display-ul. Are un design premium. Modelul este disponibil pe gri și pe argintiu, iar pe capac este această linie în diagonală cu LED-uri ce pot fi aprinse sau stinse la un anumit interval sau pot reacționa chiar la muzică.
După ce-l deschizi vei observa alte schimbări precum acest trackpad uriaș acoperit cu sticlă, ce se simte foarte bine în utilizare. Click-ul produce un sunet satisfăcător și în general experiența de utilizare a acestui trackpad este la fel de bună ca cea a unui Macbook, indiferent că e vorba de browsing sau editare video.
Tastatura este flancată de aceste două grilaje mari și în partea de sus avem butoane speciale pentru scurtături precum volum, deschidere armoury crate și pentru pornire și oprire.
Bineînțeles, tastatura este iluminată RGB și scrisul și tastatul se simt excelent pe acest laptop. Cursa tastei e decentă, tastele sunt late și ușor de nimerit, scrisul este rapid și e în topul meu al tastaturilor bune de pe laptop-uri. Singurul minus la acest capitol pentru mine sunt tastele pentru tastele direcționale care sunt foarte mici.
Pentru că tot v-am zis de acele grilaje pentru difuzoare. Sunetul este foarte bun cu foarte mult volum și cu destul de multă profunzime și bass. Alături de ecranul OLED de 16 inci devine o mașinărie portabilă și pentru consum media.
Modelul de anul trecut avea un MiniLED, însă pentru 2024 Asus a decis să aducă un display OLED destul de luminos la 500 niți și cu o rezoluție de 2560 x 1600 pixeli și cu o rată de refresh de 240 Hz. Astfel modelul de anul acesta are un timp de răspuns mai rapid, adică de 3ms și culorile și contrastul pe care-l aduce OLEDul în ecuație. MiniLED-ul este mai luminos, însă și acest panou OLED e suficient de luminos pentru a fi folosit în soare. Display-ul are G-Sync și certificare Dolby Vision, iar finisajul este unul mat, astfel reflexiile sunt puține.
Este un display validat Pantone și aceasta acoperă 100% din spectrul sRGB și e un display bun și pentru muncă, editare video sau foto.
Și la nivel de conectivitate lucrurile s-au schimbat și avem bune și rele pe acest model. În cutie sunt incluse două încărcătoare, unul mai mic cu conector USB-C pentru portabilitate și altul mai mare cu conector propriu Asus, un fel de USB-C mai gras care permite utilizarea modului turbo a laptop-ului.
Așadar, pe o parte avem portul de încărcare, un HDMI 2.1, port USB-C cu Thunderbolt, port USB 3.2 și o mufă de 3,5 mm. Pe partea cealaltă avem un port USB-C, port USB 3.2 și un cititor de carduri. Ce îi lipsește și s-ar putea să te deranjeze este portul ethernet, care era pe modelul de anul trecut. Deci nu l-ai putea conecta la internet prin cablu, doar Wi-Fi. Totuși ai putea folosi un adaptor dacă ai avea nevoie.
În partea de sus a ecranului avem senzor infraroșu și o cameră FHD, în ton cu alte laptop-uri de gaming din 2024. Mai țineți mine când Asus a eliminat camera de pe laptop-uri? Ce mișcare greșită. Ei bine, uite că aici avem una și una destul de bună.
Cu riscul de a mă repeta, Zephyrus G16 2024 zici că e un Macbook de gaming, ceea ce reprezintă o laudă, din punctul meu de vedere. Dar acum să trecem și la performanța în jocuri.
Performanță jocuri video Asus Zephyrus G16 2024La nivel de componente există mai multe variante pe piață cu până la Intel Core Ultra 9 și RTX 4090. Modelul testat de mine are un procesor Intel Core Ultra 7 155H, placă video RTX 4070, 16/32 GB RAM și un SSD de 1TB de la Western Digital.
Intel Core Ultra 7 155H este un procesor pentru laptopuri high-end din seria Meteor Lake, care are la dispoziție 16 nuclee și 22 de fire de execuție. Acest procesor a venit să înlocuiască cipurile Intel Core de generația a 13-a. Cele 16 nuclee ale sale sunt compuse din 6 nuclee de performanță cu HT care rulează la o frecvență de până la 4,8 GHz și 10 nuclee eficiente (8 nuclee principale plus 2 suplimentare care se găsesc în Low Power Island) care rulează la o frecvență de până la 3,8 GHz.
Procesorul l-am testat deja în review-ul pentru Zenbook 14 OLED și am fost mulțumit de performanța pe care o oferă în sarcinile office. De data aceasta l-am pus și la jocuri și editare video deoarece laptop-ul acesta are și placă video dedicată, acel RTX 4070. Problema cu acest nou model de laptop al Asus este faptul că RAMul nu mai poate fi upgradat și eu ți-aș spune să iei versiunea cu 32 GB RAM. Acum 16 GB poate sunt ok în jocuri, dar sigur în viitor 32 GB va fi opțiunea mai bună.
Pe partea asta de performanță modelul acesta nu m-a uimit în niciun fel deoarece componentele le-am mai testat și pe alte laptop-uri. Pe scurt, oferă o experiență de gaming satisfăcătoare la setări grafice high și în jur de 50 de fps la rezoluția nativă 2560 x 1600 pixeli jocuri precum Cyberpunk 2077, Avatar Frontiers of Pandora sau Star Wars Jedi Survivor. La rezoluție FHD se duce mai sus la 70-80-90 FPS în funcție de joc. Totuși, Zephyrus G16 cu aceste componente nu oferă neapărat cea mai bună performanță. De exemplu, un MSI cu un procesor Intel Core i7 din generatia 13-a și RTX 4070 are o performanță mai bună în Cyberpunk. Totuși, trebuie să ții cont și de faptul că MSI nu este la fel de compact și e mai zgomots, se încinge mai tare.
Apropo de asta, componentele nu se încing prea tare nici în stress test, nici în gaming și am văzut valori în jur de 80 de grade celsius în gaming și în teste sintetice ceva mai mult, însă punctual. Altfel Zephyrus G16 rămâne destul de rece la atingere în zona tastaturii, însă se încinge tare în partea de sus, imediat sub display.
SSD-ul Western Digital nu este cel mai rapid cu cam 2000-2500 Mbps la scriere și în jur de 3000 Mbps la cititre. Autonomie e de cam 3-4 ore de utilizare în modul silent, cu luminozitatea la 50% și cu un regim de utilizare ușor precum browsing și urmărit de clipuri video.
În concluzie, Asus Zephyrus G16 din 2024 este un laptop hibrid potrivit pentru muncă și gaming. Este portabil și cu ecran mare. Este potrivit și pentru treabă mai serioasă precum editare video, dar și ca PC principal pentru jocuri video, cu anumite limite bineînțeles. Depinde și de ce model alegi. Dacă vrei un laptop pe care să-l utilizezi la maximum doar pentru jocuri atunci probabil ar fi indicat să te uiți la un model mai mare, mai puțin portabil. Dar dacă vrei ceva care puțin din toate și să arate bine atunci acest model ar putea fi pentru tine.
Trebuie să ții cont că nu poți face upgrade la RAM, nu are port ethernet (poți folosi un adaptor) și nu reprezintă un upgrade prea mare față de modelul din 2023.