Review Razer Opus - cât de bune sunt căștile cu ANC de la Razer

Razer este cunoscut ca un brand de periferice pentru gameri. Însă azi nu am un mouse sau o tastatură, ci o pereche de căști, prima de acest tip a companiei.

Razer a început pe un domeniu nișat, acela al perifericelor de gaming pentru PC, însă apoi s-a extins treptat și acum produce laptop-uri, căști wireless premium și chiar scaune de gaming sau măști. Despre aceste produse puteți citi pe start-up.ro, însă acum vorbim despre căștile Razer Opus. Să începem cu designul.

Dacă le-ai vedea de la distanță probabil nu ai bănui că aceste căști sunt Razer deoarece au un design minimalist, fără culori stridente și fără luminițe RGB. Singurul lucru care le dă de gol este numele razer de pe banda neagră ce leagă cele două cupe.

Apropo de asta, acestea au burete învelit cu un material sintetic de piele, iar difuzoarele sunt acoperite cu mult burete la interior așa că nu le vei simți cu urechile când pui căștile pe cap. Razer Opus se poate strânge pentru a fi transportat mai ușor.  Chiar așa, căștile vin cu această cutie de protecție și transport care are aceasta curelușă ce se prinde cu o capsă, astfel le-ai putea lega de o geantă sau un ghiozdan.

La interior regăsim căștile, dar și o punguță cu cablu de încărcare USB-C și cablu pentru o conexiune cu fir. Da, găștile funcționează wireless, dar și cu fir.

Pe ambele cupe vedem logo-ul THX. Fun fact, THX a fost fondată în 1983 de George Lucas și se ocupa cu dezvoltarea standardele de reproducere audio / vizuală de înaltă fidelitate pentru cinematografe, difuzoare pentru computer, sisteme audio auto etc. Însă actualul THX s-a desprins de Lucasfilm în 2002, iar Razer a achiziționat compania în 2016.

Continuând, pe cupa dreaptă ai toate butoanele. Două pentru controlul volumului, unul pentru a pune pe pauză muzica, cel de pornire și comutare între diferitele moduri de ascultare, mufa pentru căști și portul de încărcare USB-C.

Banda neagră este bine capitonată și buretele suficient de moale, însă nu-mi place că nu-mi stau foarte bine pe cap. Alte modele de căști se prind bine, însă aici există un mic spațiu între bandă și cap, iar asta face ca acestea să se miște destul de ușor, iar dacă te uiți repede într-o parte s-ar putea să sară după ureche.

Per total, căștile sunt confortabile și le-am purtat ore în șir la PC și niciodată nu am simțit nevoia să le dau jos. Construcția este una bună, însă nu este la nivelul altor căști premium. Razer Opus cam scârțâie și face acest zgomot când le pliezi. 

Razer Opus - calitate sunet

Eu mă mir că nu au băgat luminițe RGB pe niciunde. În fine, așa arată și așa se simt Razer Opus, dar cum sună și cât de bine anulează zgomotul de fundal?

Razer și-a câștigat un renume în privința sunetului, anume că oferă prea mult bass. Nu aș spune că e valabil și aici și sunetul oferit de Opus este unul destul de echilibrat cu suficient de multe nuanțe. Mai mult, cred că unii dintre voi nu vor fi mulțumiți cu nivelul de bass din melodii. Volumul maxim este ok, dar nu o să te dea pe spate și am observat că atunci când treci pe modul ANC volumul scade. Deci practic se aude mai tare muzica atunci când scoți noise cancelling.

Am ascultat mai multe genuri de muzică și am fost mulțumit și cred că și tu la fel. Mai mult, există aplicația Opus unde ai acces la câteva profile de sunet: THX, Amplified, Vocal, Enhanced Bass și Enhanced Clarity. Așadar, dacă ți se pare că are prea mult bass, alegi vocal pentru o experiență mai pură sau invers.

Tot în aplicație mai găsești funcția de Auto Shutoff (adică în cât timp să se stingă singure) și auto pause/resume pentru momentele când îți dai căștile jos. Apropo de asta, funcția merge bine și în 2-3 secunde după ce ti-ai dat căștile jos muzica se oprește. Rămân la aplicație să menționezi că aceasta este rudimentară, nu-ți permite să faci propriul profil EQ și eu am avut și probleme de conectivitate pe Note 20 Ultra, iar aplicația Opus se deconecta frecvent. Din fericire, nu este nevoie de ea să te bucuri de căști.

Anularea zgomotelor de fundal de pe Opus este una destul de bună și reducere zgomotul făcut de un aspirator sau de o mașină de spălat cam la jumătate. Se descurcă bine cu zgomotul orașului și cu acele sunete înalte deranjante. Cu volumul la 50% la muzică și ești complet izolat. Parcă nu se descurcă la fel de bine că Sony WH1000XM3, însă diferența nu este mare, iar prețul este la jumătate în favoarea lui Opus.

Totuși, sunetul reprodus de căștile Sony este unul mai bun și cu XM3 vei simți basul mai bine și vei avea parte de un sunet mai plin și nuanțat.

Principalul aspect al unui asemenea produs este sunetul pe care-l redă, însă a devenit la fel de important și microfonul. Mai ales în această perioadă când facem multe apeluri video. Cum se descurcă Razer Opus la acest aspect?

Sunetul captat de microfon este unul decent. Nu o să faci podcast cu el, dar cred că se pretează pentru telefoane sau call-uri pe Zoom. De menționat și autonomia lui Opus, iar Razer susține 25 de ore de playback cu noise cancelling activat, ceea ce este mai mult decât satisfăcător.

Preț Razer Opus

Razer Opus au un preț bun pentru ceea ce oferă, iar eu le-am găsit la retaileri în România la 650 de lei. Iar pe site-ul oficial acestea sunt 199 de dolari. Dacă nu vrei Razer, în această categorie de preț mai găsești unele modele de la Audio Tehnica sau Sennheiser. Înainte de final să vedem care sunt punctele pro și punctele contra pentru Razer Opus.

Puncte Pro

  • Raport calitate preț bun
  • Conexiune și pe fir
  • Functia de auto puse/ resume

Puncte Contra

  • Aplicație rudimentară
  • Nu-mi stau bine pe cap

Merită căștile? Să le cumperi? Ei bine, mie mi-au plăcut. Sigur, nu au funcții premium precum conectare la două dispozitive în același timp, control prin atingere sau suport pentru mai multe tipuri de codecuri, dar prețul de 650 de lei este unul foarte bun pentru ce primești în schimb. Anularea zgomotului de fundal este eficientă, sunetul emis este unul destul de bun, însă mi-aș fi dorit să stea ceva mai bine pe cap, dar poate la tine nu va fi o problemă.



Citeste si