- 29 August 2023
REVIEW Sony A7C R - cameră full frame compactă cu senzor de 61 MP
În acest material o să vorbesc mai mult despre cameră decât despre obiectiv, însă o să trec și peste câteva lucruri despre el, însă dacă dorești să vezi mai multe poze și mai multe detalii despre acest obiectiv atunci intră aici.
Design A7C RDupă a6700 a mai venit o nouă cameră proaspăt lansată în redacția start-up.ro și din păcate arată cam la fel. Este clar că Sony a ales un design și cam cu ăsta rămâne și nu vrea să experimenteze în zona asta. Poate nu e super important că în esență sunt unelte, însă mi-ar plăcea să vad altceva. În fine. Sony a lansat A7C acum vreo 2-3 ani și ideea era să avem un full-frame într-un body compact. Noi o folosim la redacție și suntem mulțumiți, dar avea minusuri precum imposibilitatea de a filma 4K 60.
Sony nu a uitat de această serie și pe lângă originalul A7C l-a adus pe A7CR și A7C2. Să ne așteptăm la un A7CS în curând? Pentru cei care nu știu R vine de la rezoluție, ce indică un senzor cu rezoluție mare, 61 MP în cazul de față, și S de la sensibilitate, adică are capabilități bune de filmare în low light. Modelul A7C2 ar trebui să fie o îmbunătățire a lui A7C, să-l înlocuiască pracitc.
A7CR este o adăugire, o cameră aproape la fel de compactă. Apropo C vine de la compact. Dar cu un senzor cu mulți megapixeli. Deci avem senzor mare din punct de vedere fizic, full frame, și 61 MP. Dar asta nu este neapărat nou pentru japonezi. A7RV are același senzor și la fel de mulți megapixeli. Ce are are această cameră este o dimensiune redusă. Dacă o pui lâng A7C vezi doar că e puțin mai mare, însă nu cu mult.
Aceasta este o cameră hibrid și pentru foto și video. De aceea avem un vizor în stânga și shutter mecanic pentru acel sunet satisfăcător atunci când faci o poză și pentru viteză. Poți comuta pe cel electronic dacă dorești. Vizorul este mai bun și mai mare pe A7CR decât cel de pe A7C deci bucurie pentru fotografi. A7CR filmează 4K la 60 fps cu un crop mic și la calitate 4:2:2 pe 10 biți, deci bucurie pentru videografi.
Gripul lui A7CR este ceva mai mare și alungi decât al lui A7C ceea ce oferă o prindere mai bună. O altă îmbunătățire este adăugarea unui comutator foto, video și s&q. Altfel layot-ul este similar cu alte camere Sony lansate în ultima vreme. Aici avem un buton custom în plus și noul software față de vechiul A7C.
PerformanțăCum spuneam, acestă camera are același senzor al lui A7RV, dar cumva nu chiar aceleași capabilități. A7CR nu poate filma 8K precum A7RV. De ce? Cel mai probabil Sony nu a vrut să implementeze asta din motive de supraîncălzire. Acest body este mai mic și s-ar fi încălzit prea tare.
În rest, nimic nu lipsește de aici. Avem același AI de autofocalizare, care e si pe A6700 și ZV-E1, același software nou, aproape aceeași viteză de fotografiere în rafală de 8 în loc 10 cadre pe secundă, pixel shift multishooting. Dar nu avem două sloturi pentru carduri și nici HDMI normal.
În fine, de ce ai vrea 61 MP? Pentru poze foarte sharp și rezoluția uriașă care ți-ar permite să faci poze pentru panouri publicitare și așa mai departe. Acest model se adresează celor care fac fotografie serioasă, fashion, wild life, peisaje, arhitectură cărora le-ar fi de ajutor cei 61 MP. Dar și în alte situații ți-ar fi de folos o astfel de cameră deoarece poți să faci crop sau o reîncadrare și poate astfel salvezi o fotografie, fără să pierzi din calitate.
De exemplu în fotografia de stradă ai putea să reîncadrezi când ajungi acasă. Pentru landscape și călătorie e o cameră bună deoarece este micuță, compactă și mai ușor de transportat. În același timp poți să tragi wide și apoi să faci crop pe un anumit obiectiv sau un anumit element din imagine.
Stabilizarea a fost și ea îmbunătățită și avem o stabilizare pe 5 axe în 7 puncte. Ceea ce înseamnă că e foarte bună pentru fotografiere, dar și pentru filmare handheld, în anumite limite. Cum spuneam, filmează 4K 24, 30 sau 60 FPS pe cea mai mare calitate pentru o astfel de cameră 422 pe 10 biti și ai și S-Cinetone și posibilitatea de a filmar SLOG 3 cu Lut-uri în cameră astfel încât să vezi cum ar arăta un cadru înainte să ajungi cu el la calculator.
Intefața audio poate înregistra până la 4 canale, are WI-Fi, NFC și compatibilitate cu aplicația Creators App cu ajutorul căreia poți partaja rapid pozele pe social media.
Eu am folosit A7CR aproape în exclusivitate cu noul obiectiv 16-35 MM f/2.8 și mi se pare o combinație foarte bună pentru video, vlogging, dar și fotografie. Fiind foarte wide poți filma liniștit 4k 60 FPS fără să pierzi prea mult în cadru. Camera este micuță deci cu 16-35 mm poți face ușor vlogging, deși obiectivul este cam greuț. Imaginile sunt fantastice produse de această cameră și de obiectiv. Mai multe veți găsi pe aici.
Îmi place la acest obiectiv faptul că e foarte silențios, arată bine, inelul pentru diafragmă și este foarte sharp chiar și la 2.8.
Ca o concluzie, dacă-ți place A7C pentru fotografie pentru că e micuț, dar simțeai nevoia de mai multă rezoluție atunci acest aparat este perfect. E o cameră mai degrabă pentru fotografie, însă e absolut excelentă și pentru video. Stabilizarea e destul de bună, imaginea este perfectă, filmează 422, S-Cinetone și 60 fps. Nu am împins-o la maxim, dar nici nu s-a încins cât am folosit-o. Cea mai lungă filmare a fost de peste o oră fără întrerupere 4K la 24 FPS. S-a încălzit.
Prețul pentru Sony A7C R ar fi undeva la 3700 de euro (doar body-ul).
Mie îmi place, însă devine din ce în ce mai greu de ales o cameră Sony în 2023. Pentru că tot am testat multe în ultimii ani mă gândesc să fac un ghid de ce cameră Sony să cumperi în funcție de buget și utilizare. Ce ziceți?