Shopping-ul și mobilitatea în orașul viitorului

Când ați intrat ultima oară într-un hypermarket? Sau ați luat la rând magazinele de haine dintr-un mall? Sau ați pus mâna pe frigiderul/aspiratorul/laptopul sau telefonul pe care vi-l doreați?

Recunosc că nu mi-am mai luat proviziile mergând într-unul dintre hypermarketurile de la noi cel puțin de când am început să folosesc servicii de livrare. 

Iar în ceea ce privește shoppingul de haine, deja sunt ”on a first name basis” cu o bună parte dintre curierii care ne vizitează la redacție, oricât de mult mi-ar plăcea mie să pierd vremea privind vitrinele magazinelor din mall.

Deja nu mai avem timp, și poate nici chef, să ne alegem produsele de casă sau de îmbrăcăminte mergând, fizic, în magazine. Și nici nu ne mai facem noi mâncarea la final de săptămână, ori conservele pentru iarnă, așa cum o făceam părinții noștri.

Ne folosim de tehnologie și de sumedenia de aplicații care ne aduc tot ce ne dorim doar apăsând ecranul telefoanelor din confortul canapelei sau a scaunului de la birou. Tehnologia ne oferă timp, dar, în același timp, odată cu punguța de plastic, care este înlocuită cu alte variante, dispare și interacțiunea noastră cu angajații din magazine sau plimbările noastre printre rafturi.

În orașul conectat al viitorului nu ne mai ducem în supermarket, ci folosim servicii care ne aduc mâncarea, produsele și totul e pus la dispoziția noastră.

Valoarea pieței de comerț electronic

La nivelul țării noastre, estimările specialiștilor PayU pentru finalul acestui an vorbeau despre o valoare a pieței de e-commerce de peste 4,5 miliarde de euro. Iar la nivel global, piața de e-commerce este unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere, valoarea sa urmând să depășească suma de 3.500 de miliarde de euro până în 2020, potrivit Statista.

Totodată, în câțiva ani, comerțul online transfrontalier va reprezenta o treime din toate vânzările de pe internet, potrivit PayU. După cum arată barometrul cumpărătorului online din 2018, anul trecut aproximativ 6 din 10 cumpărători online europeni au achiziționat produse de pe un site din afara țării, iar 76% spun că experiența lor a fost foarte bună.

Cumpărăturile online în alte țări sunt cu siguranță un trend și din ce în ce mai mulți comercianți îl urmează. Un studiu recent arată că 66% dintre companii intenționează să își dezvolte afacerea prin accesarea de noi piețe din întreaga lume.

Însă, pentru a avea succes și a atrage clienți, tehnologia trebuie pusă în slujba localizării experienței de cumpărare. Din momentul în care un consumator intră pe un site web, călătoria lui trebuie să fie plăcută, sigură și personalizată. Localizarea experiențelor de cumpărare ale clienților va face diferența între companii, datele recente arătând că 41% dintre consumatori au schimbat brandurile pe care le cumpără din cauza lipsei unei abordări personalizate, iar 50% spun că au făcut-o din cauza „unei experiențe de cumpărare negative”.

În plus, comercianții trebuie să se asigure că adresează fiecare consumator cu metoda de plată potrivită. De exemplu, comoditatea este una dintre sursele de creștere în ceea ce privește plățile online cu cardul. În cazul eMAG, în 2018, numărul de tranzacții cu cardul online pe platforma a crescut cu 53%, tendință pe care reprezentanții retailerului o așteaptă și pentru acest an. Această metodă de plată sigură și rapidă le oferă clienților mai multă flexibilitate, prin simplificarea procesului de cumpărături online și permit returnarea rapidă a banilor în cazul în cazul returului produsului. 

Tendințele viitorului în shopping

Ce ar trebui să mai facă comercianții? În primul rând, să se asigure că mesajele și ofertele lor sunt accesibile și relevante pentru consumatorii locali, oriunde s-ar afla aceștia - fie că își petrec timpul sau rețelele sociale, pe mobil sau pe desktop. Rețelele sociale au devenit cataloagele moderne de astăzi și un instrument puternic pentru comercianți prin care pot ajunge la consumatori și îi pot păstra pe termen lung. 

De asemenea, fie că folosesc AI, VR, căutările vizuale sau vocale, e important să se asigure că investesc în acea tehnologie care îmbunătățește experiența de cumpărare a consumatorilor și care este potrivită pentru nevoile, cultura și obiceiurile lor.

În perioada 2018-2019, Webecom, o companie care furnizează soluții online pentru mediul de afaceri, a realizat o cercetare despre oportunitățile de digitalizare ale magazinelor online deținute de antreprenorii din piața românească.

Din acest studiu reiese faptul că, pe piața românească, comenzile online încep să aibă o evoluție semnificativ mai mare, astfel că, în perioada 2018-2019, magazinele online participante la cercetare au procesat în total 28.913 comenzi având listate 253.505 de produse.

Media de comenzi lunare a magazinelor analizate este de 275 de comenzi/ lună, listând în medie 2.414 produse per magazin.

Se poate observa faptul că magazinele online de dimensiune medie acaparează piața cu un procent de peste 50%, acestea procesând între 10 și 300 de comenzi. 

Magazinele fără vânzători

În același timp, o altă tendință care acum este ceva inedit, dar care pe viitor va deveni ceva obișnuit, este prezența magazinelor offline fără nici măcar un vânzător: intri, scanezi ecranul telefonului, îți iei produsele de pe raft și pleci. Iar plata o faci la fel ca și când ai plăti pentru o cursă făcută prin aplicațiile de mobilitate.  

Cel mai bun exemplu în acest caz este conceptul Go, de la Amazon: îți instalezi, tot pe telefon, aplicația dedicată, o deschizi, ai un cod QR personal și intri. Vlad a povestit pe larg despre experiența lui într-un astfel de magazin din San Francisco în acest material. 

Amazon Go nu este singurul concept de magazin fără vânzători, în care experiența de cumpărare și plată se face cu ajutorul telefonului. Un startup din China, denumit Wheelys, propune un concept similar, însă dus un pas mai departe: un robo-magazin alimentar care vine la tine, sau din care poți să-ți faci cumpărăturile la fel ca într-un Amazon Go. Este vorba despre Moby Mart. 

Wheelys are o tehnologie prin care urmărește cu ușurință atunci când stocurile trebuie realimentate. Așa că magazinul fără vânzători e simplu - se pun produsele pe raft, tu le cumperi, iar Wheelys știe când acestea dispar.

Magazinul este conectat la o aplicație mobilă și vei folosi codul din interiorul acesteia pentru a intra în shop, pentru a scana și cumpăra produse.

Un roboțel îți aduce mâncarea comandată la ușă și în cazul DoorDash, un unicorn din State care a ajuns, la începutul acestui an, să valoreze peste 7 miliarde de dolari. DoorDash nu a eliminat livrările făcute de oameni, roboțeii care se plimbau pe străzi fiind mai mult un test, însă prin achiziția din vara acestui an, a Scotty Labs, se deschide o nouă eră și în cazul livrărilor la domiciliu. Deja, tot în State (testul se desfășoară, din vara aceasta în Houston), niște mașinuțe automate folosite de Domino's Pizza îți aduc comenzile la ușă.  

Ce ne așteaptă pe viitor

Recunoașterea facială este o nouă metodă de plată a comenzilor online, aflată în stadiu incipient de dezvoltare, dar care devine tot mai răspândită, mai ales în China. 

Practic, prin intermediul unui sistem de recunoaștere facială, legat la contul de cumpărături online, unde sunt memorate şi datele bancare, orice client poate plăti produsele cumpărate, doar stând nemișcat câteva momente în fața unei camere.

Iar tehnologia dezvoltată de Eyeware, un startup din Elveția care are în echipa de cofondatori și un român, ar putea sta la baza modului în care vom face cumpărături în magazinele viitorului. 

Eyeware dezvoltă software de eye tracking specializat pentru camerele 3D care au senzor de distanță sau noile telefoane și tablete Apple cu FaceID. Startup-ul a primit 1,6 milioane de euro la începutul acestui an, iar oportunitățile în care tehnologia dezvoltată de echipa Eyeware poate fi utilizată sunt nenumărate: putem avea un robot care știe unde ne uităm, o mașini semi-autonomă care știe dacă șoferul este atent, sau un raft de magazin retail care analizează ce produse ne atrag atenția.



Citeste si