Site-uri gratuite unde poți verifica link-uri care-ți par suspecte

Fanii din România (și nu numai) ai unor branduri extrem de cunoscute la nivel internațional și local au fost, de la începutul acestui an, victimele unor tentative de fraudă prin care li se cereau bani sau informații.

De exemplu, una dintre escrocheriile online promitea bilete de avion la 1 euro în numele Wizz Air, unul dintre cei mai mari operatori de transport aerian de la noi. O altă escrocherie a fost făcută în numele centrului de wellness Therme – clienții companiei erau ademeniți cu vouchere gratis oferite la aniversarea centrului din nordul Bucureștiului pe WhatsApp.

În plus, în ultima vreme, pe canalele social media ale CERT-RO specialiștii în securitate cibernetică au început să primească tot mai des link-uri considerate suspecte de către utilizatori. ”Unele dintre ele sunt tentative clare de scam sau phishing, însă altele sunt absolut legitime. Frecvența unor tentative de înșelătorie a creat o anumită temere printre utilziatori, care sunt mult mai atenți unde își introduc datele personale sau bancare”, spun cei de la CERT-RO. 

Așa că specialiștii CERT-RO au făcut o listă a unor site-uri care pot fi accesate în mod gratuit și unde pot fi testate link-urile pe care românii le consideră a fi suspecte. 

Pentru verificarea link-urilor scurtate (short URL) pentru a evita numărul mare de caractere, puteți utiliza CheckShortURL http://checkshorturl.com/ 



Citeste si