Start-Up Nation 2020 - sugestiile comunității start-up.ro

Start-Up Nation 2020 va exista, dar Ministerul Economiei a anunțat schimbări ale modului în care va exista acest program, cu un focus pe inovație. Noi am întrebat comunitatea start-up.ro ce ar vrea de la programul Start-Up Nation și am primit răspunsuri foarte relevante.

Potrivit informațiilor disponibile în acest moment, Ministrul Economiei, Virgil Popescu, plănuiește lansarea Start-Up Nation 2020 în primul trimestru al acestui an.

”Vă informăm că faptul că preconizăm lansarea programului Start-Up Nation în primul trimestru al 2020, după parcurgerea tuturor etapelor procedurale”, a declarat Virgil Popescu chiar pe data de 31 decembrie 2019.

Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a trimis niște sugestii pentru programul Start-Up Nation la Minister. Le poți citi aici.

Mai jos am pus propunerile primite în formularul introdus în articolul anterior. Le-am structurat noi, dar ideea de bază nu a fost schimbată față de sugestiile celor care au scris. Le-am paginat pentru a fi mai ușor de citit și structurat. 

----

Accentuarea planului de afaceri și renunțarea la sistemul primul sosit, primul servit

Accentuarea calității planului de afaceri și renunțarea la acordarea finanțării pe sistemul "primul sosit, primul servit". Finanțarea să fie acordată în funcție de rentabilitatea afacerii și șansele acesteia de a rezista în timp. Menținerea programului și pentru București-Ilfov.

Renunțarea la obligativitatea creării locurilor de muncă. Suma acordată nu permite posibilitatea plății salariilor. Afacerea trebuie mai întâi să producă pentru a-și putea permite cheltuieli salariale.

Solicitarea unei co-finanțări doar în situația în care afacerea necesită a avea angajați încă din primele luni. Având în vedere acest aspect, punctajul acordat pentru finanțare ar trebui să fie unul mic, dar relevant și acordat astfel încât să nu se ajungă iar la departajare în funcție de numărul de angajați.

Valoare adăugată ridicată

Susținerea investițiilor cu valoare adăugată ridicată, aport financiar propriu al beneficiarului și experiență profesională relevantă în domeniul aplicat.

Renunțarea la defavorizarea celor care au mai fost acționari în altă firmă

Renunțarea la acordarea de punctaj suplimentar asociaților/acționarilor care nu au mai avut calitatea de asociat/acționar în altă întreprindere până la înființarea societății cu care aplică. Se pot defavoriza astfel asociați și acționari care au avut această calitate în altă întreprindere sau alt domeniu de activitate decât cel cu care aplică în Start-Up Nation, dar care nu au mai avut activitate comercială în acea întreprindere.

Punctul 8 este ilogic și discriminatoriu. Cei care nu au mai avut calitatea de asociat/acționar în alte firme, până la înființarea firmei cu care aplică. Deci cei care nu au avut și nu au spirit de întreprinzător sunt punctați suplimentar și avantajați, iar cei care au mai avut firme sunt depunctați. O asemenea șansă li se refuză celor care au încercat în trecut să facă antreprenoriat.

Un Start-Up Nation inovator

Doresc un program diferențiat pentru startup-uri inovatoare, fără obligații de achiziționare de echipamente, să susțină afaceri tip platformă, să pot folosi firma înființată în 2017 care nu s-a calificat atunci și stă fără activitate, să pot angaja oameni de la alte firme pentru un proiect inovator, să se puncteze dezvoltarea unui domeniu slab reprezentat în zonă pentru creșterea competitivității, să se puncteze firmele de proiect fără a fi dezavantajate față de firmele debutanților în afaceri, să nu se puncteze suplimentar numărul de locuri de muncă nou create mai mare de două, să se acorde punctaj suplimentar substanțial pentru afacerile inovatoare, să nu fie punctată prea mult contribuția proprie dezavantajând afacerile mici fără echipamente foarte multe.

Contribuție proprie a antreprenorilor

Contribuție proprie a solicitantului de minim 10%, eventual chiar 20%. De asemenea, planul de afaceri să susțină viabilitatea și profitabilitatea proiectului. Solicitantul să păstreze 51% din societate timp de cel puțin 3 ani de la semnarea contractului de finanțare și interzicerea vânzării a mai mult de 49% din părțile sociale în primii 3 ani. Obligativitatea pentru un minimum de un loc de muncă, fără punctare suplimentară pentru mai multe locuri de muncă. Fără punctaj suplimentar Diaspora, județe sau CAEN-uri.

Fără restricții în București

Să permită Bucureștiului să aplice fără penalități. E absurd să restricționezi acolo unde un startup are șanse să se dezvolte, adică în capitală. Bugetul de promovare nu trebuie să aibă un plafon atât de mic.

Un focus pe echipamente și investiții verzi

Ar trebui să fie eligibile firme înființate după 31 ianuarie 2017, eliminarea criteriului de departajare după numărul de angajați, nediscriminarea antreprenorilor pe baza reședinței, dacă sunt în România sau Diaspora, punctarea calității planului de afaceri, a experienței antreprenorului în domeniul și a educației sale.

Eliminarea punctajului pentru achiziție de echipamente, introducerea de criterii referitoare la cifra de afaceri, valoarea adăugată a produselor sau serviciilor și încurajarea de achiziții în spații de lucru și investiții în modernizarea spațiilor pentru a le eficientiza energetic.

Rezolvarea problemelor sociale ale comunității

Ar trebui să se țină cont de planul de afaceri, rezolvarea unor probleme sociale ale comunității. Ar trebui să se renunțe la criteriul numărului de locuri de muncă nou create.



Citeste si