Antreprenoarea care conduce cu succes un business de transport cu TIR

Un business de transport al mărfurilor condus de o femeie? Ar putea părea ciudat la prima vedere, însă Tatiana Burlea face cu succes afaceri într-o lume a bărbaților.

A făcut primii pași în industria de transport lucrând în cadrul unei firme a tatălui. Din 2012 a lăsat propria afacere de profil, ATB Cargo din Făgăraș, un business care creștere cu 10-15 procente anual, iar acum pune la dispoziția clienților, fie ei firme sau persoane fizice, servicii personalizate de transport rutier al mărfurilor, soluții de logistică și depozitare a mărfurilor, precum și consultanță în intermedierea și expediția rutieră pentru orice tip de mărfuri și pentru orice tip de destinație, pe rute interne sau internaționale.

”Am achiziționat o mașină și trebuia să o punem la treabă. Așa am ajuns să facem transporturi. În general transportăm piese auto, vitrine frigorifice. Avem și un depozit la Făgăraș unde descărcăm și manipulăm pentru magazine vitrine frigorifice”, povestește Tatiana Burlea, precizând faptul că în acest moment firma are la dispoziție 7 mașini pe care le trimite în expediții atât în țară, cât și în afara ei.

”Trimitem camioane goale până la Ankara ca să aducă marfă”, menționează directorul ATB Cargo.

Extindere cu finanțare de la bancă

Pentru susținerea activității, Tatiana Burlea a fost nevoită să apeleze la credite bancare. Astfel, dacă mașinile au fost luate în leasing, a contractat un credit la Patria Bank pentru achiziția unor depozite, cu o suprafață totală de 15.000 de metri pătrați. 

”Depozitele sunt pe o platformă veche unde se produceau piese, multe dintre ele fiind într-o stare deplorabilă. Anul trecut am refăcut izolația la 80% dintre ele, iar din acest an vom începe o cosmetizare. Vrem să mai găsim parteneri ca să le închiriem”, ne-a spus Burlea, precizând că pentru refacerea acoperișului a fost necesară o investiție de circa 150.000 de euro pe care a reușit să o acopere din surse proprii.

Transport și depozitare

Din punctul său de vedere, nu își dorește să rateze nicio oportunitate în ceea ce privește spațiile de depozitare pe care le deține în portofoliul ATB Cargo. Sunt clienți care au închiriat din depozite, însă mai mult de jumătate din spațiu este încă disponibil.

”Avem o fostă clădire de birouri, se numea Direcțiune. Sunt pe 2 etaje în total vreo 1.500 de metri pătrați care ar putea fi organizați astfel încât firmele să aibă mici depozite și un sediu aici”, precizează Tatiana Burlea. ”Am început cu acoperișul ca să nu mai plouă, apoi începem pe bucăți să renovăm spațiile astea”, adaugă ea.

În ceea ce privește zona de transporturi, Tatiana Burlea plănuiește să mai adauge două mașini în portofoliu. Deja au comandat un nou camion, care ar trebui să ajungă în Făgăraș în luna martie a acestui an. Însă deși ATB Cargo are camioane și cereri de la clienți pentru transport de marfă, se confruntă cu o problemă recurentă și în alte industrii: nu găsesc suficient de mulți angajați.

”Într-un oraș mic, șoferii buni sunt conștienți de capacitățile lor, iar în general s-au dus la firme mari. Au credința asta că firmele mari le pot oferi salarii mult mai bune, sau că totul e la superlativ în alte părți”, spune Tatiana Burlea cu tristețe. Pentru a suplini pe partea de mărime a business-ului, a decis să cumpere constant mașini noi pentru a-și atrage forță de muncă.

”Am auzit varianta că mașinile noi încântă mai mult”, concluzionează fondatoarea ATB Cargo. 

Foto: https://www.shutterstock.com/

---

Tatiana Burlea este unul dintre antreprenorii incluși în proiectul ”România Poate”. Proiectul “România Poate” s-a născut dintr-o discuție cu Patria Bank în încercarea de a găsi o soluţie comună prin care să promovăm povești ale antreprenorilor care fac lucruri bune în țară. Patria Bank e un partener pentru IMM-uri și afaceri mici. Cu ajutorul serviciilor sale, antreprenorii au parte de finanțare (linii de credit sau credite de investiții) și consultanță bancară în termeni simpli care să-i ajute să-și ducă afacerea mai departe.



Citeste si