Virgin Orbit al lui Richard Branson, zbor cu succes în spațiu la a doua încercare

Când ne gândim la spațiu și la companiile private care au ”atacat” acest segment de business, gândul ne zboară la SpaceX și la Elon Musk. Însă și Sir Richard Branson, și implicit firma sa Virgin Orbit, a făcut un prim pas important odată cu lansarea reușită a rachei LauncherOne.

Astfel, propriul program spațial la care lucrează miliardarul britanic Richard Branson a făcut un important pas înainte odată cu lansarea reușită a rachetei LauncherOne pe data de 17 ianuarie, la 8 luni după o primă demonstrație care s-a soldat cu un eșec.

Aceasta a efectuat primul zbor orbital, fiind lansată de la peste 9.000 de metri altitudine, de pe o aeronavă Boeing 747 aparținând companiei Virgin Atlantic, special adaptată pentru acest test, într-un zbor experimental în care a atins viteza de 28.000 km/h și în urma căruia a reușit să lanseze cu succes 10 sateliți pe orbită.

Testul realizat de compania lui Branson este parte a programului Virgin Orbit care își propune să furnizeze servicii de amplasare pe orbită a sateliților de mici dimensiuni.

”Ceea ce facem diferit la Virgin Orbit față de competitorii noștri este faptul că putem folosi a aeronavă 747 și o pistă de decolare a avioanelor ca punct de plecare pentru o călătorie în spațiu, și nu avem nevoie de o bază de lansare a rachetelor, așa că un drum în spațiu poate fi făcut de pe orice aeroport din lume”, a precizat într-o postare pe blogul Virgin Richard Branson.

Virgin Orbit este o companie fondată în 2017 în Long Beach California. Are peste 390 de angajați, iar CEO-ul companiei este Dan Hart, fost vicepreședinte Boeing, manager cu experiență care s-a ocupat de programele guvernamentale de lansare a sateliților.



Citeste si