Centru universitar, orașul din vestul țării a fost preferat atât de firmele mari de IT care au găsit angajați dornici să pună în aplicare cunoștințele dobândite, dar și de fondatorii de startup – fie că o parte dintre IT-iștii de acolo au fondat propriile afaceri sau au preferat să lucreze pentru companii nou înființate.
Așa reiese dintr-un studiu privind evoluția industriei locale de IT realizat de ARIES Transilvania și iTech Transilvania, un cluster creat în regiunea de Nord-Vest a României pentru formarea resurselor umane din domeniul tehnologiilor avansate.
Studiul a fost realizat pe baza datelor din ultimii 6 ani a peste 21.345 de companii extrase după 9 coduri CAEN (de exemplu soft la comandă, administrarea paginilor web, actitivități de consultanță în tehnologia informației). Un sondaj de opinie a fost aplicat reprezentanților companiilor IT din Bucureșri, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Sibiu, Craiova, Oradea și Brașov.
Evoluție companii IT
Din acest studiu aflăm faptul că, între 2011 și 2016 evoluția numărului de companii din piața IT a avut o tendință ascendentă, iar în 2016, numărul companiilor de IT înființate a avut cea mai mare creștere din ultimii 6 ani – 11%.
Totodată, în ultimii 6 ani, ponderea firmelor de IT din București în totalul național a scăzut cu 2,1 puncte procentuale, în timp ce ponderea celor din județul Cluj a crescut cu 1,9 puncte procentuale. Se ajunge, probabil, la o saturație a pieței de IT din Capitală, și pe fondul crizei de specialiști resimțită de majoritatea companiilor de profil, în același timp Clujul devenind un punct de atracție pentru noi companii din afara granițelor dar și pentru specialiștii care nu mai doresc să lucreze în București.
În continuare, aproape 40% dintre companiile de IT sunt plasate în București, în timp ce 10% sunt în Cluj. Județul este urmat de Timiș (4,8%), Iași (4,4%) și Brașov (4,1%).
Numărul companiilor de IT din Cluj-Napoca a crescut cu 75% între 2011 și 2016, peste orașe precum Iași sau Timișoara. Astfel, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov și cele 6 sectoare ale Capitalei concentrează, potrivit acestui studiu, 57% din totalul național al companiilor de IT (procentul a variat între 57% și 58% în acești șase ani).
Încă facem outsourcing
De asemenea, activitatea de outsourcing în IT rămâne una constantă la nivel național. În 2016, 43,2% dintre firmele localede IT aveau codul CAEN 6201 – soft la comandă. În această privință, Clujul este liderul clasamentului, peste 63% dintre firmele de IT de acolo făcând soft la comandă, comparativ cu București unde ponderea este de 37,2%.
În ceea ce privește numărul angajaților din industria IT, numărul lor a crescut cu 73% în ultimii 6 ani, ajungând anul trecut 100.000 de persoane. În 2016, Bucureștiul ar strânge jumătate dintre angajații din IT, fiind urmat de Cluj (14,3%), Iași și Timiș (fiecare cu câte 5,4%). Interesant este faptul că pe lista județelor cu angajați în industria IT se află și Dolj, cu o pondere de 1,5% din totalul național.
Startup-uri în IT
În cazul startup-urilor de IT, studiul arată faptul că numărul lor s-a dublat în ultimii 6 ani. Astfel, la nivel național erau în 2016 aproape 3.800 de startup-uri, ponderea lor în totalul firmelor de IT fiind anu trecut de 26,5% (față de 18,4% în 2011). De asemenea, odată cu creșterea programelor cu finanțare oferită de statul român, cum este exemplul Start-Up Nation, numărul startup-urilor de IT s-ar putea dubla, ponderea lor fiind estimată să depășească 40% din total.
În Cluj, de exemplu, numărul startup-urilor IT a ajuns la 29,4% din totalul companiilor IT locale. Este un indicator foarte bun pentru dinamismul pieței, cât și pentru evoluția viitoare a domeniului. În 2016 erau 363 de startup-uri în Cluj, pentru 2017 fiind așteptat ca numărul lor să depășească 500.
Startup-urile contribuie cu 8-9%% la totalul cifrei de afaceri a industriei IT, în scădere din 2012. Cifra de afaceri totală a startup-urilor s-a plafonat în jurul valorii de 850 de milioane de lei și nu a crescut în ritmul pieței.
Analiza pieței de IT în România by Oana Cosman on Scribd