Fotografie de Mihnea Ratte


Ekström este autorul a 9 cărți; “Codul Google”, publicată în 2010, l-a propulsat în lumea celor mai de success scriitori, devenind un nume de referință atât în Suedia cât și în afara granițelor.

Într-un interviu exclusiv pentru start-up.ro, Ekstrom a discutat despre cum putem să păstrăm libertatea lumii online și cum să nu punem granițe naționale. Andreas e pasionat să vorbească despre viitorul umanității, dar și despre viitorului adevărului online, un topic mereu dezbătut, pentru că democrația e permanent sub asalt.

Ce greșim când ne gândim la produsele tehnologice?

Andreas consideră că uităm două lucruri atunci când ne raportăm la tehnologie.

“Uităm că trebuie că politicul trebuie să ne recâștige încrederea. Trebuie să luăm decizii împreună - guverne, cetățeni, startup-uri, companii, instituții. Trebuie să lucrăm pentru un viitor mai bun”, spune Ekstrom.

“De asemenea, trebuie să ne asigurăm că există o balanță a puterii. Nu putem să așteptăm ca Elon Musk să salveze lumea sau ca Jeff Bezos să colonizeze Luna. Vin dintr-o lume a colectivității sănătoase unde votăm despre cum vedem viitorul productiv”, explică Ekstrom.

El crede că nu investim destui bani, timp și eforturi în educație. Și nu se referă doar la educația formală, ci la cea permanentă, ca adulți. Știe despre el că nu știe multe lucruri și că există goluri în știința lui.

“Încurajez angajatorii să creeze un spațiu în viața oamenilor unde pot să învețe, pentru că altfel vom răspunde la întrebările greșite”, spune Andreas Ekstrom.

Cum putem lua decizii mai bune împreună?

Andreas crede că democrația e un sistem fragil care trebuie protejat. România are o democrație tânără. Dar pentru protejare avem nevoie și de responsabilitatea oamenilor.

“Cred în cetățeni educați, în abilitatea de a avea o dezbatere sănătoasă fără represiune, în libertatea discursului și a religiei. Cred în Parlamente și în ideea de vot. Sunt principii de mii de ani care sunt atacate și provocate de social media și de actori politici. Dacă nu ești de acord cu asta, ridică-te și fă-ți vocea auzită. Și ai răbdare. Nu te aștepta ca problemele europene să fie rezolvate în 18 luni”, spune Ekstrom.

Și, mai important decât atât, nu te aștepta ca miliardarii să rezolve probleme lumii.

“Câți sunt? 10 poate. Poate Jeff Bezos să rezolve singur încălzirea climatică. Sigur. Dar de unde vin eu i-aș spune că trebuia să plătească mai multe taxe. Multe. Și de mult timp. Ca să nu acumuleze o avere atât de mare. Am fi putut cheltui acei bani în educație, școli, spitale și să ne luptăm cu schimbările climatice”, crede Ekstrom.

El chiar zice, legat de averile miliardarilor din Silicon Valley, că “e bine că oamenii sunt bogați, dar există o limită, Dumnezeule”.

Social media a privatizat spațiul public

Dar dacă avem nevoie de un sistem unde să votăm pentru lucruri, unde să fim cetățeni implicați, ce facem cu social media? Pentru că rețelele sociale au devenit un spațiu public privatizat. Și deciziile nu sunt luate de utilizatori.

“Un oraș are o piață publică. Și apoi vine un brand și face o galerie comercială privată. Și brusc am privatizat spațiul public. Și nu e bine pentru societate. Asta e și social media - un spațiu public privatizat”, crede Ekstrom.

El consideră că poate un lucru util ar fi ca țările, cum ar fi România, să lucreze în susținerea presei care oferă un serviciu public sau să creeze platforme care sunt deschise către toți românii, nu controlate din Silicon Valley. Plus că viitorul rețelelor sociale e complicat. Și în spetă al internetului.

“Cel mai dramatic scenariu e să pierdem puterea în fața oamenilor și instituțiilor care nu ne vor binele, fie că vorbim de România sau de orașul meu natal Lund. Trebuie să luptăm constant pentru democrație și libertate”, explică el.

El menționează că în viitor, dacă nu ajungem la un acord comun despre viitorul internetului, am putea avea două situații. Ori varianta bună, ori un internet cu granițe naționale, cu reguli individuale, unde vei avea nevoie de pașapoarte digitale pentru a trece dintr-un spațiu în altul.

“Ideea internetului liber, fără reguli, poate supraviețui doar dacă găsim o metodă prin care să-l menținem decent și să avem control asupra lui”, spune Ekstrom.

Și cum putem menține adevărul online? Ekstrom nu îmi vorbește de adevăr, ci mai degrabă de distincția dintre fapte și inteligență, cunoștințe. Faptele sunt simple. Cunoștințele înseamnă să înțelegi contextul. Să înțelegi cauzele războiului Israeliano-Palestinian nu poate fi rezumat doar la simple fapte.

El crede în academicieni și universități. Crede că oamenii de știință au adevărul. Uneori vor greși, dar sunt lucruri care nu trebuie combătute de oricine nu are astfel de informații. “Știm că vaccinul ajută și nu omoară copii? Știm. Știm că academicienii suntem într-o criză climatică ce are cauză umană? Știm”.

Tehnologii care pot ajuta umanitatea

Andreas Ekstrom era să moară. A avut nevoie de un transplant de ficat. Așa că sănătatea e importantă pentru el. Și un sistem unde să ai acces la astfel de operații ușor. Din acest motiv, crede că startup-urile care dezvoltă soluții de sănătate pot aduce tehnologia care să ajute viitorul.

“Putem să ne gândim numai la diabet, cât de mult afectează oamenii. Există tehnologii care îmbunătățesc detecția și controlul. Cum ar fi ca un implant în creier sau o scanare timpurie să întârzie Alzheimer-ul? Cheltuim prea mulți bani și timp ca să vorbim despre Twitter și prea puțin ca să rezolvăm adevăratele probleme”, spune Ekstrom.

Și dacă tot vorbeam de probleme, eram curios să văd cum crede Ekstrom că rezolvă metaversul o problemă? Sau… o rezolvă?

El nu e convins de acest lucru. Ar vrea un mediu de videoconferință mai bun? Sigur, dar nu ar vrea neapărat să stea cu o cască pe cap. Vrea să se întâlnească și cu alți oameni, să comunice, să-i îmbrățișeze.

Dar consideră că un viitor pentru metavers ar putea fi în domeniul training-ului. Cum ar fi ca un astronaut să se antreneze într-un mediu virtual ultrarealist? Cum ar fi ca un chirurg să facă o operație de 100 de ori, dar pe un pacient virtual?

În același timp, el crede că trebuie să fim atenți la supraautomatizare. “Dacă automatizăm prea mult și doctorii se vor uita doar la o radiografie, nu la 100, cum vor putea ei acumula experiență în a spune ce e malign și ce e sigur?”, crede Andreas Ekstrom.

Recomandările lui Andreas Ekstrom

Jurnalistul și futurologul suedez a oferit și câteva recomandări cititorilor start-up.ro.

  • Scott Galloway - un antreprenor și un profesor foarte bun de business. Poate fi descoperit pe blogul lui aici.
  • IndieWeb - un internet mai puțin comercial și cu mai multe informații, creat de Kevin Marks.
  • Stacey on IoT - Stacey Higginbotham - scrie despre subiecte de Internetul Lucrurilor pe înțelesul tuturor.