Ascultă acest interviu în avanpremieră în podcastul start-up.ro dedicat antreprenorilor și investitorilor români.


Parteneriatul dintre SeedBlink și Goldring își propune ca startup-urile tech promițătoare și cu ambiții de expansiune internațională, care ridică runde de finanțare prin intermediul SeedBlink, să primească un plus de vizibilitate în cadrul comunității de investitori Goldring. Astfel, startup-urile listate pe SeedBlink au acces la un număr mai mare de potențial susținători, și, totodată, prin acest parteneriat li se va înlesni accesul investorilor către o nouă clasă de active pentru construirea unui portofoliu diversificat.

Am discutat cu Andrei Dudoiu, cofondator și managing partner al platformei de co-investiții SeedBlink despre lansarea acestui parteneriat, precum și despre cum s-a văzut anul 2022, unul pe care toată lumea îl aștepta ca primul ”normal” după pandemie, atât prin prisma fondatorilor care au ajuns să fie listați pe platformă cât și a investitorilor de acolo și despre așteptările pe care le aduce 2023 ambelor tabere.

Din punctul de vedere al lui Andrei, vor avea de câștigat startup-urile care au ridicat recent finanțare, sau care sunt aproape de a semna, dar și investitorii care sunt dispuși să riște. În viziunea reprezentantului SeedBlink, perioadele de criză pot veni la pachet și cu oportunități.

Aflați detalii din interviul realizat cu Andrei Dudoiu urmărind video-ul sau citiți cele mai importante informații în textul de mai jos.

Parteneriatul cu Goldring, o diversificare

Fiecare lansare de nou produs, sau parteneriat, este o muncă intensă concretizată după câteva luni. În cazul parteneriatului cu Goldring, echipa SeedBlibk și-a dorit să ajungă mai întâi să fie autorizată de către ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiară) ca societate de servicii de finanțare participativă.

Andrei Dudoiu: Este unul dintre proiectele pe care le-am anunțat la început de an, dar la ele se lucrează de aproape un an de zile. E foarte multă în pregătire.

În ceea ce privește parteneriatul cu Goldring, s-au împlinit cred că 9 luni de când am inițiat discuțiile. Fiind vorba despre o colaborare care se putea seta rapid din punct de vedere tehnic și comercial, dar am așteptat să obținem autorizarea de la ASF pentru a deveni noi o platformă licențiată, Goldring avea de mult acest statut de societate de valori mobiliare autorizată de ASF și ca lucrurile să se întâmple într-un mod armonios și ca să nu existe alte discuții colateriale, am așteptat cest moment.

Parteneriatul presupune sinergii între doi jucători care au, aparent, comunități diferite. Comunitatea pe care o are Goldring, investitorii care sunt interesați de oportunități pe piața de capital românească să aibă acum o nouă clasă de active, dică investițiile în startup-uri de tehnologie cu ambițiile globale pe care le au startup-urile de tehnologie.

E o diversificare pentru investitorii clasici pe care-i are Goldring pe piața de capital. De altă parte, evident că vorbim și despre sinergiile pentru startup-uri sau companii pentru că pe măsură ce startup-urile din comunitatea SeedBlink evoluează, ele ar putea ăs ia în calcul și opțiunea de listare pe piața de capital din România și Goldring este unul dintre cei mai activi jucători pe această piață.

Primul an e un fel de pilot. Vrem să folosim acest test de parteneriat și pe piețele externe. Ne-am propus să învățăm în acest an. Obiectivul principal pentru acest an, cel puțin pentru prima jumătate a anului, este să captăm feedback din ambele comunități și să vedem cum putem calibra pentru ca lucrurile să se întâmple într-o dinamică cât mai bună în a doua parte a anului.

2022, an impredictibil

Deși multe ecosisteme de startup-uri din lume au intrat pe o pantă descendentă, din punctul de vedere al lui Andrei Dudoiu, chiar și în vestul Europei, în Europa Centrală și de Est, scăderea nu a fost încă atât de evidentă, ecosistemele emergente fiind încă în atenția investitorilor, chiar dacă evaluările acestora vor începe să fie mai ponderate.

Andrei Dudoiu: A fost un an foarte alambicat și pestriț, cu extreme și de ordin pozitiv și negative. A fost destul de impredictibil. Odată cu demararea conflictului armat e clar că investitorii s-au crispat. A fost o perioadă de tatonare, de expectativă și cred că în a doua parte a anului s-a simțit asta la nivel european și chiar global.

Investițiile au stagnat în cea mai optimistă accepțiune, dar în multe piețe au regresat comparativ cu anul trecut.

Dacă luăm regiunea noastră, CEE, ne arată că a fost o dinamică pozitivă, inclusiv în România, ceea ce arată că ecosistemele emergente sunt încă în dinamică. Pe de altă parte, cifrele sunt mult sub ecosistemele mature, așa că dinamica aceasta e absolut obligatorie ca să putem recupera.

Startup-urile sunt acum puse în fața unui test de a avea acces la cashflow și de a-și dimensiona resursele astfel încât să treacă peste o perioadă mai crispată din punct de vedere investițional.

Investitorii, și cei investiționali și cei privați, sunt mult mai circumspecți față de perioadele de creștere generalizată. Pe de altă parte vedem că există mulți investitori lucizi care încearcă să descopere oportunitățile.

Statistica ne arată că în perioade recesiune, de descreștere, sunt cele mai eficiente oportunități. îți asumi un risc controlat într-o perioadă în care evaluările scad pentru tine ca investitor și dacă reușești să accesezi o oportunitate bună, randamentul este mult peste cel pe care ai fi putut să-l ai într-o perioadă de stabilitate sau de creștere.

2023 vine ca o continuare a S2 2022

2023 continuă tendința din a doua parte a anului anterior, evaluările fiind mai mici, însă apetitul investitorilor va rămâne similar.

Andrei Dudoiu: Îl văd ca pe o continuare a celei de-a doua jumătăți a lui 2022, tot ca pe o perioadă de circumspecție și de oportunități, ca să punem ambele variante într-o perspectivă.

Cred că sunt startup-uri care, dacă vor accesa finanțare, sau sunt deja cu banii strânși în runde recente, vor avea un orizont de dezvoltare mult mai interesant. Cine are bani proaspeți luați va fi favorizat din punct de vedere competițional.

Pentru investitori, vor fi atenți la oportunități, vor avea randamente mai interesante în care evaluările erau peste limitele unor calcule obiective.

Achizițiile vin ca o consolidare

Anul trecut a venit cu o serie de nouăți pentru SeedBlink, pe lângă deschiderea birourilor din Sofia și Atena și achiziția unei platforme similare din Olanda. De exemplu, SeedBlink a lansat piața secundară, în cadrul căreia investitorii pot tranzacționa între ei activele pe care le dețin, crescând astfel șansele de a realiza profituri din investițiile din portofoliu. Toți pașii pe care echipa platformei i-a făcut până acum vin să ajute la dezvoltarea sa și să lărgească plaja de oportunități.

Andrei Dudoiu: Am depășit aniversare de 3 ani, suntem încă un startup și noi. Avem în continuare de parcurs aceleași etape, de lecții învățate, de adaptări, de a capta feedback-ul și de a dezvolta produse noi.

După jumătate de an în Grecia și aproape un an în Bulgaria avem comunități interesante care participă în mod activ pe platformă.

Achiziția pe care am făcut-o în Olanda, cu Symbid, e o echipă pe care o avem și care a gestionat vechea platformă, comunitatea lor era oarecum pestriță, acum îi transferăm pe modelul nostru, spre startup-uri tech. Ne-am asumat că o parte din comunitate nu va fi interesată de value proposition-ul nostru, de startup-uri tech.

Expunerea și extinderea noastră internațională e cu multe lecții învățate și începe să-și arate beneficiile.

Altfel cred că am fi fost printr-o situație mai riscantă pentru business-ul nostru, dacă am fi avut un singur picior pe care să ne bazăm și nu mai multe așa cum am reușit să construim în perioada de anul trecut.

Achiziția este în continuare a direcție strategică, dar nu neapărat tactică pentru acest an. Avem focus ca în acest an să consolidăm ceea ce am construit. Dar asta nu înseamnă că nu ne uităm în continuare la oportunități.

Ecosistemul de startup-uri din Bulgaria, cu 10 ani înaintea noastră

Bulgaria este mai experimentată din punct de vedere al finanțărilor făcute de fondurile de investiții iar Grecia vine cu susținerea guvernamentală pentru ecosistemul de startup-uri.

Andrei Dudoiu: Bulgaria cred că are 10 ani înaintea noastră din punct de vedere VC funding. Ei acum au cred că 17-18 VC-uri în piață, multe dintre ele ajunse deja la a treia generație. Ceea ce se vede din punct de vedere al cunoștințelor, informațiile pe care le au și investitorii și startup-urile de acolo cred că vin datorită istoriei lor cu 10 ani mai veche pe VC funding.

E o dinamică care e peste ceea ce s-a întâmplat la noi. Din punct de vedere resurse, sau investitori, sunt mai puțini bani decât în România, dar cei care au sunt pregătiți să-și asume riscuri și investiții.

Grecia este o piață în care tech-ul ca trend și susținere a apărut mai târziu, dar pare că este un vânt foarte favorabil. Este susținere foarte mare pentru acest ecosistem din punct de vedere guvernamental.