Un studiu desfășurat în 2018 de către compania Dell Technologies în parteneriat cu IFTF (Institute for the Future), în 42 de țări, a scos la iveală preocuparea managerilor din mediile de afaceri referitoare la accesul companiei la cele mai noi tehnologii. Astfel, 78% dintre aceștia atestă că eforturile companiilor în direcția transformării digitale nu sunt atât de ridicate pe cât ar trebui să fie, în vreme ce 30% dintre manageri se tem că evoluția tehnologiei îi va depăși.

Mai mult decât atât, și angajații companiilor ar trebui să fie preocupați de transformările digitale: 6 din 10 manageri consideră că angajații lor vor trebui să stăpânească noile tehnologii până în 2030, accentul căzând asupra AI.

Noile forme de tehnologii, precum A.I. (inteligență artificială), 5G, XR (realitate virtuală extinsă) sau IoT (internet of things), cât și soluțiile de infrastructură care pot fi implementate în companii pentru a ține pasul cu evoluția lucrurilor au fost dezbătute în cadrul Dell Technologies Forum. Subiectul central dezbătut au fost transformările digitale date de către tehnologiile emergente, datorită cărora interacțiunea dintre mediul real și cel digital se va schimba semnificativ până în 2030. Ca rezultat, companiile vor fi nevoite să își adapteze activitatea, respectiv infrastructura sistemelor informatice conform acestor schimbări tehnologice.

5 schimbări majore pentru următorii 10 ani

Cloud computing, 5G, AI, realitatea virtuală extinsă (XR) și Internet of Things (IoT) sunt tehnologiile emergente care vor genera cinci schimbări majore în următorul deceniu, conform studiului citat anterior. Astfel:

  • Indivizii vor fi sprijiniți de un sistem de operare pentru viața de zi cu zi, care va anticipa nevoile și va susține activitatea zilnică proactiv;
  • Oamenii se vor baza mai mult pe mobilitatea dată de rețele, iar majoritatea vehiculelor vor deveni, practic, computere mobile;
  • Spațiul virtual se va extinde semnificativ mai mult în realitatea existentă, întrucât mediul digital va depăși dispozitivele deja cunoscute (televizor, smartphone, etc.);
  • Orașele se vor digitaliza semnificativ;
  • Roboții vor deveni parte integrată a activității umane.

„Lucrurile evoluează extrem de rapid, ceea ce ne indică ritmul în care ar trebui să ne adaptăm și noi, în calitate de indivizi și profesioniști care vor să miște industria. Acum zece ani intervenția roboților în activitatea umană, integrarea inteligenței articificiale sau digitalizarea orașelor păreau obiective de atins, însă într-un orizont de timp mai mare. Proiecțiile pentru următorii zece ani au scurtat orizontul de timp semnificativ, iar clienții noștri, prin activitățile lor, sunt chiar în mijlocul acestor schimbări. De aceea este important să fim la curent cu ele și să ne adaptăm.” declară Valentin Stănescu, General Manager Dell Technologies Romania.