Îmi doresc foarte mult ca business-urile românești să rămână aici, să facă afaceri bune și toate veniturile să fie în țară. Cu toate acestea, în condițiile actuale de guvernare, singurul sfat pe care mi l-aș da, dacă aș fi antreprenor, ar fi: hai afară! Nu înțeleg argumentul pe termen lung al PSD pentru care insistă să dea în antreprenori și în afaceri ca și cum ar fi dușmanii poporului, burghezii care sug sângele țării, dar dacă vrei să faci afaceri în România zilei de azi nu ești respectat.

De exemplu, impozitul pe cifra de afaceri, nu pe profit, e o măsură care nu ia în considerare deloc evoluția unui IMM. Să zicem că pornești o afacere și îți faci un business plan în care ajungi pe break even în cinci ani, fără să ai profit în timpul acesta. Odată cu măsurile anunțate ieri, evoluția asta se prelungește și poți ajunge la două situații: faliment sau un break even în 10 ani. Dacă vrei să atragi și investiții din străinătate, nu mai bine te-ai duce tu în Bulgaria, Estonia, Germania, Marea Britanie, oriunde altundeva, ca să poți evolua mai rapid? De ce să nu-ți muți firma acolo?! Evident, situațiile sunt diferite. Dacă vorbim de patronul unei brutării, atunci el va fi nevoit să fie aici. Și va evolua greu, pentru că abia se ajunge cu cheltuielile de la o lună la alta. Dacă vorbim de un startup tehnologic, unde conceptul de profit este unul străin vreme de foarte mulți ani, o asemenea măsură e criminală.

Și nici corporațiile mari nu trebuie acuzate că sug sângele poporului. Evident, au venituri mari, profituri bune. Dar, în același timp, produc locuri de muncă. Nu zic că nu ar trebui condiții mai bune de muncă, nu zic că nu ar trebui respectat programul de muncă și sărbătorile legale. Evident. Dar acestea sunt alte probleme. În schimb, nu ar trebui să lovești cu impozit pe venitul total, pentru că vei rupe din business și nu vei permite unor companii locale să se dezvolte internațional. Sau unor companii globale să deschide mai multe oportunități în țară.

Aparent, guvernul PSD nu are nevoie de voi. Voi sunteți dușmanii poporului. Voi vreți să fiți lăsați în pace, dar statul nu vrea.

Ca să nu mai zic de salariul minim crescut. Puteți să mă numiți de dreapta, dar pentru un IMM, un salariu minim mai mare înseamnă două opțiuni: o presiune financiară enormă sau o insistență a statului pentru ca acea companie să facă evaziune fiscală, într-o formă sau alta.

Luați șandramaua, plecați din țară

Sfatul meu, în condițiile acestea, dacă vreți să creșteți un startup, dacă vreți să fiți mai buni decât vecinii noștri, dacă vreți să aveți un impact, este: plecați. Plecați cât mai aveți timp. Luați-vă mintea, luați-vă familiile, plecați în străinătate, câștigați bani, făceți-vă un trai bun sau schimbați lumea. O țară nu e decât un concept creat de alții, nu de noi. Nu am cerut să ne naștem aici. Avem prieteni și familii care ne leagă de un loc, fără îndoială, dar nu avem nicio obligație față de drapel, față de țară. Țara ne poate da, dar și noi îi dăm înapoi, prin taxe și muncă.

Dacă nu sunteți respectați și dacă nu puteți să vă creșteți afacerea, cărați-vă. Luați-vă catrafusele și descoperiți-vă visurile în afara țării. Lumea e spațiul vostru de joacă, nu ar trebui să vă fie frică de ea. Nu sunteți respectați aici, duceți-vă undeva unde skill-urile voastre vor fi puse la folosință.

Aparent, guvernul PSD nu are nevoie de voi. Voi sunteți dușmanii poporului. Voi vreți să fiți lăsați în pace, dar statul nu vrea.

Așadar, luați-vă catrafusele și plecați!