Andreea Strugaru este cofondator și coproprietar al Kadra, o companie cu origini clujene din prima jumătate a anilor ‘90, firmă cu acoperire națională și care a înregistrat o creștere a business-ului de peste 20% în ultimii doi ani. În prezent vizează o oportunitatea să se extindă în afara țării.

A absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare din Cadrul Universității Tehnice din Cluj. Kadra a început ca o afacere menită să genereze venituri pentru a „acoperi facturile lunare”, dar a ajuns, după mai bine de 30 de ani, o companie cu o cifră de afaceri de 62,5 milioane de lei în 2023.

Kadra este primul one-stop-shop care pune la dispoziție toate soluțiile și sistemele de acces pentru clădiri rezidențiale, industriale, pentru unități medicale, spații urbane și locuințe individuale. Compania oferă servicii complete, de la consultanță până la proiectare, execuție și mentenanță, pentru sporirea confortului și sentimentului de siguranță.

Cred că am descoperit prima dată cititul în clasele primare, când primeam lecturi obligatorii pentru vacanță. Am avut atunci sentimente contradictorii, pentru că, pe de-o parte, sarcina de a citi „obligatoriu” părea o corvoadă. Pe de altă parte, îmi aduc aminte că unele cărți îmi creau emoții care stăruiau și presupun că încet, încet am devenit dependentă de acele emoții.


1. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?

Nu cred că îmi aduc aminte exact, dar prima care m-a impresionat tare a fost „Fram, Ursul Polar”. A fost o carte pe care am vizualizat-o în mintea mea de copil. Practic, mi-am construit imaginea personajelor de parcă aș fi văzut un film. Poate de aceea, de când mă știu, mi-a plăcut mai mult să citesc cartea decât să urmăresc filmul. Cartea te lasă să îți imaginezi și ai o grămadă de tablouri posibile, pe când filmul îți fixează realitatea și nu mai lasă loc de alte variante.

2. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?

Să stau să citesc cât vreau eu, într-o dimineață de week-end sau pe un șezlong la malul marii, asta este una dintre reprezentările luxului în accepțiunea mea. Dacă vorbim despre un ritual, citesc în fiecare seară înainte să adorm, noaptea dacă nu pot dormi și când îmi permit luxul, uit de mine citind. Dar asta se întâmplă doar în zilele libere și în vacanțele de vara de tip „dolce far niente”.

3. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?

Cărți fizice, clar! Am avut o etapă Kindle și am găsit o grămadă de avantaje în cărțile electronice, dar este ceva ce greu pot defini care m-a făcut să revin la cărțile din hârtie. Mirosul hârtiei tipărite este unul dintre motive, în rest, nu aș ști să spun de ce.

4. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?

„Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Tibuleac.

5. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.

Foarte complicată tema aceasta! N-am avut niciodată un top foarte clar al cărților, filmelor și actorilor preferați, dar sigur cele de mai jos fac parte din TOP 10:

Shogun de James Clavell -> pentru că nu m-am putut ridica din fotoliu până nu am terminat-o. Nu știu sigur dacă nu cumva am și chiulit de la școală de dragul ei. Eram în liceu.

Pe aripile vântului de Margaret Mitchell -> cred că Scarlett e primul meu model de dârzenie feminină. Am adorat-o pentru ceea ce a erupt din muntele de răsfăț care era înainte să fie provocată de viață.

Cele patruzeci de legi ale iubirii de Elif Shafak -> este magică. Cred că împletirea celor două povești paralele care se întâmplă la distanță de secole este ceea ce m-a fermecat. Unele cărți îți lasă pur și simplu o impresie pe care nu neapărat o poți descrie rațional, ci mai degrabă emoțional.

6. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?

Am o listă lungă, din care numesc câteva aici:

7. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.

„Inteligența emoțională” de Daniel Goleman, pentru că am aflat de ce până atunci nu înțelegeam cu adevărat oamenii cu care lucram. Perspectiva rațională este doar o parte din poveste și culmea, atunci când ți se pare că nu înțelegi nimic, este pentru că în multe situații emoționalul dă șah-mat raționalului.

8. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.

Aleg să răspund pragmatic. Cartea „Metabolical” scrisă dr. Robert Lustig m-a ajutat să înțeleg ce înseamnă nutriția, iar asta mi-a îmbunătățit calitatea vieții. Mi se pare foarte important să știm să mâncăm.

9. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?

La pas prin lumea largă.


Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la hello@start-up.ro ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.