Andrei a fondat prima companie în tinerețe, un start-up din Silicon Valley, împreună cu alți doi parteneri. În 2005, Andrei a ocupat funcția de Country Manager România al IXIA, un furnizor lider de sisteme de testare a performanței pentru infrastructura și servicii bazate pe IP care operează în peste 30 de țări din întreaga lume.
Apoi a fondat și a făcut exit din Vector Watch, un ceas inteligent cu o baterie care rezista 30 de zile. După exit, Andrei a ocupat până în august 2020 funcția de Product VP și a condus centrele de dezvoltare ale Fitbit din România și Belarus.
Andrei a servit două mandate la rând ca Președinte ales al ANIS - cea mai activă asociație de software din România.
Antreprenorul este, de asemenea, pasionat de creșterea comunității tinere antreprenoriale tehnologice din România, fondând în 2012 Innovation Labs, un program național unde studenții învață să să proiecteze și să dezvolte startup-uri auto-sustenabile. Andrei este, de asemenea, cofondatorul Tech Angels, prima rețea de business angels din România, fiind un investitor activ și consilier de afaceri pentru mai multe start-up-uri din Europa de Est.
În 2019, Andrei Pitis a fondat Simple Capital, un vehicul de investiții private, interesat să finanțeze startup-uri de produse tehnologice și companii cu creștere mare și interesate să se extindă pe piața globală. În prezent, portofoliul are peste 25 de startup-uri. În 2022, Andrei a fondat genezio, un framework de backend scalabil, care se conectează perfect cu multe tehnologii frontend.
De la Andrei Pitiș am vrut să știm când a ajuns lectura în viața lui, ce a citit recent și care sunt acele volume care i-au rămas aproape și pe care le recomandă.
Am citit mult când eram mic, mă prefăceam că adorm și citeam cu lanterna sub plapumă să nu mă prindă. Nu-mi amintesc chiar prima carte, dar îmi amintesc că citeam cu plăcere când eram copil ”Minunata aventură a lui Nils Holgerson”, ”Expedițiile RA” a lui Thor Heyerdahl și ”Amintiri despre viitor” a lui Erich von Daniken.
1. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?
Citesc acum direct pe telefon sau ascult audio books. Cel mai mult îmi place să conduc mașina singur și să ascult audiobooks. Cât de des pot.
2. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?
Prefer cărțile fizice, dar dacă nu le am cu mine, continui să le citesc pe telefon sau să le ascult.
3. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?
4. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.
E greu să fac top 3. Dar hai. Găsiti și alte cărți preferate în răspunsurile la alte întrebări.
- Stein Garth - The art of racing in the rain
- Bill Bryson - A short history of nearly everything
- Yuval Noah Harari - Sapiens
5. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?
Citesc acum mult research despre funcționarea corpului uman, citesc și cărți ca The Body a lui Bill Bryson sau The obesity code a lui Jason Fung. Dar prefer totuși să citesc direct research.
6. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.
Pescărușul Jonathan Livingston a lui Richard Bach.
Leadership-ul presupune întâi dezvoltare personală și atingerea potențialului maxim individual, să zbori singur, și apoi să îi înveți și pe alții să îșii deschidă aripile. Citiți cartea.
7. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.
Brief History of Thought a lui Luc Ferry, ajută la clarificarea întrebării ce se întâmplă după moarte și cum umanitatea a răspuns la asta de-a lungul secolelor, contrastând cele două abordări, religioasa și filosofică.
8. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?
Vector Watch - de la o idee pe hârtie la un smartwatch lansat în 27 de țări.
Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la [email protected] ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.