Carmen Ciulacu este Manager la Școala Informală de IT din București, iar din 2020 a pus bazele Digital Stack în calitate de Co-Fondator și Managing Partner.

Cu o experiență anterioară de peste 15 ani în industria media de IT, Carmen Ciulacu s-a format în echipa IDG România, parte din prestigiosul trust american IDG specializat pe IT Publishing (PC World, ComputerWorld, CIO Magazin etc), unde a coordonat activitatea companiei până în 2014 ca Deputy General Manager.

Începând cu 2016, Carmen începe o activitate antreprenorială în educație nonformală și preia managementul Școlii Informale de IT, filiala din București. Își dedică timpul programelor de educație nonformală și reconversie profesională orientate către tineri și tuturor celor care vor să facă tranziția către industria de IT.

Din 2023 a acceptat provocarea de a se alătura, împreuna cu echipa Digital Stack, la programul Atelierul de Șanse, program inițiat de Fundația Orange, unde sute de persoane vor beneficia de un program susținut de învățare și consiliere de carieră.

”Am descoperit lumea cărților în copilărie, la 10-12 ani. Am fost fascinată de biblioteca școlii, o școală mică din comuna Bulzești (satul lui Marin Sorescu). Aceasta a devenit încet-încet unul dintre locurile mele preferate - petreceam ore în șir descoperind cărți și autori noi, explorând povești și genuri literare care mă acaparau cu ușurință. Îmi plăcea și doar să fiu înconjurată de rafturile de cărți, să știu că le am aproape de mine în orice moment. Este impresionat ce legătura se poate crea între un copil și un astfel de loc - chiar dacă biblioteca în cauză era una mică, aceasta m-a ajutat să dau frâu liber imaginației de la o vârsta tare fragedă.”


1. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?

Cireșarii, de Constantin Chiriță, sau La Medeleni, de Ionel Teodoreanu. Ambele sunt cărți care, din câte știu, încă sunt populare printre copii, iar asta mă bucură tare.

În perioada în care le-am citit eu, pentru mine, cărțile erau un refugiu. Abia așteptam să prind câteva momente libere ca să pot să mă las cuprinsă de povești precum cele din cărțile menționate.

Îmi amintesc că în perioada vacanțelor, ca să nu car cărțile până acasă, îmi rezervam la biblioteca o listă mare de lecturi și mă organizam să merg 4 km până la bibliotecă ca să stau să citesc.

2. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?

Chiar dacă aș vrea și acum să îmi pot aloca timpul pentru a sta cu zilele în biblioteci cu nasul în cărți, mă bucur că mi-am găsit un mod de a integra cititul de-a lungul lucrurilor pe care le fac în decursul unei zi.

În timpul săptămânii, dimineața, chiar înainte să apuc de task-uri, am rezervată o perioada de 30-60 de minute pe care o aloc cititului. În weekend, intervalul alocat este mult mai mare. În rest, nu am alte momente așa de bine stabilite pentru citit.

Am observat că atunci când găsesc ferestre de timp de-a lungul unei zile de muncă și am tableta în apropiere, chiar dacă e vorba și de 10-15 minute, cititul mă relaxează și mă ajută să mă detașez de la task-ul tocmai finalizat și să am mintea mai limpede pentru următoarele acțiuni din agendă.

3. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?

În ultima perioadă am observat că prefer să citesc în variantă electronică, pe tabletă. Posibil pentru că este un pic mai la îndemână - pot lua notițe ușor în timp ce citesc și o am aproape de mine de-a lungul zilei. În weekend-uri sau în perioadele mai libere, nu mă dau înapoi nici de la cărțile în formatul clasic.

Măresc constant colecția de cărți de acasă și chiar s-ar putea să fie nevoie să extindem biblioteca în viitorul apropiat. Legat de cărțile în variantă audio, pot spune că acestea încă nu m-au prins. Cred că nu văd aceeași plăcere în simpla ascultare a unei cărți, deși știu că este o metodă mai rapidă și în multe situații mi-ar fi și mie mai la îndemână. Dar parcă prefer acțiunea de a citi, momentan cel puțin. Poate în viitor o să mă prindă mai bine și formatul audio.

4. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?

În ultima perioadă, recunosc că m-am lăsat acaparată de cărți axate pe zona de business.

Ultima carte recentă care m-a impresionat a fost Rewired: The McKinsey Guide to Outcompeting in the Age of Digital and AI, de Eric Lamarre, Kate Smaje și Rodney Zemmel, din 2023.

Transformarea digitală este un subiect care ar trebuie să fie prioritar în majoritatea companiilor dacă vor să își asigure succesul pe termen lung. Procesul de transformare digitală nu este unul ușor, deoarece implică reorganizarea companiei, reorganizarea proceselor de business, stimularea inovației și pregătirea oamenilor din cadrul companiei.

Cartea funcționează ca un manual de business în care McKinsey & Company, compania renumită pentru consultanță de management în toată lumea, analizează rezultatele a peste 200 companii care au trecut prin procesul de transformare digitală. Companiile analizate sunt din domenii diverse, cu activitate la nivel global.

Cartea scoate în evidență faptul că succesul pe termen lung vine atunci când conducerea unei companii își schimbă fundamental modelul de operare, adoptă tehnologia și își crește capacitatea de lucru și analiză a datelor. Este o carte cu foarte multe bune practici pe care o recomand tuturor managerilor zilelor noastre.

5. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.

  • Bătrânul și Marea, de Ernest Hemingway. Este un roman care a și primit Premiul Pulitzer pentru ficțiune în 1953. Aceasta povestire aparent simplă este o parabolă a condiției umane, despre bătălia omului cu viața și dorința acestuia de a-și afirma propria valoare, ca o justificare a existenței. Avem multe lecții de învățat din această carte, mai ales în gestionarea și asumarea eșecului și păstrarea demnității umane.
  • Alchimistul, de Paulo Coelho. Este considerată cea mai importantă carte a lui Paulo Coelho și încadrată în literatura modernă. Pentru mine a fost surprinzătoare prin simplitatea și înțelepciunea ei. A venit ca un imbold care m-a ajutat să înțeleg cât de important este să îmi urmez visele și să ascult ce vrea inima. Adevăratele comori nu stau în bunuri materiale, ci în interiorul tău.
  • Puterea Prezentului, de Eckhart Tolle. Este considerată o carte motivațională pentru că te trece printr-o diversitate de tradiții spirituale și folosește aceste tehnici pentru a te aduce în contextul în care este important să trăiești prezentul. Mesajul principal care a și rezonat cu mine este că problemele emoționale prind rădăcini mentale și, astfel, lucruri precum grijile zilei de mâine, anxietățile trecutului au un impact major asupra modului în care este perceput individual prezentul.

6. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?

Nu am titluri specifice pe care le urmăresc, dar în această perioadă aleg cărțile după unul din următoarele două aspecte: cărți moderne, scrise post-pandemie, sau cărți scrise de autori cu premiul Nobel pentru literatură (un nume pe care recent l-am adăugat în bibliotecă este Orhan Pamuk) sau cu premiul Pulitzer.

Un alt lucru pe care evit să îl fac este să îmi propun un număr de cărți pe care să îl citesc într-un an - mi se pare că pune o presiune pe mine care nu e necesară și parcă ia din plăcerea cititului.

7. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.

Primele cărți care m-au ajutat în business au fost cele scrise de Guy Kawasaki, un specialist american in marketing si investitor in start-upuri.

A scris în jur de 15 cărți (printre care și Realitatea în Afaceri, care a fost prima carte de la el pe care am citit-o prin 2011, când am început să mă pregatesc pentru lansarea primului meu business).

Numele lui Guy Kawasaki este legat de Apple, unde a lucrat o perioada (1983), de Wikipedia (2015 -2016, a făcut parte din consiliul de administrație), de Google, Canva si multe alte startup-uri din Silicon Valley. Din 2019 urmăresc podcastul lui, Remarkable People, unde poți să descoperi poveștile din spatele unor personalități precum: Jane Goodall, Stephen Wolfram sau Andrew Yang.

8. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.

Și aici îmi este greu să aleg o singură carte, așa că voi alege un autor: Serghei Nikolaevici Lazarev. Este etichetat ca psiholog practician, filosof și vizionar. Cercetările sale au fost esențiale pentru a scoate în evidență interacțiunea dintre stările interioare, sănătatea și viitorul unui om. Fiecare dintre noi își construiește un sistem unic de valori care ține de lumea din exterior, de emoțiile interioare profunde.

Un om care are o gândire negativă, care acționează într-un mod agresiv și nu conștientizează că aceste sentimente îi fac rău atât lui, cât și celor din jur, va ajunge să se îmbolnăvească pe termen mediu-lung.

Cărțile lui Serghei Nikolaevici Lazarev merg până la concluzia că civilizația nu se va distruge prin boli, dezastre naturale, căderi economice, influențe politice etc. Ci, aceasta se va distruge prin pierderea valorilor, a moralității, venite dintr-un mod de gândire eronat, negativ.

9. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?

Înfruntă schimbarea: Poveștile celor curajoși care își schimbă viața. În carte, aș strânge poveștile oamenilor din diverse industrii sau roluri care au avut curajul să facă o schimbare fundamentală în viețile lor, acțiune care a dus și la schimbare generală a direcției vieților lor.

Consider că prin astfel de exemple practice, motivaționale, alte persoane pot găsi o sursă puternică de inspirație, care să îi determine și pe ei să acționeze.


Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la [email protected] ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.