Start-up-ul elveţian Folk, a intrat pe piața locală în toamna lui 2023. Folk înseamnă o platformă cu produse şi servicii din domeniul sănătăţii, un startup cu misiunea clară de a face prevenție, și nu tratament. Deviza lor: healthcare, not sickcare.

Cristian este cofondator Folk, cofondator și organizator la Tech & Startups, comunitatea profesioniștilor și entuziaștilor în tech, dar și mentor în ecosistemul startup-urilor.

”Am descoperit lectura constantă în jurul vârstei de 12 ani, când am început să citesc cărți de aventură și mister și apoi cărți polițiste. Făceam un soi de binging, așa cum mi se întâmplă acum cu serialele de pe platformele de streaming. Am savurat cărțile polițiste pană am înțeles tiparul lor și descopeream de la începutul cărții cine era criminalul.

1. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?

Prima carte citită, de care îmi amintesc, este romanul de aventuri “Comoara din insulă” - R.L. Stevenson. Mi-am lăsat imaginația antrenată în ceea mai frumoasă aventură în a găsi comoara marcată cu X.

2. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?

Acum nu mai reușesc să citesc în mod consecvent, dar prefer să citesc 1-2 ore seara și mai nou când călătoresc cu avionul.

3. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?

Prefer sa citesc cărțile în format fizic și când călătoresc, pentru a avea un bagaj mai ușor, citesc din aplicația “Books” de pe iPhone.

4. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?

Outlive. Știința și arta longevitatii - Dr. Peter Attia

E impresionantă claritatea pe care cartea mi-a oferit-o să înțeleg limitele medicinei actuale, ceea ce se numește medicina 2.0. și mai ales cum putem sa ne îmbunătățim longevitatea prin acțiuni proactive (medicina proactivă) bazată pe știință pentru a preîntâmpina sau întârzia pe cât posibil ceea ce el numește simbolic cei 4 calareti ai apocalipsei:

  • bolile neurodegenerative
  • bolile legate de ateroscleroza
  • cancerul
  • diabetul de tip 2.

Până la Attia mi s-a părut că nimeni nu vorbește despre cum se instalează în timp, poate chiar în decenii bolile de care cel mai probabil vei muri dacă nu vei suferi un accident și cum poți să reduci din riscuri în mod proactiv. Până la urmă, Outlive. Știința și arta longevitatii este o carte despre cum să trăiești bine cât mai mult din viața asta.

5. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.

1. “Elon Musk” - de Waler Isaacson

M-a impresionat destul de mult biografia lui Elon Musk. Modul în care încearca să rezolve problemele mari ale umanității prin acțiuni rapide și riscante și îmbrățișarea eșecului e cel puțin o lecție bună pentru fiecare antreprenor, dar și pentru oricine dorește să meargă pe o cale care nu e bătătorită.

2. “Sapiens” - de Yuval Noah Harari

Deși poate mult prea lăudată, mie mi-a clarificat ceva ceea ce intuiam încă din perioada facultății, dar nu știam să articulez și anume, puterea narațiunii și mai ales nevoia umană pentru narațiune. Tot ceea ce facem, ca societate este cumva sub imperiul unei narațiuni, narațiune pe care noi o luăm de cele mai multe ori ca un dat fără a avea curajul de o înțelege sau pune la încercare.

3. “Atomic Habits” - de James Clear

Sunt multe lucruri interesante despre cum să-ți faci niște obiceiuri bune (habit stacking), despre cum obiceiurile sunt legate identitatea ta, dar pentru mine cel mai important a fost să înțeleg efectul de compound, de cumulare, prin care îmbunătățirile constante aduse prin obiceiurile pe care ți-l formezi pot să dea într-o perioadă de timp un efect de cumulare care poate duce la rezultate incredibile.

6. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?

7. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.

“Zero to one”, scrisă de Peter Thiel

Am înțeles cât de important este să creezi o companie care scapă din cursa competiției, importantă distribuției - deși la partea asta am niște semne de întrebare - dar mai ales importanța de a fi contrarian. Mă urmărește întrebarea lui Peter Thiel contrariată la care rareori am un răspuns adecvat: „Care este adevărul important în care crezi și cu care nimeni altcineva nu este de acord?”

8. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.

“The Art of Thinking Clearly”, de Rolf Dobeli

Până să citesc cartea lui Dobeli, nu știam nimic despre existența erorilor cognitive și despre cât de mult acestea ne pot influența deciziile și viața. Aproape de fiecare dată când iau o decizie, mă întreb dacă sunt într-o eroare cognitivă și de fiecare dată mă regăsesc în una sau în alta, dar când sunt în „sunk cost fallacy” simt nu am ieșire, deși e cea mai scumpă dintre toate.

9. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?

„Este timpul să construiești un startup!”


Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la hello@start-up.ro ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.