Dan Mihăescu este unul dintre partenerii fondatori ai GapMinder VC, unul dintre cele mai importante fonduri din România destinat susținerii startup-urilor la început de drum. Investește în tehnologii la început de drum și a făcut parte din tranzacții pentru FintechOS, TypingDNA, Druid sau Cartloop.
În trecut a făcut parte din board-ul executiv Microsoft România, a condus GTS România, Bulgaria și Moldova și Business Development Director la UPC. Îmbină experiența anterioară în zona corporate cu susținerea companiilor la început de drum.
În primăvara acestui an, echipa GapMinder a anunțat lansarea celui de-al doilea fond ce dispune de un capital total de 80 de milioane de euro. GapMinder este o companie de venture capital care investește în companii de tehnologie create în România și în Europa de Est (în special în Republica Moldova, Serbia, Croația, Slovenia și Bulgaria), care se dezvoltă rapid la nivel internațional și care se află în faza de Seed sau Late Seed.
GapMinder gestionează două fonduri. Cu primul fond avand o capitalizare totala de 50 milioane de euro, GapMinder a investit in companii printre care se numără Druid.AI, FintechOS, TypingDNA, Veridion, Siena.Cx, Cyscale, Deepstash, SmartDreamers, Machinations, Frisbo, Innoship.io. GapMinder II a fost lansat in 2024 cu un target de capital de 80 de milioane euro.
”Citeam lucruri scurte de la 4-5 ani. De citit o carte care nu avea și poze, ei bine, cred că a fost la 7 ani, și era o carte de basme”, ne spune Dan Mihăescu, menționând că preferă să citească cărțile în format clasic, iar unul dintre cele mai bune momente în care se bucură de lectură este atunci când călătorește.
1.Când ai descoperit cititul și ce-ți aduci aminte de la primul contact cu lectura?
Citeam lucruri scurte de la 4-5 ani. De citit o carte care nu avea și poze, ei bine, cred că a fost la 7 ani, și era o carte de basme.
Incredibil! Demarcația dintre bine și rău, harnic și leneș, frumos și urât, erau atât de clare în acele basme.
2. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?
Prima a fost o carte de basme.
A doua carte a fost o carte de povești a lui Ion Creangă... Avea și «Povestea unui om leneș» care pentru mine a fost șocantă: “ te prinzi să moi posmagii singur, ori ba?— Ba, răspunse leneșul. Trageți mai bine tot înainte! “. Wow!
Apoi am avut o perioadă îndelungată de Jules Verne (toate!!), Isaac Asimov, și foarte foarte mult SF. Trilogia Dune (Frank Herbert). Am copilărit un pic!
Dar și Castelul / Kafka la 18 ani… Deosebit!
3. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?
Citesc când am timpi morți. Înainte să dorm. De multe ori când călătoresc. Relaxat.. Pot citi aproape oriunde. Într-un aeroport, avion sau tren. Într-un restaurant când sunt singur, în vreun oraș în care mă duc pentru business. Deobicei am un Kindle cu mine. Ca azi.
4. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?
Prefer cărțile clasice – fizice. Dar au un defect: ele nu prea țin cont de dioptriile mele. Așa că de foarte mulți ani am un Kindle zgâriat.
Audio books? Nu prea! Încă nu rezonez cu ele. Iar argumentul acela că este foarte comod să ascult în trafic... well… have you been in our traffic? Și în plus, am memorie vizuală - toți cei cu care am lucrat, sau măcar interacționat, cam știu la ce mă refer.
5. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?
“Why Nations Fail” / Daron Acemoglu & James Robinson. Foarte ușor de citit, dar dând extrem de mult de gândit, mai ales în acest moment în care totul pare un butoi de pulbere.
6. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.
“Marile Speranțe” / Dickens – a apărut foarte devreme în viața mea. Am citit-o de 2 ori de la 13 ani până la 17 ani. Și am înțeles-o pe la 32 de ani 😊
“Legacy” / James Kerr – aparent este despre rugby. Despre All Blacks. De fapt este despre leadership in combat. Despre shared leadership între oameni cu profile alpha și sigma. Despre shared intelligence. Despre top performance under pressure. Despre a avea un vis comun mai mare decât oricare dintre noi/jucători și a face orice pentru “frații” tăi. Și pentru “tricoul” pe care l-ai moștenit. Despre a înțelege cu adevărat cine ești și unde ești și a “respira” acel aer.
“The Intelligent Investor” / Benjamin Graham – este cartea de bază pe care orice investitor începător ar trebui să o citească și să o aplice pentru nivelul propriu de resurse și înțelegere. Simplu.
7.Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?
“Nexus” / Yuval Harari, “WAR”/ Robert Greene, “Old Jews Telling Jokes”/ Sam Hoffman.
8. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.
Sunt foarte multe! Am cam fost pe la școală că adult… și este mult de citit în fiecare disciplină de business.
Dar dacă ar fi o carte care a făcut diferența în ceea ce fac astăzi, ei bine, ar fi “Venture Capital, Private Equity and The Financing of Entrepreneurship“/ Josh Lerner, Ann Leamon and Felda Hardymon. Am avut norocul să îi am ca profesori și pe Josh Lerner și pe Felda Hardymon (unul dintre fondatorii lui Bessemer Ventures) la Harvard.
Dar sincer cred că este utilă numai după ce ai adunat deja multă experiență de business, ai avut norocul să conduci echipe mari de oameni cu dinamici complexe, ai ratat cu unele investiții, ai dat cu capul de masă măcar o dată în viață, eventual ai mai fost și pe la școală că adult (MBA sau alte versiuni). Abia atunci poți să te bucuri de chiar toate nuanțele din carte.
9. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?
“Lucky bastard”.