Dragoș este fondatorul agenției Mavericks care este o agenție de digital marketing specializată în performance media. În acest moment au un portofoliu de +100 de clienți din domenii de activitate diferită de la ecommerce la B2B, lead generation campaigns sau start-ups.
Mai mult, Dragoș este implicat în diverse proiecte educaționale ce țin de digital marketing; este profesor la SNSPA, Facultatea de Comunicare și Relații Publice la licență și master, predă la Entrepreneurship Academy dar și la Școala IAA plus este implicat în multe alte proiecte educaționale.
”Am o amintire foarte puternică legat de citit: când stăteam pe burta tatălui meu și mă uitam pe cartea Furnica și Porumbița de Tolstoi. Prin anii '90 nu aveam atât de multe cărți pentru copii și atât de interesante ca cele de acum; da, sunt puțin invidios pe Rareș și Zeni, cei doi copii ai mei. Pe vremea mea aceasta era una din puținele cărți pentru copii cu imagini și este și cea pe care o asimilez cu cititul, descoperitul.”
1. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?
Hmm, greu de spus. Am ascultat destul de mult la pick-up povești de Creangă și basme de Ispirescu, diapozitive cu Punguța cu doi bani (yeah, I'm that old). Acestea sunt și titlurile pe care mi le amintesc printre primele atunci când am început să citesc.
2. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?
Din păcate, nu mai am un ritual de lectură. Viața cu doi copii de 5 ani respectiv 8 luni nu prea mă mai lasă să îmi urmez un ritual de... orice fel. Dar încerc pe cât posibil să citesc. Seara din păcate nu mai reușesc să citesc pentru că îmi e greu să mă concentrez și mai ales că adorm destul de repede după ora de culcare a copiilor.
Mă mai trezesc uneori dimineața mai devreme și citesc atunci. Este liniște în casă, este liniște și în gândurile mele. Altfel, citesc destul de mult atunci când călătoresc. Mai ales în tren iar dacă am un loc și la geam atunci este chiar mediul perfect de lectură pentru mine.
Altfel, am un ritual de citire în fiecare seară alături de Rareș. Citim o seară o carte pe care el o vrea, o seară o carte pe care eu o vreau. El bea lapte și eu îi citesc. Așa că dacă aveți nevoie de recomandări de cărți pentru un kinder în jur de 5 ani, I'm your man!
3. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?
Le-am încercat pe toate trei, dar am rămas tot la varianta old school: cartea fizică. Pe Kindle parcă nu simt progresul, cât anume am citit și nici informația nu o simt că ajunge la mine la fel. Iar audiobooks mai ascult și acum, dar doar la drum lung când conduc sau pentru cărți în zona de utilitate. Niciodată un audiobook de plăcere. Acolo vreau să descopăr povestea citind rând cu rând cartea.
4. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?
Nu aș zice neapărat impresionat, dar o carte care m-a făcut să tresar de multe ori și să ridic din sprâncene a fost 'Feluri de a vedea' de John Berger. Am primit-o cadou de ziua mea și am citit-o în timp record. Este o carte despre cum ar trebui să ne uităm la artă, cum putem analiza tablourile și mi-a trezit apetitul latent pentru artă. O carte plăcută pe care o recomand și care îți prezintă anumite perspective cel puțin interesante despre artă. Și, spoiler alert, nu toate sunt plăcute pentru cultura occidentală.
Dar o carte care m-a impresionat în adevăratul sens al cuvântului dar nu este o lectură recentă este cartea Laurei Ionescu, 'Nu te găsesc pe nicăieri'. Este povestea ei și a mamei ei care din păcate a trecut în neființă în urma unui cancer. O cunosc personal pe Laura și am trăit cartea aceea alături de ea și am putut să o înțeleg și să îi înțeleg ceva mai bine pe prietenii care trec sau au trecut prin asta. Este o carte în care am lăsat acolo multe lacrimi, dar m-a și ajutat să îmi apreciez mai mult relația cu părinții pe care îi am încă în viață. Să mă bucur mai mult de ei, cu ei și să le mulțumesc pentru tot ceea ce au făcut pentru mine, conștient sau inconștient.
5. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.
Isaac Asimov este autorul meu preferat. Nu aș menționa aici neapărat o carte deși am l-am descoperit prin 'Preludiul Fundației'. Apoi, orice carte de Asimov este în top pentru mine atât pentru lumea pe care o recreează, dar și acțiunea cărții te face să nu o lași din mână.
O altă carte care mi-a plăcut foarte mult este 'Crimă și pedeapsă' de Fiodor Dostoievski. Trăirile personajului principal m-au transpus direct acolo, lângă el și succesiunea de gânduri și acțiuni m-au ținut cu sufletul la gură.
Iar locul 3 din acest top ar merge către Franz Kafka cu al său 'Procesul'. O carte care m-a scos din sărite dar pe care am citit-o într-o zi de vară. Și acum îmi aduc aminte ziua în care am luat-o de pe raft și am zis să îi dau o încercare și am sărit și prânzul doar să o termin mai repede. Absurdul lui Kafka m-a cam scos din pepeni dar a fost una din cele mai intense lecturi pe care le-am avut.
6. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?
Nu neapărat cărți de self-help. Sper să nu dezamăgesc pe cineva, dar această categorie nu prea mă atrage cam deloc. Am avut o perioadă când citeam destul de des o astfel de lectură până când a reușit să mă îndepărteze destul de mult de actul în sine de a citi de plăcere. Era o extensie a job-ului sau a profesionalului și era mai mult o îndatorire decât o plăcere. Un alt task în afara celor din calendar și din email. Și apoi am avut o perioadă în care am fost 'certat' cu cititul până când am realizat că problema era la ceea ce citeam.
Așa că acum sunt într-o perioadă în care mă îndrept mai mult către clasici.
Am pe listă anul acesta Salman Rushdie - Copiii din miez de noapte, carte pe care am și început să o citesc alături de multe căutări în Google pentru a înțelege mai bine contextul Indiei din perioada descrisă de el.
Apoi ar mai fi Mihail Bulgakov, Maestrul și Margareta pentru a înțelege mai bine anii '30 din Rusia, dar și similaritățile cu ceea ce se întâmplă acum.
Și o altă carte pe listă ar fi Shogun de James Clavell. Vreau să o citesc de câțiva ani dar am tot amânat până când a și apărut seria pe o platformă de streaming. O să mă uit și la serie, o să și citesc cărțile. Să am perspectiva completă :)
7. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.
Aici sunt destul de multe; cred că am o carte pentru fiecare etapă de dezvoltare a business-ului. O să trișez și o să menționez totuși două cărți aici:
- The Pumpkin Plan de Mike Michalowicz care m-a ajutat foarte mult pentru structurarea la început a business-ului.
- Apoi aș mai menționa Thanks for the Feedback de Douglas Stone și Sheila Heen care m-a ajutat foarte mult în modul cum să transmit feedback-ul și Musai List de Octavian Panțiș pentru partea de organizare și time management al meu dar și în agenție.
Cu toate acestea, aș recomanda aceste cărți după ce citești mai multă filosofie, psihologie, psihanaliză, economie. Am primit o întrebare similară și din partea studenților la SNSPA legat de ce cărți le recomand de business și s-au uitat puțin cam șontâc la mine când le-am zis de 'Gânduri către sine însuși' de Marcus Aurelius. Chiar cred că e o carte utilă pentru orice antreprenor.
8. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.
Și aici îmi este destul de greu să aleg o singură carte. Citesc destul de mult filosofie și mă ajută foarte mult atât în viața personală cât și profesională. Una din cărțile care m-au format este un titlu de Cioran: Schimbarea la față a României.
Este o carte pe care am citit-o într-un moment în care voiam să plec din țară și să studiez în Europa și care a reușit să îmi mai modereze puțin pornirile legate de România și mai ales să mă ancorez mai bine în contextul pe care îl avem ca societate, cultură și locul nostru în Europa.
10. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?
Aici m-am cam blocat.
Poate: 'Punctul meu de vedere'. Pentru că ar fi una foarte subiectivă și în care mi-aș prezenta perspectiva mea asupra lucrurilor ce mă înconjoară. Dar încă nu mă apuc să o scriu. Poate și pentru că îmi este prea teamă de ce ar putea ieși! Așadar sunteți (încă) în siguranță!
Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la [email protected] ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.