Iulian Cîrciumaru este cofondatorul și directorul executiv al V7 Capital, un holding specializat în finanțarea și dezvoltarea start-up-urilor românești care vor să treacă în etapa de scale-up, cât și a companiilor care se pregătesc de ofertă publică. Holding-ul a fost înființat în 2016, odată cu exit-ul parțial al lui Iulian și al partenerului său din compania Benefit Seven (7card), exit finalizat în 2019 către compania Sodexo.

Printre companiile în care a investit V7 Capital se numără Easy Sales, SEO Monitor, Holde Agri Invest, Sport Guru, Bere Zăganu, Ohvăz etc.

Din 2021, Iulian este membru în board-ul Romanian Business Leaders. El face parte, de asemenea, din consiliul de consultanță (board of advisors) al Festivalului Național de Teatru Ideo Ideis.

Înainte să devină antreprenor, timp de peste 7 ani, Iulian Cîrciumaru a fost consultant în afaceri la A.T. Kearney și Pricewaterhouse Coopers. A urmat programe dedicate antreprenorilor la Singularity University sau Harvard Business School. În 2013 a obținut un MBA (Master of Business Administration) de la IMD Business School din Elveția, iar în trecut a studiat la Copenhagen Business School și Academia de Studii Economice din București.

Am descoperit bucuria lecturii odată ce am început să învăț să citesc mai ușor, adică în clasele primare. Îmi aduc aminte că, la vremea respectivă, nu prea erau cărți pentru copii, iar prima carte pe care am citit-o, copil fiind, a fost o carte primită de la cineva care făcea activitate de misionar religios: Biblia povestită copiilor. O carte pe care încă o păstrez.


1. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?

În general, încerc să nu las să treacă ziua fără să citesc măcar 15-20 pagini dintr-o carte. Reușesc de cele mai multe ori. Citesc oriunde - am aproape întotdeauna o carte cu mine -, în orice moment al zilei, atunci când reușesc să găsesc 20-30 de minute de liniște, ca să mă pot concentra pe ceea ce citesc.

Când citesc, îmi place să și ascult o muzică liniștită. În plus, de câteva ori pe lună, caut să îmi aloc intervale de măcar o oră în care să pot citi mai mult. Un alt lucru ce ține de ritual este că citesc 2-3 cărți în paralel, din domenii diferite.

2. Cărți fizice, audiobooks sau Kindle, cum preferi să citești?

Citesc 80% cărți în format fizic, 15% pe Kindle (de obicei, noaptea, înainte de culcare) și 5% audiobooks, în timpul călătoriilor mai lungi cu mașina. Categoric, forma preferată este cartea fizică.

3. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?

În atelierul de magie”, scrisă de neurochirurgul James Doty. O carte minunată, una dintre cele mai frumoase pe care le-am citit vreodată. Cartea îmbină părți autobiografice din viața dificilă a autorului, cu aspecte ce țin de neuroștiință și spiritualitate.

4. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.

Foarte dificil de ales doar 3 cărți, însă voi încerca să pun accentul pe 3 cărți importante și din domenii diferite:

  • Biologia credinței a lui Bruce Lipton. O foarte bună introducere în ceea ce înseamnă forța mentalității și a manifestării gândurilor în context epigenetic.
  • Antifragil a lui Nassim Taleb. Taleb aduce în prezent, trecând prin multe domenii, un concept despre care s-a scris încă din antichitate și pe care oamenii, în trecut, îl aplicau intuitiv. O filozofie utilă atât în viață, cât și în business.
  • Theodoros a lui Mircea Cărtărescu. Cred că până în 20% din cărțile pe care le citesc sunt de beletristică/non-ficțiune, însă romanul acesta a fost o încântare, aproape că reușește să-ți schimbe stările fizice, citindu-l. Iar finalul este excepțional, mi-a părut rău că s-a terminat.

5. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?

Sunt câteva cărți de macroeconomie și investiții pe care le am în plan: “What I learned about investing from Darwin”, a lui Pulak Prasad, The price of time, a lui Edward Chancellor, și să recitesc The misbehaviour of markets, a lui Benoit Mandelbrot.

Din domeniul științelor vreau să citesc despre biologie cuantică, o carte scrisă de Jim Al-Khalili și Johnjoe McFadden - Viața la limită; dar și câteva cărți de istorie, cum ar fi Dominion a lui Tom Holland. Iar, dintre cărțile de beletristică, aș vrea să citesc Demonii” lui Dostoievski. Și multe altele care așteaptă de ceva timp să fie citite.

6. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.

The intelligent investor”, a lui Ben Graham. Chiar dacă am citit și cărți mai bune despre investiții, cartea lui Graham este cea care a pus fundația și a deschis apetitul pentru a studia domeniul.

7. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.

Aș menționa „Biologia credinței” scrisă de Bruce Lipton. Deși sunt multe alte cărți cel puțin la fel de bune care m-au ajutat în viață, cartea lui Lipton m-a făcut să realizez că toate momentele importante care mi-au influențat viața își găsesc explicația în această biologie a credinței.

8. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?

Nu simt că sunt capabil să scriu o carte, deocamdată. Dacă va veni vreodată momentul s-o fac, probabil că mi-ar plăcea să scriu despre viața părinților mei, pentru a păstra peste generații memoria unor momente care altfel s-ar putea pierde.


Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la hello@start-up.ro ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.