Laura Hîncu este designer vestimentar de 13 ani experiență, cu o pasiune profundă pentru sustenabilitate și etică, feministă prin convingere și cu o înclinație naturală spre conexiuni autentice.
Îi place să își exploreze limitele, mai ales cele impuse, și să le transforme în surse de creativitate. Laura este creatoarea brand-ului care îi poartă numele, unde creează obiecte vestimentare din lână și cașmir.
”Am descoperit cu adevărat cititul pe la sfârșitul școlii generale, odată cu Eliade și La Țigănci. Realismul magic a fost exact felul în care simțeam lumea, dar nu știam cum să-l numesc. Am găsit senzații, personaje și momente pe care le simțeam cunoscute, dar nu aveam cuvintele să le explic înainte; m-a făcut să mă simt acasă.”
1. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?
Micul Prinț – clasic. A deschis cumva drumul către curiozitate și simplitate, două chestii care încă inspiră mult din ce fac.
2. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?
Ideal, îmi place să citesc noaptea târziu, cu un vin bun lângă mine. Dar nu sunt pretențioasă. Oricând găsesc o bucată de timp, citesc, măcar câteva pagini, de preferat fără să am telefonul lângă mine.
3. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?
Îmi plac cărțile fizice pentru senzația de a simți paginile și de a vedea progresul în timp ce citesc, dar nu mă feresc de audiobooks sau e-books. Oricum, oricând, dacă sunt prinsă în moment, e binevenită aventura.
4. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?
Cei care pleacă și cei ce rămân de Elena Ferrante m-a impresionat profund. M-a captivat povestea Lilei si Elenei încă din copilărie, dar evoluția lor lor la maturitate în contextul social de la acel moment, din Italia a fost și o lecție de istorie cu un final emoționant, plin de reflecții asupra alegerilor pe care le facem.
5. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.
- Tetralogia Napolitană de Elena Ferrante – E imposibil să aleg doar o carte din această serie, pentru că fiecare volum mi-a oferit mult, de la tema prieteniei la identitatea personală, dar mai ales exact la momentul potrivit. Probabil si pentru că prima am citit-o în urmă cu 10 ani si ultima abia de curând.
- Arta Războiului – pentru că oricine are nevoie de strategie.
- Anna Karenina m-a impresionat chiar și fără să o termin, mai ales după ce am aflat finalul. Asta m-a făcut să realizez cât de rapid poți trece de la momente de vârf la căderi profunde. E ca și cum ar ilustra perfect natura trendurilor în modă, și în viață – totul se schimbă cu o ușurință surprinzătoare.
6. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?
Tot ce există de calitate pe teme de marketing și Vegetariana de Han Kang.
7. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.
Flori de mucigai a rămas cu mine și încă mă ajută să rămân motivată în momentele dificile. Ideea că există o estetică chiar și în urât m-a învățat că orice altă estetică devine cu siguranță mai ușor de înțeles și de îmbrățișat.
8. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.
Enigma Otiliei și Marile speranțe pentru că mereu mi s-au părut două perspective complementare asupra acelorași întrebări esențiale ale oamenilor din toate timpurile: iubirea, burghezia și efectele deciziilor pe care le luăm.
9. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?
Depinde mult de recomandarea agenției de PR , dar cel mai probabil un titlu conflictual, în genul Nebunie și Mătase, două teme de care mă preocup intens.
Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la [email protected] ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.