Marius Istrate este investitor, consultant pentru startup-uri și partener de investiți. Este președintele TechAngels România, cea mai mare comunitate de investitori privați din România. Anterior a fost Venture Partner la 3VC, investitor și adviser Crew Capital, iar anterior a lucrat la UiPath, primul unicorn românesc unde a fost responsabil de zona de HR, talent și creșterea oamenilor în companie. A fost alături de UiPath din momentul când firma avea 120 de angajați până când a ajuns la 3.000 de angajați.

”Îmi place foarte mult să citesc atunci când călătoresc. Dacă treceți pe lângă mine în avion sau în aeroport și vă ignor este pentru că sunt cu nasul într-o carte”, ne-a spus el pentru rubrica Antreprenorii citesc.

TechAngels este un grup deschis de investitori privați interesați să susțină dezvoltarea startup-urilor din domeniul tehnologiei din România și din regiune. În acest moment, asociația are peste 130 de membri.

Investitorii din grup sunt antreprenori sau specialiști C-level din companii multinaționale, cu experiență extinsă pe piața din România și din întreaga lume, în planificarea de business, dezvoltarea de produse, abordarea piețelor, vânzări, marketing.

În portofoliul TechAngels se află acum peste 270 de startup-uri. Investițiile grupului în ecosistemul local de startup-uri au fost de aproximativ 46 de milioane de euro, în ultimii 12 ani.

Citește între 20 și 50 de cărți pe an, îi place să simtă hârtia cărților în mâini, iar dacă ar scrie vreodată o carte s-ar numi"Nemărginit, neașteptat, incontrolabil". Marius Istrate ne-a împărtășit câteva lecturi care se află pe noptiera unui investitor și a vorbit despre primul său contact cu lumea cărților, dar și care este cartea care l-a impresionat cel mai mult.

Când ai descoperit cititul și ce-ți aduci aminte de la primul contact cu lectura?

La 5 ani știam să citesc. Mama mă punea să îi citesc surorii mele mai mici. :)

Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?

Gelu Naum - Cartea cu Apolodor.

Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?

Citesc între 20 și 50 de cărți pe an. Am un ritual de lectură zilnic: cel puțin 15 minute înainte de culcare. Dar îmi place foarte mult să citesc atunci când călătoresc. Dacă treceți pe lângă mine în avion sau în aeroport și vă ignor este pentru că sunt cu nasul într-o carte.

Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?

Carți fizice și Kindle. Nu ma împac deloc cu audio books.

Cea mai recentă carte care te-a impresionat?

Ana Blandiana - Fals tratat de manipulare.

Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.

Mi-e greu să mă limitez la 3 cărți. Dar dacă mă gândesc la autori care mi-au schimbat perspectiva de-a lungul vieții: Albert Camus, Ana Blandiana, Aldous Huxley, George Orwell, Gabriel Garcia Marquez, Isabel Allende, Haruki Murakami, Guzel Iahina, Amin Maalouf, Michel Houellebecq, Andrei Makine, Jonathan Coe, Ernest Hemingway, John Steinbeck, Frank Herbert, Ursula Le Guin, Isaac Asimov, Olga Tokarczuk, Gheorghi Gospodinov, Laszlo Kraznahorkai, Aglaja Veteranyi, Nichita Stănescu, Mihail Sebastian, Marin Preda. Iar dintre autorii de non-ficțiune: Steven Johnson, Anne Applebaum, Hannah Arendt, Carlota Perez, Mariana Mazzucato, Neagu Djuvara, Howard Marks, Walter Isaacson, Jared Diamond.

Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?

An un reading list de 80-90 de cărți tot timpul. În acest moment citesc Gheorghi Gospodinov - Fizica tristeții, Roger Scruton - Cultura modernă pe înțelesul oamenilor inteligenți și Walter Benjamin - Jurnalul moscovit.

O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.

Andrew Grove - Only the Paranoid Survive. Mi se pare cea mai onestă carte de leadership.

O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.

Albert Camus - Străinul. E greu de explicat de ce: cele mai bune lucruri în viață nu au nevoie întotdeauna de o explicație logică. Probabil pentru că am citit-o într-o etapă critică a vieții mele. În orice caz e o carte și o stare care au rămas cu mine și mă ajută să înțeleg mai bine lumea.

Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?

"Nemărginit, neașteptat, incontrolabil".