Ovidiu Toader este antreprenor, business coach și antrenor de antreprenori. El a lansat cartea “Bani și libertate”, publicată la Editura “Curtea Veche”.

”Am descoperit cititul la vârsta de 12 ani, mama era gestionarul depozitului de carte de unde se distribuiau la toate bibliotecile și librăriile din județ. Îmi amintesc faptul că mă ascundem sub pătură pe marginea patului că să pot să citesc până târziu în noapte și să nu vadă mama că era încă lumina aprinsă. De altfel, mama a fost unul dintre punctele mele de reper, întrucât parfumul copilăriei pentru mine înseamnă mirosul cărților. Printre atâtea tomuri așezate pe rafturi, printre atâtea nume de autori și aventuri povestite cu talent, am întrezărit cu mintea și privirea mea de copil mecanismele dorinței. Mai venea câte un mușteriu în librărie, se îndrăgostea de coperta vreunui dicționar și, pentru că și-l dorea, îl cumpăra și pleca mulțumit acasă cu cartea. Urmărind tranzacțiile de acest tip, cred că mi s-a strecurat în suflet simțul negustoresc. Am înțeles atunci puterea și energia banului, spre exemplu.


1. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?

Nu îmi aduc aminte prima carte, dar printre primele au fost “Cei trei muschetari”, “După 20 de ani” și “Contele de Monte Cristo”, de Alexandre Dumas. După aceste lecturi fundamentele, deprinderea cititului a venit firesc.

Prima carte de business pe care am citit-o a fost a fondatorului unei companii sud-coreene de automobile care punea mult preț pe învățare și responsabilizare, adică pe următoarea idee: cu cât ești mai bogat sau ai mai mult succes, cu atât trebuie să fii mai cumpătat și mai responsabil pentru cei din jur, să te axezi pe modul în care poți contribui la bunăstarea celorlalți.

Autorul este Kim Woo-Choong (fondatorul și președintele companiei Daewoo), iar cartea este “Every Street Is Paved With Gold: The Road to Real Success”.

2. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?

Citesc mai mult în călătorii, în avion sau în săli de așteptare din aeroporturi, și bineînțeles, în vacanțe și în momentele de timp liber.

De obicei, merg cu 2-3 cărți în paralel în vacanțe și în călătoriile mele de business, plus iau și Kindle-ul cu mine. În general, nu mă concentrez doar pe o singură carte, ci în funcție de starea pe care o am, mă duc către anumite cărți.

La fel se întâmplă și cu titlurile de cărți de pe birou: am 3-4 volume în același și timp aleg cartea care o parcurg în funcție de cum mă simt. Mixul este, în general: dezvoltare personală, business, investiții și spiritualitate.

3. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?

Câte puțin din fiecare stil, ascult audiobooks când sunt la volan, citesc cărți fizice și îmi place mirosul și citesc Kindle când nu am găsit cărțile fizic sau nu le am la îndemânî în călătorii.

4. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?

“Școala Zeilor”, de Stephano Elio D'Anna, o carte din care aflăm de ce cheia transformării interioare este asumarea completă şi conștientă a fiecărei clipe.

5. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.

6. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?

Nu am un plan, îmi cad în mână diverse cărți, le răsfoiesc și apoi le citesc dacă mă atrag.

În general, o carte care mă atrage este o carte bine structurată. Când sunt într-o librărie, spre exemplu, obișnuiesc să mă duc spre cărți de dezvoltare personală, de business și despre spiritualitate. Prefer cărți care au o structura bine pusă la punct și un fir al cunoștințelor pe care le pot lua de acolo. De asemenea, mai merg pe recomandări de lectură venite din partea oamenilor pe care îi admir și îi urmăresc.

7. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.

“Finalizarea”/”Execution” este o carte care mi-a plăcut, am conspectat-o și am aplicat-o în afaceri și m-a ajutat să organizez și să duc la îndeplinire proiecte de afaceri mari.

Cartea, scrisă de Larry Bossidy, Ram Charan și Charles Burck, e despre cea mai importantă problemă cu care se confruntă afacerile în ziua de azi: finalizarea, care este o disciplină, un sistem.

✅ De ce îmi place “Finalizarea”/”Execution”, în engleză: este carte foarte bine structurată, în patru capitole largi:

I. Stabilește obiectivele

II. Planifică execuția

III. Identifică resursele

IV. Acționează

Cartea, scrisă de doi oameni de acțiune, vorbește direct cu conducătorul unei afaceri, chiar are și o scrisoare la final: dacă vei face aceste lucruri din următoarele puncte, vei reuși!

Este o carte pragmatică, clară, despre ce ai de făcut ca să fii un conducător foarte bun al afacerii tale. Este important să duci planul tău spre execuție, spre finalizare. Unii antreprenori sunt buni doar pentru a începe proiecte. “Hai să pornim ceva”, spun ei. E important să le și finalizăm.

8. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.

“Școala Zeilor” este o carte care mi-a facilitat multe revelații și am înțeles multe situații din viață.

Am citit foarte multe cărți de antreprenoriat și uneori sfaturile se bat cap în cap. Am avut ocazia să întâlnesc un american mai în vârstă care îi cunoștea personal pe Jack Welch și pe Peter Drucker. I-am spus că i-am citit pe ambii și mi s-a întâmplat ca de la unul dintre ei să aflu că trebuie să o iau într-o direcție, iar de la celălalt, într-o altă direcție, situația fiind aceeași.

Americanul mi-a spus: „E foarte bine că citești, continuă să citești, dar când vine momentul să iei decizia, fă ceea ce poți tu să faci, ceea ce ți se potrivește.“

Acest îndemn încerc să-l aplic și atunci când vine vorba despre sesiunile de coaching, spre exemplu. În general, mă abțin să dau sfaturi și caut să-i ajut pe antreprenori să găsească soluția care li se potrivește cel mai bine, care se potrivește modului în care lor le place să trăiască. E ceea ce aplică oamenii. Niciodată nu vom reuși să ne atingem obiectivele făcând ceea ce e potrivit să facă alții. Și atunci ne informăm, aflăm tot felul de lucruri noi, dar e bine să ne dăm seama pe care dintre acestea le putem face.

Antreprenorii americani sunt foarte populari pentru cărțile și tehnicile implementate pentru a avea succes, dar s-ar putea ca tu să nu le poți aplica întocmai și să se dovedească eficiente doar dacă le adaptezi. Ceva ce funcționează în București poate că nu va funcționa în Cluj sau în Timișoara și invers. Suntem diferiți și din punct de vedere cultural.

9. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?

Am scris cartea “Bani și Libertate”. Viziunea mea cu această carte este să contribui la crearea unei comunități de antreprenori responsabili și asumați, conștienți de faptul că investiția în propria persoană se simte direct în afacere și contribuie în timp la o creștere a profitului.

Cititorii își pot nota pe parcursul lecturii propriile momente de conștientizare (AHA), dar și pe cele dureroase (AU), în care înțeleg ce au greșit, iar pentru aceasta au un spațiu dedicat la fiecare sfârșit de capitol. Chiar dacă participăm ca antreprenori la numeroase conferințe și workshopuri, citim cărți și urmărim oameni influenți, este foarte important ce concluzie tragem la final.


Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la [email protected] ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.