Valeriu este unul dintre cei 3 fondatori ai platformei FGO, una dintre cele mai utilizate souții de facturare și gestionarea afacerii din România. Este unul dintre acționarii I-Tom Solutions, care deține platforma FGO.
Are peste 20 de ani experiență în industria IT, apreciază cafeau și revelațiile aduse de călătoriile combinate cu efortul fizic.
”Am început sa citesc odată cu lecturile obligatorii de la școală; poate că pentru acel timp, abia ieșiți din comunism, asta era norma. Însă mă uit la mulți dintre copiii zilelor noastre și pare că lucrurile stau ceva mai bine și, comunicand mai mult unii cu alții, își transmit cu ușurință titluri celebre de citit. Deși la început cititul a avut o nota de obligație, am ajuns să îl îndrăgesc odată cu descoperirea stilului SF de la acea vreme; a contribuit și simpla prezență a mamei mele, care era o cititoare avidă, motiv pentru care aveam o bibliotecă destul de bogată. Astfel, am descoperit partea frumoasă a cititului; simțeam cum mi se dezvolta conștiința, dar și cum eram totodată bogat, deși trăiam într-o sărăcie pe care sunt sigur că majoritatea a experimentat-o și de care voiam să fugim și să evadăm într-un alt tărâm al posibilităților.”
1. Când ai descoperit cititul și ce-ți aduci aminte de la primul contact cu lectura?
După ce viața mea a depasit inocența copilăriei, am epuizat apoi etapa tocitului din liceu și am finalizat cu succes studiile universitare, am redescoperit din nou cititul și am avut o a 2-a revelație și a 2-a evadare; la începutul anilor 2000 redescopeream ca pot sa mă dezvolt mai mult decat o făcusem până atunci și am aflat cu plăcere că existau cărți care te ajută și după facultate, găseam alte informații valoroase cu care puteam lucra.
Un prieten din facultate, Cosmin, cu care păstrez și acum legătura, m-a introdus încă de pe atunci cărților în format audio, dându-mi să-l ascult pe celebrul scriitor motivațional Brian Tracy; pasajele lui au fost pentru energia specifică tinereții mele, motorul care m-a facut să decolez cu curaj din orice zona de confort și să cred că pot face orice; eram inocent, dar puterea pe care o simțeam nu se compara cu nimic.
Și asta este valabil frecvent când citesc, indiferent de format, pentru că sunt momente în care simți cum crește conștiința în tine și că lumea este mult mai mare și mai variată decât tot ce-ți poți tu imagina, iar asta este senzațional.
2. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?
Sincer, nu-mi aduc aminte.
Rețin însă că am citit cu mare plăcere “Legendele Olimpului”, celebra carte a lui Alexandru Mitru; am început-o lângă colțul bibliotecii și m-a prins de la primele pagini; am terminat-o ziua următoare și am trăit-o cu toată inocența mea de copil; mi-am imaginat tot ce poți visa cu ochii deschisi, am făcut fulgere și eu însumi priveam de pe Olimp.
Si, că sa fie povestea completă, în anul 2021, pentru că unele lucruri au darul de a reveni în viața ta, alături de alți peste 20 de amici și prieteni pasionați de munte și viață, cu ajutorul unui ghid, am reușit să cucerim vârful Olimp, într-una din cele mai frumoase expediții de acest gen.
3. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?
Ritual este mult spus pentru că nu reușesc să citesc constant sau metodic; poate e mai bine așa; am cărți pregătite lângă mine în fiecare seara și, câteodata chiar reușesc să citesc; la fel se întâmplă și de fiecare data când merg cu trenul.
Conditia preferată să citesc este în vacanță sau atunci când călătoresc; acele momente reprezintă pentru mine evadarea completă și detașarea, atât cât este posibilă, de agitația specifică în care mă învârt de obicei.
4. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?
Oricum și din orice dispozitiv.
Acum că este adusă în discuție tehnologia, trebuie să fac aceasta afirmație, care știu că este încă controversată: pentru mine, o carte citită de pe un dispozitiv “tech”, aduce ceva mai mult decât aceeași carte clasică tipărită. Ușurința manipulării este net superioară, iar faptul că poți nota idei în paginile preferate, fără sa afectezi fizic “opera”, este ce trebuie pentru noua generație de cititori și nu numai.
Poate și datorită acestei tehnologii, în viața mea a existat și a 3-a revelație a cititului, aceasta având legătură chiar cu dispozitivele de tip kindle și cărțile audio. Odată cu apariția lor, am citit în scurt timp zeci de cărți, doar prin simplitatea și ușurința cu care le căram pe toate după mine. Am reușit să citesc cărți una după alta, care aveau mare sens împreuna și ideile lor le-am legat asemenea unui serial, pentru că toată această logică integrată de recomandare a cărții x pentru că ai citit cartea y, are foarte mult sens practic; este ca și cum cărțile te citesc și ele pe tine și apoi te cheamă să le citești și tu.
Referitor la audiobooks, rețin că am petrecut o vacanță foarte frumoasă în Istanbul, exact la începuturile audiobook-urilor cu drepturi de autor, prin 2011-2012 și au fost atât de multe lucruri frumoase și din acea vacanță, dar și din biografia lui Steve Jobs, care m-a absorbit de-a dreptul și pe care le-am reținut împreună, în ciuda faptului ca poate paream absent prietenilor cu care vizitam orașul.
În ultimii ani și mai ales în pandemie, au luat avant podcast-urile și, spre deosebire de emisiuni radio clasice, unde până la urma accesul creatorilor de conținut este limitat, îmi par mai bine pregătite și cu un conținut mult mai variat.
În fapt, toata tehnologia are acest dar de a democratiza atât zona creatorilor de conținut cât și de a scădea costurile accesului cititorilor.
5. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?
“Serialul” cărților lui Ben Horowitz: “What you do is who you are” si “The hard thing about the hard things”
6. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.
Nu pot face doar un top 3 pentru ca ar fi păcat sa ratez zone diferite ale literaturii; cu voia voastră și răbdarea cititorilor, o să le enumăr pe cele pe care le recomand:
- “Selfish gene” - o carte cât toata biologia - o abstractizare și o teorie ceva mai completă dacă e să o comparăm cu evoluționismul lui Darwin, care, în mintea mea de profil real, o asociez cu diferența adusă de teoria relativității față de mecanica newtoniană.
- “Sapiens” - ador istoria dar mai ales ideile care sunt prezentate dintr-o perspectiva nouă.
- “Flatland: a romance of many dimensions” - deși am citit-o după vârsta de 40 ani, a fost genul de lectură care m-a șocat prin prisma faptului că era complet nou față de tot ce citisem până atunci și, în micimea mea, nu credeam că mai pot fi surprins; la finalul lecturii am aflat că a fost scrisă în secolul 19, lucru care mi s-a părut senzațional, cireașa pe tort.
- “Zero - the biography of a Dangerous Idea” - o istorie a omenirii întrețesută cu evoluția științei și motivele pentru care conceptul 0 din matematică a “răsărit” așa de greu și, când a făcut-o, a permis lucruri pe care nici nu le bănuiam.
- “Life 3.0: Being human in the age of AI” - dacă ți-a placut Star Trek și ești pasionat de tehnologie, asta este cartea pe care o poți citi și care este din era noastră; cartea combină cu succes o nuvelă SF cu o analiză a contextului tech AI de la momentul anului 2017 și potențialul decadei următoare; văzând evoluția generative AI din ultimii 2 ani, nu poți sa nu realizezi că trăim o transformare incredibilă.
7. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?
Dintre autorii români, tocmai ce am terminat de citit “Povestea de la colțul mesei” de Cătălin Mahu și am început “Dacopatia” de Dan Alexe.
Poate va intrebati dacă este totuși vreo legatura intre ele? Ei bine, eu am gasit-o cu plăcere, în aspectele care țin de originile istoriei culinare din România; ambele cărți sunt scrise într-un stil natural, prima fiind mai aproape de o conversație, trecând prin greutățile unui antreprenor autentic care a construit un brand în România, pe când cea de-a 2-a are un fond istoric literar semnificativ și vine să tempereze, cu argumente, excesele naționaliste ale originilor națiunii noastre.
8. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.
Cărțile nu sunt rețete sau metode și proceduri de lucru în care introduci exactități și scoți pe partea cealaltă alte exactități, iar asta se aplica atât pentru viață, cât și pentru business; mai degrabă, te uiți la carte ca la o partitură la care anumite bucăți se lipesc de tine și care, contopite cu alte bucăți din alte cărți și evident din personalitatea ta, dau naștere la ceea ce vei face sau ce vei fi mâine.
Sunt multe cărți de business care mi-au plăcut și unele în care m-am și regăsit.
O sa fac și aici o enumerare:
- “Zero to one: Notes on startups or how to build the future” - din “păcate” este doar o carte iconica, nu o poți rata dacă ai nevoie de inspirație.
- “Disrupt: Think the unthinkable to spark transformation in your business”, am citit-o la puțin timp după apariția din 2011, când în firmă ne confruntăm cu prima criza existențială; cartea aceasta mi-a arătat că la orice nivel de dezvoltare a societății ne regăsim, în occident, în Romania sau în orient, schimbarea continuă dar și oportunitățile apar dacă privești într-un mod creativ spațiul economic si devin leagănul pentru orice antreprenor cu suficientă determinare.
- “Drive: the surprising truth about what motivates us” - cartea aceasta explica de ce trebuie sa mutam accentul motivației de la recompensa materială la dorinta de realizare și creștere sau dezvoltare personală.
Nu în ultimul rând, cele 2 cărți de care am amintit mai sus, de Ben Horowitz, din care înțelegi că tuturor antreprenorilor le este greu, nu doar ție; este, dacă vreți, o istorie și o suită de mărturisiri care seamănă cu celebrele “Salut, eu sunt Valeriu și-mi este foarte greu să înțeleg cum se dezvoltă o companie”; este echivalentul unei asociații de întrajutorare psihologică - dintr-o dată realizezi că nu ești doar tu nebun, stresat, nemulțumit de status quo, dornic de schimbare și că nimeni nu s-a născut din prima mare. Iar dacă cumva ai ajuns mai sus decât ai început, este un merit în primul rând al muncii și al tuturor eforturilor depuse, din care ceva se naște și nu cred că ceva se naște ușor.
9. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.
“Psihologia minciunii” - am citit-o într-o perioadă dificilă pe plan personal din viața mea și nu neapărat pentru că sufeream, ci pentru că nu aveam direcție și nu știam ce vreau; din această carte am învățat să fiu mai critic cu mine și cu alții. Cartea este o colecție de 4 povesti, inspirate din cazuri reale, de oameni cu viața dominată de comportamente sau suferințe și complexe inexplicabile.
Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la [email protected] ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.