În contextul în care România se confruntă cu o criză a locurilor de muncă fără precedent în ultimii ani, numărul de şomeri a crescut în iulie pentru a şasea lună consecutiv, la 484.200 de persoane, cu 33% peste iulie 2019, atingând cel mai ridicat nivel din septembrie 2016 (conform datelor INS), România are nevoie urgentă de programe și măsuri guvernamentale pentru redresarea economică și pentru reintegrarea șomerilor pe piața muncii, arată Asociația Europeană a Tinerilor Întreprinzători, într-o scrisoare deschisă către Guvern.

„În urma consultării a sute de antreprenori și zeci de organizații profesionale și antreprenoriale, am ajuns la concluzia că cea mai bună variantă pentru reducerea ratei șomajului, pentru relansarea economică, pentru crearea unor noi afaceri care să ia locul celor închise, este un program guvernamental de finanțare a start-up-urilor”, se arată în comunicatul remis start-up.ro.

Programul Start-Up Nation, ce presupunea finanțarea cu 200.000 lei a noilor antreprenori și care a reușit să creeze peste 48.000 de locuri de muncă, în urma celor 2 ediții implementate până acum de Guvernul României, este cea mai bună variantă în acest moment, mai spun antreprenorii.

„În contextul în care în ultimele luni, în urmă crizei sanitare și economice, foarte multe firme și-au restrâns sau suspendat activitatea (După numărul de IMM-uri la 1000 de locuitori suntem pe ultimul loc în UE, iar 80% sunt decapitalizate), numărul de șomeri a crescut cu 33% față de vara trecută, iar în moment sunt peste 484.200 la nivel național, avem nevoie urgență de un astfel de program, care să stimuleze scăderea ratei șomajului, care să susțînă crearea de noi locuri de muncă și să vină în sprijinul antreprenorilor aflați la început de drum. Astfel, mare parte dintre actualii șomeri pot fie să aplice în cadrul unui nou program de start-up și să devină antreprenori, fie să se angajeze în rândul noilor firme ce vor caută forță de muncă. Este dovedit deja, că bugetul investit în finanțarea programelor pentru startup se întoarce înapoi, cel puțîn dublu”, mai spun reprezentanții antreprenorilor.

Asociația solicită Ministerului Economiei lansarea ediției a treia a programului Start-Up Nation / Star Tech Innovation sau a unui program similar.