"Chiar ieri sau alaltăieri am convenit ultima formă de calendar a lansării acestor programe cu cei de la STS, aşa încât pe data de 17 mai vom lansa primul program Start-Up Nation - ediţia a treia", a spus ministrul într-o conferinţă de presă.

De asemenea, la sfârşit lunii mai va fi lansat un al doilea program, cel care presupune o infuzie de capital pentru cei care lucrează în industria mică.

"La sfârşit de mai vom lansa al doilea program, cel care presupune o infuzie de capital pentru cei care lucrează în industrie, dar industria mică - Microindustrializare se numeşte acel program. Vor fi granturi în acel caz de 500.000 de lei pentru maximum 1.000 de beneficiari. În cursul lunii iunie mai avem în calendar, cred, patru programe pe care dorim să le lansăm - unul dintre ele pentru comercializare şi servicii, unul pentru a susţine şi a stimula activitatea de in coming, de a aduce cât mai mulţi turişti străini în România şi a premia agenţiile de turism care vor face acest lucru; mai avem în pregătire un program - pentru că ministerul are o sumă de bani undeva într-un cont la o bancă dintr-un fond elveţian - şi vom iniţia un program de susţinere a mediului de afaceri cu credite cu dobândă subvenţionată. V-am dat doar câteva exemple, mai avem în total un pachet de aproximativ 10, 11, 12 programe, incluzând şi eventual HoReCa 2, pe care noi, ca minister, le pregătim şi ne facem treaba, în multe dintre ele având nevoie şi de suplimentări de fonduri", a precizat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului. "Mă refer la rectificarea bugetară, pentru că noi suntem în situaţia, în acest moment, la minister, că avem o execuţie de aproximativ 70%, pentru că aceşti bani i-am folosit pentru a închide amintita schemă de ajutor HoReCa 1, cele 450 de milioane de euro şi acum, în această lună, închidem, în sfârşit, şi Măsura 2. Din cei aproximativ 3.000 de beneficiari, mai sunt doar 500 care trebuie să primească banii, cu condiţia să ne facă dovada cofinanţării. Tot în cursul acestei luni, până cel târziu în mijloc de mai, sper, vrem să închidem şi etapa a doua de la Măsura 1, acele granturi de 2.000 de euro, pentru că acolo mai era o sumă de 65 de milioane de euro", a arătat Cadariu, conform wall-street.ro.

Referindu-se la schema de ajutor de stat HoReCa 2, el a reiterat că aceasta poate fi lansată doar după prima rectificare bugetară.

"Există mai multe solicitări venite la minister, dar una este structurată, de a pune eventual în valoare un nou program de susţinere a celor care activează în HoReCa şi care au fost afectaţi de pandemie şi în cursul anului 2021, pentru că, se ştie, a funcţionat un astfel de program şi ministerul, statul, în fond, a sprijinit HoReCa cu aproximativ 450 de milioane de euro pentru a compensa pierderile generate de pandemie în 2020. Conform estimărilor primite la minister, ar fi nevoie de aproximativ 280 de milioane de euro în analiza domniilor lor. (...) Însă, aşa cum s-a întâmplat şi în anul 2021, când s-a iniţiat şi s-a adoptat prima schemă de sprijin pentru HoReCa, e nevoie şi de o aprobare în Guvern. Lucrăm la un astfel de memorandum pe care în săptămânile următoare îl vom prezenta într-o şedinţă de guvern pentru a fi aprobat şi a sta la baza iniţierii unei noi etape pentru sprijinul HoReCa. La toate discuţiile pe care le-am avut fie la nivel de minister, fie la nivel de prim-ministru, fie (...) în teritoriu, i-am informat pe cei din industria turismului că lucrul ăsta este posibil abia după prima rectificare bugetară. Abia atunci putem eventual pune în practică o etapă a doua pentru HoReCa", a afirmat ministrul.

Potrivit documentelor oficiale ale ministerului, schema este valabilă până la 31 decembrie 2027, plățile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028. Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2022, aprobat prin Legea nr. 317/2021 de aprobare a bugetului de stat pe anul 2022 este de 520.031.000 lei, din care:

  • Pilonul I Start-Up Nation România – 500.000.000 lei;
  • Pilonul II Start-Up Nation Diaspora – 031.000 lei.

Prin implementarea Programului în perioada 2022-2027 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 11.000 de beneficiari, din care 10.000 aferenți pilonului I Start-Up Nation România și 1.000 aferenți pilonului II - Start-Up Nation Diaspora.