Bineînțeles, Apple fiind Apple nu spune că folosește inteligența artificială și Apple Intelligence. În continuare o să vă spun pe scurt ce poate face acest AI și care sunt scenarii de utilizare.

  • Apple intră în parteneriat cu OpenAI

Utilizatorii de iPhone și Mac vor avea acces la ChatGPT direct pe dispozitive și vei putea să o întrebi pe Siri, de exemplu, ce rețetă să faci cu piept de pui, iar aceasta îți cere permisiunea să trimită întrebarea la ChatGPT, iar acesta va răspunde imediat. Vei putea crea imagini cu ChatGPT sau diferite texte. Frumusețea este că nu trebuie să părăsești aplicația sau ecranul principal și nu trebuie să intri pe un anumit site. Cei care au abonament la ChatGPT îl vor putea integra cu aceste dispozitive pentru a beneficia de funcții avansate.

  • Siri primește un upgrade de inteligență

Siri va deveni mai deșteaptă va putea înțelege mai bine ce-i spui chiar folosind un limbaj natural. Va înțelege context și persoanele din viața ta. Așa că ai putea să o întrebi în cât timp ajungi la fiica ta la școală, iar Siri va știi cine e fiica ta și unde învață și va calcula timpul. Sau poți să întrebi cum e vremea într-un loc apoi poți seta o întâlnire în acel loc în calendar, va avea acces la adrese din conversații și îi vei putea spune să adauge acea adresă în contacte și așa mai departe. Vei putea interacționa cu Siri și prin text și aceasta va fi disponibilă inițial doar în limba engleză

  • Vei găsi lucruri mai repede

Cu Apple Intelligence vei putea să găsești fișiere sau poze mai rapid. Vei putea cere să-ți afișeze toate pozele cu o anumită persoană într-un anumit loc sau să-ți arate un document trimis de colegul X pe mail. Și tot așa.

  • Te ajută să scrii mai rapid și corect

Bineînțelesc că AI-ul Apple are funcția de rescriere a unui text, de corectare, dacă este cazul și vei putea folosi și ChatGPT pentru a insera o idee, apoi acesta o va extinde și-i vei putea cere chiar să genereze imagine pentru a ilustra acel text.

  • Generează imagini și le editează

Vei putea să elimini elemente nedorite dintr-o fotografie, dar și să generezi imagini în trei stiluri: animation, illustration și sketch. Interesant aici este că vei putea folosi context pentru a genera imagini personalizate. De exemplu, ai putea folosi o poză cu cineva drag și să generezi un desen cu acesta.

  • Înregistrare și transcriere apeluri

Această funcție va fi importantă mai ales pentru noi jurnaliștii deoarece vom putea înregistra o conversație (ambele părți vor fi înștiințate că acest lucru se va întâmpla) și apoi este generat o transcriere a conversației. Mai departe, această conversație apoi ai putea să o sumarizezi cu ajutorul AI.

  • Ai încredere în Apple?

Acestea au fost câteva dintre principalele exemple prin care Apple Intelligence te poate ajuta pe viitor folosind iPhone 15/15 Pro, Macbook-urile cu M1, M2, M3 și iPad cu M4. Toate aceste lucruri vor fi posibile dacă îi dai acces AI-ului la datele tale personale precum contacte, imagini, mesaje și așa mai departe. Totuși, Apple insistă asupra intimității datelor și că multe procese vor avea loc pe dispozitiv, nefiind necesară o conexiune la un cloud. Iar atunci când este necesară se va conecta la un cloud privat care nu stochează date, ci doar le procesează.

Apple promite o experiență AI mai personală, chiar mai utilă și mai ușor de accesat, însă în același timp trebuie să ai încredere în Apple și că nu va folosi datele tale personale. Fiind Apple eu cred că va avea succes și oamenii vor avea încredere în abilitatea companiei de a le păstra datele în siguranță și că acest serviciu va fi folosit intens mai ales în SUA.

Elon Musk a scris pe X (fostul Twitter) că dacă OpenAI este integrat la nivel de sistem de operare cu iPhone-ul atunci le va interzice angajaților săi să folosească iPhone-uri la serviciu. „Aceasta este o încălcare inacceptabilă a securității”, spune el.

De asemenea, toate aceste lucruri vor fi disponibile pentru limba engleză pentru început, deci pentru români utilitatea va fi minimală sau utilizatorii vor trebui să interacționeze cu Siri în engleză.