„Noi nu mai așteptăm «până la anul». Nu mai putem aștepta după alții. Rezolvăm o problemă a României în fiecare săptămână. Alătură-te celor care nu se mai așteaptă decât pe ei înșiși” este îndemnul campaniei fără precedent prin numărul de soluții digitale lansate într-un timp scurt, având ca beneficiari toți cetățenii.
„Așteaptă-te, române” este un răspuns pentru probleme rămase nerezolvate de ani de zile de către instituții ale statului român. Este totodată un moment de creștere a comunității Code for Romania, ținta fiind de a dubla numărul de oameni care susțin și participă concret la dezvoltarea infrastructurii de soluții – echipa actuală numărând peste 3000 de voluntari.
Este un apel către toți românii de a sprijini soluțiile digitale create deja sau care vor fi create pentru ei de echipele de voluntari Code for Romania.
Primele două soluții lansate:
- ”Acasă, în siguranță” - harta clădirilor rezidențiale expertizate și raportate către autorități din întreaga Românie și informații vitale pentru toți cetățenii care locuiesc în zone cu risc seismic
România are o centralizare accesibilă și la îndemâna tuturor a informațiilor publice disponibile despre clădiri rezidențiale cu risc seismic din întreaga țară. Pentru prima dată, sunt disponibile în mod centralizat informații complexe privind riscul seismic, modalități de protecție și alte informații vitale despre locuire într-un teritoriu cu infrastructură fragilă și îndelung neglijată de autorități.
În premieră, românii au o hartă a clădirilor rezidențiale expertizate în privința riscului seismic, clădiri a căror expertiză a fost comunicată și transmisă către Guvern.
„Acasă, în siguranță” (acasainsiguranta.ro și pagina Acasă în siguranță) își propune să crească gradul de conștientizare privind riscul seismic și să sprijine acțiuni pe care le pot face cetățenii din zone expuse hazardului seismic pentru a se simți mai în siguranță în locuințele lor.
Mai mult, de acum, oricine poate verifica dacă o clădire se află pe lista celor vulnerabile seismic pe harta tuturor clădirilor rezidențiale vulnerabile expertizate în România, clădiri a căror expertiză a fost comunicată și transmisă către Guvern.
”Potrivit datelor publice disponibile în acest moment, doar 0,073% din clădirile României erau expertizate cu privire la riscul seismic la ultima numărătoare (2011). Ca termen de comparație, e ca și cum, dintr-un oraș de dimensiunea Buzăului, din 100.000 de locuitori, doar 73 s-ar duce la medic pentru o evaluare a stării de sănătate.”
- www.SanatateaMintala.ro - a doua soluție vine sub forma unei platforme esențiale pentru înțelegerea și gestionarea tulburărilor de sănătate mintală.
Sanatateamintala.ro este un proiect care oferă informații ușor de înțeles și care își propune să transforme cât mai mulți oameni în aliați documentați și bine pregătiți pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili dintre noi.
Proiectul #SănătateaMintală este gândit ca un punct central de informare, un loc sigur în care informația este accesibilă și prietenoasă cu oricine dorește să se documenteze și să facă bine mai departe. Sau să își facă sieși bine.
”Această platformă este un început. Cu peste 1,4 milioane de români diagnosticați cu tulburări mintale în perioada 2015-2020, SanatateaMintala.ro vine în sprijinul lor, dar și al celor neincluși în statisticile oficiale.Ca să trăim într-un spațiu în care oamenii nu sunt marginalizați, ci ascultați, înțeleși și sprijiniți.”
Parte din manifestul ”Așteaptă-te, române”
”Mai sunt 12 săptămâni până la finalul anului și în fiecare săptămână vom lansa o soluție de care România are nevoie, câte o soluție pe care ne-am fi așteptat să o avem într-un stat funcțional. Niciuna dintre aceste soluții vitale nu mai poate aștepta până la anul, nu mai poate aștepta după alții.
Asta e promisiunea celor 3000 de voluntari și a echipei din jurul Code for Romania. Săptămână de săptămână, în fiecare marți la ora 12:00 vom face România mai bună, așa cum știm noi, prin tehnologie. Pentru că nu avem timp de pierdut, mâine, în 24 de ore de acum, vă întâlniți deja cu prima soluție.
Nu vrem și nu putem fi singuri în acest efort fără precedent. Avem nevoie de voi pentru a ține aceste soluții în viață, pentru a le extinde și pentru a le duce la cât mai mulți oameni.
Suntem 3000 de oameni care am înțeles că noi suntem cei pe care i-am tot așteptat. Avem nevoie de încă 3000 de oameni care nici ei nu vor să mai aștepte. 3000 de oameni care sunt gata să ni se alăture cu o donație de 4 euro pe lună.
Suntem 3000 de oameni care caută încă 3000 de oameni ca să putem facem România mai bună azi.”
Din 2016, Code for Romania identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește pro bono infrastructura digitală de care România are mare nevoie. Misiunea organizației este să ajute la rezolvarea cât mai multor probleme sociale prin intermediul tehnologiei.
Până acum, Code for Romania a dezvoltat peste 45 de soluții digitale vitale pentru România, inclusiv infrastructura digitală pentru gestionarea crizei Covid-19 și a crizei refugiaților din Ucraina. Aceste soluții au sprijinit până acum peste 20 de milioane de oameni.