Asus Republic of Gamers (ROG) a anunțat Zephyrus S GX701, un laptop ultrasubțire de gaming ce duce competiția la un nou nivel cu ajutorul acceleratoarelor grafice din seria NVIDIA GeForce RTX 20 cu design Max-Q și al procesoarelor Intel Core i7 din generația a 8-a.

Zephyrus S GX701 beneficiază de un ecran de 17” cu rată de refresh de 144Hz, încadrat de o ramă foarte subțire. Acesta mai adaugă în rețetă tehnologiile NVIDIA G-SYNC și Optimus.

Grafică GeForce RTX sub carcasă

Creșterea numărului de cadre pe secundă la o valoare care să satureze ecranul necesită un GPU puternic, astfel că Zephyrus S GX701 poate fi configurat cu acceleratoare video ce urcă în gamă până la GeForce RTX 2080 cu Max-Q Design.

Grafica din seria NVIDIA GeForce RTX 20 oferă cea mai avansată experiență de gaming. Având la bază noua arhitectură NVIDIA Turing și platforma revoluționară RTX, aceste procesoare grafice aduc laolaltă generarea reflexiilor în timp real, inteligența artificială și umbrele programabile.

Amprentă redusă și acțiune intensă

Un procesor potent îi permite modelului Zephyrus S GX701 să abordeze orice sarcină cu încredere. Intel Core i7-8750H din generația a 8-a dispune de șase nuclee și 12 fire de execuție cu vârfuri de frecvență de 4,1GHz.

Pe sistem există până la 24GB de memorie RAM DDR4-2666 și până la 8GB de memorie GDDR6. Stocarea super-rapidă este furnizată de un SSD NVMe de până la 1TB capacitate și patru linii PCI Express 3.0 lățime de bandă.

ROG a creat primul laptop de gaming ce acceptă să fie alimentat de un adaptor sau prin intrarea USB Type-C (USB-C), iar Zephyrus S GX701 are aceeași tehnologie.

Având suport pentru USB Power Delivery, acesta poate aborda munca de zi cu zi alimentat de un adaptor Type-C de 65W, ce este mult mai mic decât adaptorul AC obișnuit, necesar pentru o performanță maximă în gaming. Portul Type-C poate conecta, de asemenea, un monitor prin DisplayPort 1.4.

Împreună cu ieșirea HDMI 2.0b, Zephyrus S GX701 poate suporta două ecrane 4K la 60Hz. Cel mai recent modul Wi-Fi 5 (802.11ac) gigabit de la Intel cu 2x2 MU-MIMO îi permite portabilului Zephyrus S GX701 să ofere viteze wireless mai rapide atunci când e asociat cu routerele compatibile, cum ar fi ROG Rapture GT-AC5300.

Menținerea conexiunilor este mai ușoară grație ROG RangeBoost, o tehnologie wireless patentată ce constă în scanarea constantă a împrejurimilor și trecerea automată între cele două perechi de antene pentru a menține cel mai bun semnal.

Detalii despre partea audio

Pe partea audio, amplificarea inteligentă extinde raza difuzoarelor duale de 2,5W, astfel că pot produce un sunet mai puternic fără distorsiuni.

Cei mai mulți utilizatori vor opta pentru căștile lor favorite cu conector audio de 3,5mm sau cu port USB. Zephyrus S GX701 poate simula sunetul surround pentru dispozitivele stereo cum ar fi căști, DAC-uri USB și căști VR. De asemenea, dispune de funcții audio proiectate special pentru streaming și înregistrare, inclusiv stabilizarea automată a volumului și eliminarea zgomotului și a ecoului.

Zephyrus S GX701 se potrivește în majoritatea genților și rucsacurilor grație ramei subțiri de 6,9 mm ce permite montajul masivului ecran de 17,3”, într-un corp de dimensiuni similare cu cele ale unui laptop de numai 15,7”.

Acesta este cel mai compact notebook de gaming de 17” și este, de asemenea, cel mai subțire, măsurând numai 18,7 mm.

Performanța variază în mod continuu în funcție de joc și de ceea ce se întâmplă în scenă. Cele mai multe ecrane reîmprospătează imaginea la o rată constantă, ceea ce creează probleme atunci când noile cadre nu sunt gata la timpul potrivit, dar Zephyrus S GX701 utilizează tehnologia NVIDIA G-SYNC pentru a compensa acest lucru.

Aceasta sincronizează rata de reîmprospătare a ecranului cu rata imaginilor generate de GPU pentru a elimina ruperea cadrelor care ar putea afecta experiența de joc.

Tehnologia NVIDIA Optimus oferă soluția prin activarea implicită a graficii integrate în procesor și pornirea graficii dedicate atunci când este necesară pentru jocuri și alte sarcini intensive.

Inginerii ASUS au dezvoltat un comutator exclusiv ce lasă utilizatorii să treacă între modul G-SYNC și Optimus. Cu câteva clicuri și o repornire, Zephyrus S GX701 se transformă dintr-un sistem puternic de gaming cu grafică fluidă într-un instrument de productivitate cu autonomie mărită.

Este rapid, dar rămâne rece

Carcasele ultrasubțiri lasă puțin spațiu pentru răcire, făcând incredibil de dificilă răcirea procesorului și a plăcii grafice.

Pentru a evita compromiterea performanței, Active Aerodynamic System (AAS) are o admisie largă atunci când capacul este ridicat, comparativ cu designul tradițional, pentru a crește fluxul de aer.

Acesta absoarbe aer suplimentar prin grilele de ventilație de deasupra tastaturii, iar ventilatoarele duale îl propulsează prin patru radiatoare și grilele de ventilație din colțurile din spate, pentru a asigura faptul că Zephyrus S GX701 va rămâne rece în toate condițiile.

Praful și alte particule sunt trase în mod inevitabil în ventilatoarele laptopului, însă curățarea automată a sistemului ajută la evitarea acumulărilor.

Fiecare ventilator are un tunel special anti-praf ce captează particulele și le direcționează afară în spatele carcasei, prevenind acumulările pe lamelele radiatoarelor, fapt care ar putea reduce performanța și stabilitatea în timp.

Schimbi culorile tastaturii

Vitezele ventilatoarelor sunt controlate printr-un algoritm inteligent, ce răspunde automat la schimbările de temperatură.

Utilizatorii pot alege între trei profiluri reglate, prestabilite de experți, printr-o tastă rapidă pentru a se adapta la fiecare scenariu de utilizare.

Având viteze mai mari pentru ventilator, modul Turbo este cel mai bun pentru maximum de performanță. Modul Balanced optimizeză performanța și răcirea pentru a reduce nivelul de zgomot pentru gamingul obișnuit, în timp ce modul Silent merge chiar mai departe cu nivelul acustic pentru sarcinile ușoare și divertisment.

Schimbarea și mutarea tastaturii îmbunătățește răcirea nu numai prin faptul că lasă mai mult spațiu pentru ventilatoare, ci și prin mutarea mâinilor utilizatorului departe de zona unde se află procesorul și acceleratorul grafic. Temperaturile de la suprafața tastaturii sunt mult mai joase decât la designul tradițional, în special după mai multe ore de gaming intens.

Fiecare tastă este iluminată de un LED RGB independent, capabil să producă o lumină strălucitoare la maximum de luminozitate.

Întâlnită pe tastaturile de gaming precum ROG Strix Flare, rotița de volum facilitează ajustările rapide. Intensitatea luminii se modifică automat în funcție de volum.

Cu ajutorul Aura Sync, este ușor de coordonat culorile RGB și efectele cu perifericele compatibile cum ar fi mouseul ROG Gladius II Origin și căștile Delta. Lumina sincronizată poate face ca un aranjament de gaming să arate cu mult mai coeziv și profesional și necesită doar câteva clickuri în software-ul intuitiv Armoury Crate.

ROG Zephyrus S GX701 va fi disponibil în România la începutul lunii februarie 2019.